Davis Kupa 2018: Nadal visszatért, elődöntőben Spanyolország

Az újra világelső salakkirály januári sérülése után tért vissza. Spanyolország maratoni csatában nyerte meg a Németország elleni párharcot Valenciában és 2012 óta először jutott be az elődöntőbe.

A tavaszi kemény pályás szezon végeztével még nem kezdődött el a férfiak számára az év salakpályás etapja. A két periódus között még a Davis Kupa világcsoportjának negyeddöntőit bonyolították le az elmúlt hétvégén.

Természetesen Rafael Nadal visszatérésétől volt “hangos” a párharc, hiszen a világelsőségét februárban elvesztő, de március végén vissza is szerző teniszlegenda az éveleji Australian Open óta nem játszott. Akkor a Marin Cilic elleni negyeddöntő döntőszettjét kényszerült feladnia csípősérülés miatt, azóta pedig csak pihent majd elkezdett újra edzeni. Nagy feladat előtt állt az első napon, hiszen az volt a feladata, hogy kiegyenlítse a párharc állását. Az első felvonáson ugyanis Alexander Zverev váratlanul simán (6/4 6/2 6/2) nyert David Ferrer ellen. A mallorcai teniszező teljesítette kötelességét és könnyedén győzte le (6/3 6/2 6/2) Philipp Kohlschreibert.

Szombaton a páros meccsen aztán hatalmas küzdelemben újra a németek vezethették a párharcot. Tim Pütz és Jan-Lennard Struff megnyerte az első két játszmát Marc Lopez és Feliciano Lopez ellen. S bár a névrokonok kiegyenlítettek a meccsen belül, mégis a németek diadalmaskodtak (6/3 6/4 3/6 6/7(4) 7/5).

Ferrer a heroikus győzelem pillanatában
Kép forrása: twitter.com/DavisCup

Másnap újra adott volt a feladat Nadalnak, aki most sem vallott szégyent. Kohlschreiber után Zverevnek sem hagyott sok esélyt (6/1 6/4 6/4). Egyes és páros meccseket beleértve pedig zsinórban 24. Davis Kupa-mérkőzését nyerte meg, rekorderré válva ezzel. A mindent eldöntő meccsen pedig Ferrer és Kohlschreiber nézhetett farkasszemet egymással.

A találkozó hamisítatlan Davis Kupa-meccs volt, méltó egy párharc ötödik mérkőzéséhez. A rutinos teniszezők 4 óra 51 percen keresztül nyüstölték egymást, megnyert pontok (185-185) tekintetében döntetlenre végeztek, de a sportág szabályai alapján Ferrer örülhetett – végeredmény: 7/6(1) 3/6 7/6(4) 4/6 7/5. Hogy mekkora csatát vívtak, jól bizonyítja az, hogy a meccs végén a padon magába roskadó Kohlschreibert vigasztalta a Roland Garros 2013-as döntőse.

Sergi Bruguera csapata az elődöntőben a címvédő franciákkal meccsel majd. Yannick Noah-ék Genovában mérettettek meg Olaszország ellen. A gallok a spanyolokhoz hasonlóan salakon vívták a maguk párharcát. Továbbjutásukban a hamarosan újra Budapestre látogató Lucas Pouille és az Herbert – Mahut páros működött közre, míg az olaszokban Fabio Fognini pénteki győzelme (Jeremy Chardy felett) tarthatta a reményt egy ideig.

A másik ágon horvát-amerikai párbaj lesz az év végi döntőért. Délnyugati szomszédaink Varasdon (fedett pályás salakon) győzték le a kazahokat 3-1-re, Marin Cilic vezérletével, míg az USA Nashville-ben, kemény pályán örvendhettek már a harmadik meccs után a garantált győzelemnek.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/DavisCup

A hozzászólások le vannak zárva.