US Open 2018: Újabb Wawrinka-győzelem Dimitrov ellen

Döntött a forma a világranglistás helyezéssel szemben

Alakult ki pár nagyon érdekes párosítás a férfi egyes első fordulójára a múlt heti főtáblás sorsoláskor. Közéjük tartozik Grigor Dimitrov (8.) és a 2016-os bajnok Stan Wawrinka összecsapása is. A találkozó önmagában is rendkívüli, pláne úgy, hogy ennek a két elitbe tartozó teniszezőnek egy Grand Slam-tornán már az első körben össze kell mérnie a tudását. Az ő esetükben ráadásul visszavágóról is beszélhetünk, hiszen Fortuna Wimbledonban is összesorsolta a bolgárt és a svájcit.

Ez pedig azért lehetett lehetséges, mert bár Wawrinkát joggal nevezik a “Nagy Négyest” közvetlenül követő tényezőnek, egy éve szünetre kényszerült egy súlyos térdsérülés miatt, s míg az azt orvoslandó műtét után rehabilitálódott és azon igyekezett, hogy visszanyerje meccsrutinját, érdemleges eredmény hiányában zuhanórepülésbe kezdett a világranglistán, ezért kiemeltség még nem jár neki Grand Slamen sem. Az elmúlt hetek eredményei azonban azt mutatják, hogy ez csak egy ideiglenes állapot. “Stan the Man” formája egyre jobb, erről pedig a cincinnati negyeddöntő és Roger Federer “majdnem legyőzése” után mostani első körös meccse is tanúbizonyságot tett.

Mindemellett Dimitrov nem örvendhet hasonló dolgoknak mostanság, így gyakorlatilag a világranglista 101. helyezettje volt az esélyes a torna 8. kiemeltjével szemben. Az események pedig ehhez mérten alakultak. Wawrinka uralta a pályát az első két szettben, melyeket másfél óra alatt, mindössze 5 játékot elveszítve nyert meg. Apróbb reménysugár ezután felcsillanhatott a bolgár lelki szemei előtt, ugyanis break-előnyt harcolt ki a harmadik szettben. Sőt, adogathatott a szépítésért is, de 6/3 helyett 5/4-re módosult az állás és végül Wawrinka 4 játékot bezsebelve zsinórban fordította meg a szettet és így nyerte meg a meccset 6/3 6/2 7/5-re 2 óra 26 perc alatt.

Érdekesség, hogy a svájci teniszező ezzel már egy 8 mérkőzés óta tartó győzelmi szériánál tart Flushing Meadowsban, hiszen legutóbb két éve járt itt, akkor meg is nyerte a tornát. Ha pedig ezen a mérkőzésen esélyesnek számított, mit lehet mondani a következőre? A második fordulóban ugyanis a világranglista 139. helyezettjével, a 20 éves francia Ugo Humberttel mérkőzik meg, aki a selejtezőből jutott fel a főtáblára. Így elég könnyen összekerülhet a 32 között Milos Raonic-csal (25.), aki szintúgy befejezte már első körös meccsét az argentin Berlocq ellen (7/6(4) 6/4 1/6 6/3).

Bejutott a 64 közé a két legmagasabban rangsorolt hazai teniszező is, John Isner (11.) és Jack Sock (18.). Előbbi honfitársát, Bradley Klahnt győzte le (7/6(3) 6/3 6/4), utóbbi pedig az argentin Andreozzit (6/0 7/6(4) 6/2). Továbbá nyert a torontói elődöntős, az orosz Karen Khachanov (27.) is Albert Ramos-Vinolas ellen.

Kyle Edmund (16.) és Roberto Bautista-Agut (19.) számára azonban már most véget ért a torna. A brit négy szettben kapott ki a ranglista 94. Paolo Lorenzitől, míg a spanyol még szettet sem tudott nyerni a 98. helyezett ausztráltól, Jason Kublertől.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/usopen

A hozzászólások le vannak zárva.