US Open 2018: Jöhet a Roland Garros-döntő visszavágója, Del Potro még mindig nem veszített szettet

Vasárnap kialakultak a felső ági negyeddöntők férfi egyesben.

Baslishvili megállta a helyét karrierje első GS-nyolcaddöntőjén
Kép forrása: twitter.com/SI_Tennis

A napok csak telnek a tét pedig egyre nagyobb lesz az idő előrehaladtával Flushing Meadowsban. Az első hét utolsó napján például már a negyeddöntőbe jutás reményében léptek pályára a még versenyben lévő teniszezők az év utolsó Grand Slam-tornáján, a US Openen. Legutóbbi mérkőzéséhez hasonlóan a címvédő és világelső Rafael Nadal (1.) újra a délutáni programba került be, s Karen Khachanov (27.) után a grúz Nikoloz Basilashvili is elvett egy játszmát a 11-szeres Roland Garros-bajnoktól. Ezúttal azonban szett- és brek-hátrány nem fenyegette a mallorcait, ellenben most a meccs befejezése volt nehézkes számára. Az első két játszma megnyerését követően a grúz rövidítésben szépített, a negyedikben pedig az első kiharcolt break-előny nem bizonyult elegendőnek. Nyerő-hiba aránya így is imponálónak nevezhető: 30-19. A mérkőzést végül 3 óra 21 percnyi játékot követően nyerte meg és bejutott a legjobb 8 közé.

Azt már a nyolcaddöntők kialakulásakor eldőlt, hogyha Nadal továbbjut, akkor a legjobb 8 között legutóbbi két Grand Slam-döntője közül valamelyik visszavágójára sor fog kerülni. Ugyanis az itteni tavalyi döntős, Kevin Anderson (5.) és az idei Roland Garros-döntős, Dominic Thiem (9.) csapott össze egymással Nadal meccsével egy időben a Louis Armstrong Stadionban. A körülmények és egy-két megszokottá váló tendencia alapján a sokan a dél-afrikai győzelemre számítottak, de az osztrák ezt egészen máshogy gondolta. Thiemet nagy kritika éri annak kapcsán, hogy stabil top 10-es mivolta csak salakszezonon elért eredményeknek köszönhető, illetve azért is, mert túl sok tornán indul el egy szezonon belül, így az idény második felére “kipukkad”, s az is csodaszámba megy, ha meccset tud nyerni. Végül az történt, amit a legtöbben nem nagyon tudtak elképzelni: Thiem három játszmában győzte le az idei Wimbledoni döntőst. És nem is akármilyen játékkal! Break-labda hárítására nem kényszerült, sok nyerővel és nagyon kevés hibával játszott: a harmadik szettben ütött 16 nyerője mellett mindösszesen írd és mondd EGY (!) hibát vétett. Ezzel harmadik nekifutásra már összejött a US Open-negyeddöntő, így most már Párizson kívül is eljutott valahol a legjobb 8 közé a nagy tornák közül.

Dominic Thiem még aligha játszott ilyen jól kemény pályán
Kép forrása: twitter.com/SI_Tennis

A felső ág másik negyedében mindkét papíron esélyesebb teniszező diadalmaskodott a maga mérkőzésén. A 2009-es bajnok, Juan Martin Del Potro (3.) az esti programban kapott helyet az Arthur Ashe-n és magabiztosan játszott a fiatal horvát, Borna Coric (20.) ellen. A lehetséges Djokovic (6.) – Federer (2.) negyeddöntő bűvöletében nem esik sok szó az argentin óriásról, pedig elég meggyőzően teljesít kedvenc Grand Slam-én. Szettet továbbra sem veszített, az elmúlt négy meccsen is összesen harcoltak ki az ellenfelei 5 (!) break-labdát és az első szerva mögötti pontjait is legalább 80 százalékos hatékonysággal nyerte eddig. Zsinórban harmadik US Open-negyeddöntőjét az amerikai John Isner (11.) ellen fogja játszani, aki öt szettben nyerte meg a nagy adogatók csatáját a Milos Raonic (25.) ellen.

Bizakodhatnak a Del Potro-rajongók
Kép forrása: twitter.com/ATPWorldTour

Eredmények

R. Nadal (spanyol, 1.) – N. Basilashvili (grúz) 6/3 6/3 6/7(6) 6/4
D. Thiem (osztrák, 9.) – K. Anderson (dél-afrikai, 5.) 7/5 6/2 7/6(2)
J. M. Del Potro (argentin, 3.) – B. Coric (horvát, 20.) 6/4 6/3 6/1
J. Isner (amerikai, 11.) – M. Raonic (kanadai, 25.) 3/6 6/3 6/4 3/6 6/2

Hétfőn teljes lesz a negyeddöntő mezőnyre, s kialakulhat a várva várt Djokovic- Federer rangadó a legjobb 8 között. A szerbnek ehhez a portugál Joao Sousát kell legyőznie helyi idő szerint délután, a svájcinak pedig az ausztrál John Millmant az Arthur Ashe Stadion esti programjának második meccsén. Mindemellett kialakulhat a 2014-es döntő visszavágója Marin Cilic (7.) és Kei Nishikori (21.) között. Előbbi David Goffinnel (10.), utóbbi az Alexnader Zverevet (4.) kiejtő Philipp Kohlschreiberrel mérkőzik meg.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/bbctennis

A hozzászólások le vannak zárva.