Selejtezőtől a bajnoki címig

A hátunk mögött hagyott játékhéten két tornát rendeztek Kínában: Chengduban Bernard Tomic, Shenzhenben Yoshito Nishioka lett a bajnok – mind a ketten a kvalifikációból jutottak fel a főtáblára

Egy hete vette kezdetét két 250-es kategóriájú tornával az úgynevezett Asian Swing az ATP World Touron. A távol-keleti kemény pályás szezon első versenyei mindenről szóltak, csak a papírforma érvényesüléséről nem. Ez kiváltképp igaz volt a Shenzhen Open-re, ahol mindkét ágon nem kiemelt teniszező jutott be a fináléba. A francia páros-kiválóság, Pierre-Hugues Herbert két fiatal tehetséget, Stefanos Tsitsipast (2.) és Alex De Minaurt győzte le a korábbi fordulókban, míg a 23 éves Yoshito Nishioka a szintén ifjú Dennis Shapovalov (6.) majd az Andy Murrayt kiejtő Fernando Verdascót (5.) is búcsúztatta. A japán és a francia is karrierje első ATP-tornagyőzelmére hajtott, s végül ez előbbinek sikerült, első tornadöntőjében. Nishioka 7/5 2/6 6/4-re diadalmaskodott, jutalmául pedig 130 885 amerikai dollárt tehetett zsebre. Győzelme nem csak a tenisz követőit lepte meg, hanem saját magát is, ez azért lehetséges, mert a selejtezőtől kellett megkezdenie a tornát – ennél jobb lelki állapotban nem is utazhatott haza, következő állomása természetesen a tokiói 500-as torna.

Hasonló mélységekből ért fel a csúcsra Chengduban Bernard Tomic. Ám amíg Nishioka története a szorgalom és a türelem diadalának nyújthat definíciót, addig az ausztrálé a tipikus “tékozló fiúé”, akinek amekkora veleszületett tehetsége van, ugyanannyira nem érdekli ez. A botrányhősnek azonban az elmúlt napokban volt kedve igazán játszani, ennek pedig meg is lett az eredménye. bár ő előle hamar kihullottak kiemelt versenyzők, de utolsó két ellenfele már rangsorolt teniszező volt. Az elődöntőben a 7. kiemelt Joao Sousát, a döntőben az 1. kiemelt Fabio Fogninit győzte le. Az utolsó mérkőzés is megér egy misét, hiszen az olasz is hasonló eset, mint Tomic, ehhez pedig a döntő is példát statuált. A meccsről döntőszett-rövidítés döntött, ahol az itáliai teniszező nemhogy 5-2-re is vezetett, de négy mérkőzéslabdát is kiharcolt, ezeket viszont nem tudta kihasználni. S ami neki sokadszor sem sikerült, az Tomicnak elsőre igen (6/1 3/6 7/6(7)). Az ausztrál negyedik tornagyőzelmét szerezte meg hatodik döntőjén és közel 200 ezer dollárral lett gazdagabb.

A kiemelt kép forrásai: dnaindia.com és atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.