Davis Kupa 2018: Teniszben is jöhet egy francia-horvát döntő

2018. szeptember 17.
by DGM96

A labdarúgó VB után ebben a sportágban is e két nemzet között dől el, kié a legjobb csapat a világon.

Ismételten európai győztese lesz a tenisz legrangosabb csapatversenyének, a Davis Kupának. A jövőre teljesen átalakuló versenysorozat döntőjébe a két évvel ezelőtti döntős Horvátország és a címvédő Franciaország jutott be.

Horvátország 3:2 Egyesült Államok

Zadar partjánál, salakpályán történtek a múlt hétvége legizgalmasabb történései. Pedig az első nap után nem úgy tűnt, hogy a hazai közönségnek lenne bármiféle félnivalója a Jim Courier vezette amerikaiaktól. Pénteken Borna Coric Steve Johnsont (6/4 7/6(4) 6/3), Marin Cilic pedig Frances Tiafoe-t (6/1 6/3 7/6(5)) győzte le három játszmában, így már szombaton bebiztosíthatták volna a döntőbe jutást délnyugati szomszédaink.

A szombati páros meccsen aztán a tengerentúliak nem akármilyen mérkőzésen szépítettek. Mike Bryan és Ryan Harrison megnyerte az első két szettet a páros-specialista Ivan Dodig és partnere, Mate Pavic ellen, viszont a hazaiaknak sikerült az egyenlítés. A találkozót az új szabályok értelmében döntőszett 6/6-os állás után rövidítés zárta le, amit korán megszerzett előnyüknek köszönhetően az amerikaiak nyertek meg. A négy teniszező 4 óra 41 percen keresztül küzdött egymás ellen (eredmény: 7/5 7/6(6) 1/6 6/7(5) 7/6(5)).

A korai horvát ünnep így elmaradt, abban viszont joggal reménykedhettek, hogy majd másnap legjobb egyéni játékosuk, a világranglista 6. Cilic majd jobb salakos rutinjával majd hozza a papírformát Querrey ellen. Ám ahogyan a korábbi US Open bajnok a 2016-os döntőben nem tudta lezárni az argentinok elleni meccset, úgy az idei döntőbe jutást sem tudta kiharcolni hazája válogatottjának. Pedig 5 egymást követő (!!!) játszmalabdája is volt a második szettben, miután az elsőt is megnyerte. A Johnsont váltó Querrey azonban köszönte az elfecsérelt lehetőségeket, visszajött a mérkőzésbe, megfordította, majd meg is nyerte azt (6/7(2) 7/6(8) 6/3 6/4).

Cilic helyett Coric lett a horvátok hőse
Kép forrása: twitter.com/borna_coric

A döntés végezetül két fiatal tehetség kezében volt. A 22 éves Borna Coric és a 20 éves Frances Tiafoe játszotta le a mindent eldöntő, ötödik összecsapást. Három szett után már csak egy hiányzott az amerikaiaknak ahhoz, hogy 0-2-ről fordítsák meg a párharcot, de miután Tiafoe megnyert egy maratoni tie-breaket a harmadik szettben, elkészült az  erejével. Coric a meccs hátralevő részében már csak négy játékot veszített el, s tett ezzel még egy csavart az amúgy is fordulatos párharc végére (6/7(0) 6/1 6/7(11) 6/1 6/3).

Horvátország ezzel történelme harmadik Davis Kupa döntőjébe jutott be 2005 és 2016 után, novemberben pedig második győzelmükért szállhatnak majd harcba.

Franciaország 3:2 Spanyolország

Legutóbb Csehországnak sikerült a címvédés, még 2013-ban
Kép forrása: twitter.com/FFTennis

Ugyanaz a végeredmény született Lille-ben (fedett pályán), mint az Adriai-tenger partján, de korántsem volt olyan szoros Yannick Noah és Sergi Bruguera csapatának párharca. A címvédő hazaiak már szombaton bebiztosították a győzelmet. A pénteki játéknap első mérkőzésén váratlan végeredmény született, miután Benoit Paire (54.) mindössze 6 játékot 33 hellyel előrébb rangsorolt vetélytársának Pablo Carreno Bustának (7/5 6/1 6/0). A nyitányon így sem maradtak izgalmak nélkül a nézők, hiszen ami az első meccsen elmaradt, azt Lucas Pouille és Roberto Bautista-Agut pótolta. A két teniszező 3 óra 40 percig tartó, ötszettes csatát vívott, melyből a hazai közönség legnagyobb örömére Pouille jött ki győztesen (3/6 7/6 6/4 2/6 6/4).

A végső sikert aztán másnap a páros-klasszis, Nicolas Mahut és az idei év végén visszavonuló Julien Benneteau harcolta ki. Ráadásul egy nem rossz kettős, Feliciano Lopez és Marcell Granollers ellen (6/0 6/4 7/6(7)). A már megváltozhatatlan végkimenetel ellenére a csapatok abban egyeztek meg, hogy lejátsszák a maradék két összecsapást vasárnap. Granollers és Albert Ramos-Vinolas végül megőrizte a hispánok becsületét, és egy-egy szettet követően tie-breakben nyerték meg a maguk meccseit – előbbi Richard Gasquet, utóbbi Mahut ellen.

A 2018-as Davis Kupa döntőjét november 23-a és 25-e között rendezik meg, tavalyhoz hasonlóan a franciák pályaválasztásával.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/daviscup 

A hozzászólások le vannak zárva.