ATP Barcelona: Tovább gyűjti a kiemeltek skalpjait a görög tini, Nadal továbbra sem vesztett szettet

Pénteken a negyeddöntőket rendezték meg az ATP 500-as tornán. A legjobb 4 között Nadal – Goffin és Carreno Busta – Tsitsipas mérkőzéseket rendeznek.

Annak ellenére, hogy Rafa Nadal (1.) is ott van a résztvevők között a katalán fővárosban, ahol Monte Carlo után itt is 11. bajnoki címére hajt, nem feltétlen ő róla szólnak a versennyel kapcsolatos hírek. Pontosan azért, mert vele kapcsán nincs semmi változás. Salakpályán már 42 (!) szettre duzzadt győzelmi szériája, tehát látszólag tartja a formáját, azonban Martin Klizan Novak Djokovic (6.) után most a mallorcaival is kibabrált valamelyest. Nyilván nem azzal, hogy a szlovákot “lenullázta” Nadal az első szettben, hanem azért, mert a második játszmában break-előnyben teniszezhetett. Klizan már a legelső játékban elvette a 10-szeres bajnok szerváját, utána pedig szinte egy szetten keresztül tudta hozni a sajátját. Sőt, 5/4-nél három játszmalabdája is volt, de Nadal ezúttal is előrukkolt huszáros hajrájával. Visszavette a breaket, később pedig fogadóként fejezte be a mérkőzést.

Közel volt a “szett-széria” vége
Kép forrása: globalsportsnews.online

Na, de akkor mégis ki az, aki az igazi “blockbuster” fejleményekért felelős? A válasz: Stefanos Tsitsipas. A görög tinédzsert a sportág legnagyobb tehetségei között tartják számon, ehhez mérten az elmúlt hónapokban szépen araszolgatott egyre előrébb az ATP világranglistáján, ám mindezidáig nem teljesített igazán kimagaslóan. Mindezidáig. Az athéni srác egyik kiemelt után ejti ki a másikat ezen a héten. Lajstroma Diego Schwartzmannal (7.) kezdődött a második körben, utána megverte Albert Ramos-Vinolast (10.), az igazán nagy dobás azonban a negyeddöntőben jött. Legújabb áldozata ugyanis Dominic Thiem (3.) lett, s nem elenyésző tényező, hogy az argentin és a spanyol után az osztrákot is szettveszteség nélkül (6/3 6/2) verte meg. Pedig a mérkőzés elején még Thiemnek állt a zászló, 3/1-es előnye után azonban Tsitsipas nagyot fordított, aki aztán a folytatásban kihasználta a tavalyi döntős enerváltságát.

Újabb fiatal kopogtat az élmezőny ajtajánál?
Kép forrása: yournews.com

Tsitsipas egyébként még mindössze 19 éves. 2016-ban kezdte el profi karrierjét, de már ezt az évet a top 100-on belül kezdte el (legfiatalabbként). Fizimiskája már csak a korosztálya miatt is Alexander Zverevéhez hasonlítható: magas és szálfa termetű, de jó a lábmunkája ehhez képest. Fonákja viszont a némettel ellentétben egykezes. Jelenleg az apja, Apostolos az edzője, de ettől eltekintve is igazi sportos család sarja. Édesanyja az orosz Julia Apostoli, aki a 80-as és 90-es években volt profi teniszező. Anyai nagyapja pedig Sergej Salnikov, olimpiai bajnok labdarúgó (1956, Melbourne) a Spartak Moszkva csapatának korábbi játékosa és edzője egyaránt.

Lehet, hogy Tsitsipas lesz “az idei év Denis Shapovalov-ja”?

További eredmények

Most Carreno Bustán a sor, hogy megállítsa a világranglista 63. Tsitsipas menetelését
Kép forrása: tennistv.com

A görög teniszező természetesen az elődöntőben is kiemelt teniszezővel fog összecsapni. Azonban nem azzal, akit a többség várt. Pablo Carreno Busta (5.) ugyanis kiejtette Grigor Dimitrovot (2.). A US Open tavalyi elődöntőse az előző körben még egy drámai találkozón, három meccslabdát hárítva jutott tovább a francia Adrian Mannarino (10.) ellen, ezúttal azonban kevésbé esélyesként magabiztos teljesítményt nyújtott a a bolgár teniszező ellen, akinek szintúgy nüánszokon múlott negyeddöntős szereplése: meccslabdát hárított a tunéziai Jaziri ellen. Carreno Busta kétszettes győzelmet aratott Dimitrov felett, ezzel kiegyenlítette egymás elleni mérlegüket 3-3-ra.

Goffinnek nagyon megy a hátrányból való fordítás a héten
Kép forrása: news4europe.eu

Nadal ellenfele pedig David Goffin (4.) lesz. A belga ezen a héten minden meccsén elveszítette az első szettet. Legelső szereplésekor például 2/6 1/4-re is állt Marcel Granollers-szel szemben, mi több, mérkőzéslabdája is volt a spanyolnak,  majd Karen Khachanov (16.) is közel került a szett- és break-előnyhöz ellene. E fejlemények tükrében már már megszokásnak számított, hogy a 8 között Roberto Baustista Agut (8.) is elvette tőle a nyitójátszmát, de ezek után most minden eddiginél könnyebben sikerült a belgának a fordítás. Goffin negyedik alkalommal fog összecsapni Nadallal. Legutóbbi találkozójuk a tavalyi ATP Finals-on volt, akkor Goffin elkapta a spanyolt, aki azonban sérülten játszott azon a meccsen, melyet követően 2017 év végi világelsője vissza is lépett a versenytől. A másik két találkozójukat is tavaly vívták, mind a kettőt salakon, s mind a kettőt (Monte Carlo és Madrid) két szettben nyerte meg Nadal. Formája mellett ez is remek előjel lehet a mallorcai számára.

A negyeddöntők végeredményei

Nadal – Klizan 6/0 7/5

Goffin  – Bausista Agut 6/7(3) 6/2 6/2

Tsitsipas – Thiem 6/3 6/3

Carreno Busta  – Dimitrov 6/3 7/6(4)

A kiemelt kép forrása: eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.