ATP Monte-Carlo: Thiem meghiúsította a Nadal – Djokovic rangadót

Megvannak az év első salak pályás Masters-versenyének negyeddöntői

Csütörtökön a nagy tradíciókkal megáldott Monte-Carlo-i versenyen már a nyolcaddöntőket rendezték meg. Ritkán történik meg az, hogy egy Masters-tornán bejut a legjobb 8 közé az első 6 kiemelt résztvevő, de ezúttal újra lett precedens az e féle jelenségre. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy a nap rangadóját Dominic Thiem (5.) és Novak Djokovic (9.) között a 24 éves osztrák nyerje meg. Ők ketten a tavalyi salakszezon során is fontos meccseken találkoztak: Előbb a római Masters elődöntőjében, ahol a szerb nyert váratlanul simán (6/1 6/0), majd ennek tudatában bizonyult váratlannak Thiem háromszettes győzelme a Roland Garros negyeddöntőjében (7/6(3) 6/3 6/0).

Djokovic alkalmanként már megcsillogtatta klasszisát
Kép forrása: telegraph.co.uk

A nagyérdemű nagy örömére egymás elleni hetedik összecsapásuk korántsem volt olyan sima, mint az előző kettő. Mindemellett a labdamenetek minőségével sem okoztak csalódást a felek. Az első játszmában Thiem került break-előnybe, azt azonban nem tudta szett-előnyre váltani, miután a korábbi kétszeres bajnok szerb az utolsó lehetséges alkalommal viszont elvette az osztrák szerváját. A játszma sorsáról tie-break döntött, amit Djokovic tökéletesen menedzselt és nagyon magabiztosan harcolta ki a 13. játék, s így a szett megnyerését is. Egy bombaformában lévő “Nole” ilyen fordítás után általában erődemonstrációt szokott tartani a következő játszmában, ám a 12-szeres Grand Slam-bajnok nincs még olyan állapotban, mint karrierje legszebb napjaiban. A folytatásra Thiem újra föléje kerekedett. Hárított két break-labdát a második játszmában, miközben ő kettőt értékesíteni tudott, így egyenlített ki. A döntőszettben Djokovicnak már ennyi lehetősége sem volt, a hajrában újra kétszer veszítette el a szerváját, ez pedig Thiem győzelmét jelentette, ami bő 2 és félórányi játék után született meg.

Az már a győztes kiléte előtt jó kérdés volt, mennyire jelenthet jutalmat majd a győzelem és a 8 közé jutás, ugyanis mindenki meg volt győződve arról, hogy ott Rafael Nadallal (1.) kell megmérkőznie e meccs nyertesének. Nos, a fiatal orosz Karen Khachanov nem tudott meglepetést okozni a Salakkirálynak, akinek látszólag jót tett a több hónapos pihenés és a múlt heti két Davis Kupa-meccs hazai közönség előtt, kedvenc borításán. Nadalnak elég volt 80 percet töltenie a pályán ahhoz, hogy kiharcolja zsinórban 14. (!!!!) Monte-Carlo-i negyeddöntőjét.

További eredmények

Ahogyan az a cikk első soraiban kiderült, nem borult a papírforma csütörtökön. Marin Cilic (2.) például játék nélkül jutott tovább, miután Milos Raonic (14.) – oly sokszor már karrierje során – sérülés miatt visszalépett. A kanadai ezúttal térdproblémákra hivatkozva hozta meg döntését. A horvát óriás a japán Kei Nishikorival mérkőzik meg, akit még élete első Grand Slam-győzelmekor vert meg a 2014-es US Open döntőjében. Az ázsiai teniszező három szettben vetett véget a rutinos olasz, Andreas Seppi selejtezőből induló menetelésének.

Versenyben van még a fiatal német, Alexander Zverev (3.) is, aki Miami után az újabb Masters-tornán is bejutott a legjobb 8 közé. Honfitársát, Jan-Lennard Struffot győzte le három szettben. Nagyon érdekes összecsapás volt, ugyanis 15 (!) break-et láthatott a közönség 30 játék alatt. “Sascha” a negyeddöntőben revánsot vehet bátyja, Mischa vereségéért, ugyanis az idősebbik Zverev-fivért legyőző Richard Gasquet-val fog játszani. A francia fonák-vitruóz két játszmás meccsen bizonyult jobbnak a klasszikus szerva-röpte játék egyik “utolsó Mohikánjával” szemben, megakadályozva ezzel egy családi rangadót.

Szett- és break-hátrányból fordítva diadalmaskodott Grigor Dimitrov (4.). A bolgár teniszező is német vetélytársat győzött le. Az ő ellenfele Philipp Kohlschreiber volt. Az ATP Finals regnáló bajnoka pont David Goffinnel (6.) találkozik pénteken. A tavaly szezonzáró tornán pont a belga elleni döntőben aratta karrierje eddigi legnagyobb sikerét. Goffin viszont könnyebben jutott tovább, egy sima és egy szoros játszmában ejtette ki a spanyol Roberto Bautista-Agutot (11.).

A nyolcaddöntők végeredményei

Kép forrása: atpworldtour.com

Pénteken tehát már az elődöntőbe jutás lesz a tét. A napot Dimitrov és Goffin összecsapása nyitja, azt követi a nap rangadója Nadal és Thiem között, azután pedig a Nishikori – Cilic majd a Zverev – Gasquet mérkőzés következik

A kiemelt kép forrásai: scoopnest.com és thenational.ae

A hozzászólások le vannak zárva.