ATP Monte-Carlo: Már megint ellenfél nélkül?

A legjobban várt negyeddöntő lett a legsimább a salakpályás Monte-Carlo Mastersen – Nadal lemosta a pályáról a salakszezonbeli kihívójának vélt Dominic Thiemet.

Pénteken már az elődöntőbe jutás volt a tét az idény harmadik 1000 pontot érő versenyén, a festői környezetben megrendezendő Monte-Carlo Mastersen. A nap legnagyobb kérdése kétség kívül az volt, milyen mérkőzés fog kikerekedni a világelső Rafael Nadal (1.) és az osztrák Dominic Thiem (5.) között. Nadalt nem kell különösebben bemutatni, hiszen a salakpályás tenisz már-már koronázott királyáról beszélhetünk az ő esetében. A torna 5. kiemeltjét azonban az elmúlt két év eredményei alapján – ami a borítás legfontosabb versenyeit illeti – joggal lehet kikiáltani a mallorcai teniszező legnagyobb kihívójának az előttünk álló két és fél hónapra.

A nagy kérdés: hogyan hat ez a vereség Thiem önbizalmára?
Kép forrása: bleacherreport.com

Thiemnek nem volt oka arra, hogy önbizalomhiány nélkül álljon ki a meccsre, hiszen az előző körben Novak Djokovicot (9.) búcsúztatta, illetve kétszer már elkapta Nadal grabancát hasonló borításon –  2016: Buenos Aires, 2017: Róma. Mostani találkozójuk azonban cseppet sem hasonlított az említett két meccsre. Nagyobb különbség – már-már osztálynagyságú – rajzolódott ki a felek között, mint a tavalyi Roland Garros-elődöntőn. Nadal gyakorlatilag lemosta a pályáról osztrák kihívóját, akinek mindössze két játékot sikerült megnyernie az egész meccsen, 70 perc után pedig már gratulálhatott is ellenfelének. A mérkőzés óta joggal teheti fel mindenki a kérdést, lesz-e idén kihívója a spanyolnak a Roland Garrosra, ha az aktuális trónkövetelő “labdába sem rúgott” ellene? Pillanatnyi kisiklás volt ez Thiem-től? Szimplán csak elfáradt az előző két meccs után? Vagy netalán tán új kihívó lesz? Egy-két torna után már lehet, kapunk válaszokat…

Öt éve tudott itt szettet nyerni Dimitrov Nadal ellen. Most is sikerül neki?
Kép forrása: themalaymailonline.com

Nadal a döntőbe jutásért Grigor Dimitrovval (3.) fog megmérkőzni. A bolgár teniszező a tavaly itt elődöntőig jutó belga David Goffint (6.) győzte le két játszmában. A felek látványos labdameneteket játszottak, de Dimitrov volt az, aki többször tudott valami extrát bemutatni. Az is mellette szól még, hogy a második játszmában 1/4-es hátrányból állt fel, úgy nyerte meg azt végül tie-break-ben. Érdekesség, hogy Dimitrov és Goffin együtt indultak el a páros versenyen is, ahol szintúgy eljutottak a negyeddöntőt játszhattak volna, de azt már nem vállalták a Marach – Pavic duó ellen.

Nishikori az elmúlt három alkalom mindegyikén vereséget szenvedett Cilictől – megszakadt a rossz széria
Kép forrása: timesofindia.indiatimes.com

Az alsó ágon német-japán harc lesz majd a fináléba jutásért. Előbb Kei Nishikori harcolta ki a továbbjutást Marin Cilic (2.) ellen. Az ázsiai teniszező tavalyi sérülései miatt kiesett az élmezőnyből, így 2018-ban az az elsődleges feladata, hogy visszatérjen az őt megillető helyére. E cél eléréséhez tett meg egy fontos lépést ezen a héten, Tomas Berdych (12.) után egy újabb kiemelt skalpját gyűjtötte be. Az első szettben break-labdához sem engedte horvát ellenfelét, aki még 2014-ben győzte le őt karrierje eddigi egyetlen Grand Slam-döntőjében. Mindeközben neki sikerült nyernie egy fogadó játékot. A folytatásban megadatott a lehetőség a magabiztos befejezésre, ám a 8. break-labda kihasználása, a korai break-előny és három meccslabda sem volt elég erre, ehelyett Cilic kiegyenlített rövidítésben. Nagyot küzdött a hórihorgas horvát, de a döntőszett közepére elkészült erejével, s végül olyan forgatókönyv alakult ki, mint amilyen a nyitójátszmáé volt. Nishikori majdnem háromórás csatában diadalmaskodott.

A hektikus Zverev – Gasquet csata már villanyfényben ért véget
Kép forrása: timesofindia.indiatimes.com

Az elődöntőben Alexander Zverev (4.) vár rá, aki revánsot vett bátyja, Mischa nyolcaddöntős legyőzőjén, Richard Gasquet-n. A fiatal német nem tud menekülni ezen a héten a sok breakes meccsek elől. Az előző körben Jan-Lennard Struff ellen a játékok felét a fogadó nyerte, s most sem termett sokkal több babér annak, aki éppen szervált. Sőt, a most lejátszott 24 game-ből 16-ban született break, ez kétharmadot jelent. A mérkőzés tendenciája elsősorban az volt, hogy aki előbb vette el a másik adogatását, az nem tudott abból rögtön előnyt kovácsolni. Ez a hektikus csata végül 2 óra 40 percig tartott és Zverev diadalmaskodott szetthátrányból fordítva.

Eredmények

Dimitrov  – Goffin 6/4 7/6(5)

Nadal – Thiem 6/0 6/2

Nishikori – Cilic 6/4 6/7(1) 6/3

A. Zverev- Gasquet 4/6 6/2 7/5

Szombaton 13 óra 30 perckor kezdődnek meg az elődöntők. Előbb Nadal és Dimitrov csap össze, ahol a spanyol nem csak jelenlegi formájában, hanem a bolgár elleni 10-1-es mérlegében is bízhat. Őket követi majd Nishikori és Zverev, akik mindezidáig csak egyszer, tavaly Washingtonban találkoztak, más borításon, akkor a német nyert két szettben.

A kiemelt kép forrása: tennistv.com

A hozzászólások le vannak zárva.