Junior Fed&Davis Kupa: Hosszú az út még a fiatalok előtt, tanulságos hét volt

Véget ért a Junior Fed&Davis Kupa. A szereplésre büszke lehet a két csapatkapitány és maga a csapat, de természetesen a tanulságokat le kell vonni, mi kell ahhoz, hogy fejlődjenek. 

Dorka meggyőző játékával eldöntötte a Brazília elleni párharcot
Kép forrása: facebook.com/huntennis

Először is nézzük a tegnapi napot, amiről most essen kevesebb szó, és kicsit több az egyéni teljesítményekről. A lányok tegnap a finom kezű, igen rakkolós stílusú, de azért nem igazán nagy ütőerővel rendelkező brazilokkal csaptak össze. Szabanin Natália és Drahota-Szabó Dorka szerencsére már a szinglik után eldöntötték a párharcot, így már nem volt probléma, hogy párosban döntő szett 10-es Tiebreakban vereséget szenvedtek. Gratulálunk a lányoknak, akik a 13. helyet szerezték meg ebben az elit mezőnyben!

Zsombinak kevés esélye volt Alexander Leevel szemben
Kép forrása: facebook.com/huntennis

A fiúknak már jóval nehezebb dolguk akadt és hát bele is tört a bicskájuk rendesen. De hát nem lehet panasz erre a tegnapi teljesítményre, hiszen a 3. kiemelt Amerikai Egyesült Államoktól ki lehet kapni. Fajta Péter győzelme nem sokon múlt, azonban a végjátéknál Matin Damm erősebb volt fejben, a fontos pontoknál jobban tudott összpontosítani. Peti szépen tartotta magát és nem lehet csalódott, hiszen sérülésből jött vissza és így is versenyképes volt, a rettentően kemény tempót játszó Dammal. Velcz Zsombor próbált egyenlíteni, azonban az ő mérkőzése már ennyire sem volt fogható a második szettől, hiszen Alexander Lee ha nem az egyik legtehetségesebbnek tűnő Junior ebben a korosztályban. Ez az amerikai srác alacsonyabb termete ellenére irgalmatlan gyorsan és pontosan játszik és remek adogatással bír. Gulyás István csapata így is elégedett lehet, ebben a mezőnyben 16 csapat közül a 10. helyen zárni szenzációs teljesítmény! Gratulálunk Nekik!

Nézzük a lányokat, bár őket ezen a héten kevesebbet láttam. Szabanin Natália ugyan még csak 14 éves, de már egyértelműen látszik, hogy őstehetség. Játéka leginkább Petra Kvitováéra hasonlít, hiszen Nati is balkezes és mind a két ütésével viszonylag tud dominálni. Tehetségére érdemes jobban odafigyelni és ezáltal muszáj vigyázni rá, hiszen ritkán látni ilyen teniszt 14 évesen! Amit viszont nem szabad nála elfelejteni, hogy vehemenciája, ami inkább sokszor átmegy hisztibe, kénytelen megfékezni, hiszen lényegesen rontja a játékát. Sokan így is tudnak nyerni, azonban ő nem közéjük tartozik. Paprikás idegállapotában, amikor mindennel foglalkozik, csak a játékkal nem, hagyja hogy ellenfele a saját akaratát rányomja és inkább ő válik pontatlanná, instabillá. Drahota-Szabó Dorka ezen a héten felemásan teniszezett, de azért a playoff körben megbízható volt, hiszen Marokkó és ami salakon nehezebb Brazília ellen is tudott nyerni egyéniben. Ő már egy idősebb korosztály tagja és jobban látszik rajta a higgadtság a pályán, azonban neki még pont, hogy a játék intelligenciában kell érnie. Anasztázia Petrova játéka tűnik a legérettebbnek, viszont mélyen menő következtetéseket nehéz levonni, hiszen későbbi megbetegedése miatt csak a csoportkörben volt bevethető.

A jövő egyik legnagyobb reménysége ez a lány, Tessék kellően odafigyelni Rá!
Kép forrása: facebook.com/huntennis

Lássuk a fiúkat. Kezdjük Fajta Péterrel, aki ugyan rendkívül technikás és finom kezű játékos, mellette borzasztó nagy ütőerővel rendelkezik, mégis rendkívül sok hiányosságát lehetett felfedezni, látva a teniszét. Peti 1 hónapos sérülésből jött vissza és ez olykor-olykor a mozgáskoordinációján meglátszott. Ha egy ékes szólással kellene jelezni: Néha úgy mozog, mint elefánt a porcelánboltban! Rendre túl nagyokat lép, elsieti a lépések ütemét és rendre beleszáll a labdákba. A másik ami nála egyértelmű, hogy taktikailag még éretlen, hiszen sokszor a meglévő, pályán belüli pozíciója ellenére az alapvonalról akar labdamenetet nyerni és ebből több alkalommal rosszul jött ki. Küzdőszelleme példamutató lehet sokak számára, azonban nem véletlenül kapott ki olyan játékosoktól itt a Davis Kupán, akiknél játék egyes elemeit nézve, sokkal előrébb tart. Velcz Zsombor hasonló játékstílust képvisel mint Peti, hiszen ő is adogatásaival, tenyereseivel próbál dominálni és a küzdőszelleme is remek. Neki peches volt a sorsolás, hiszen Carlos Alcaraz Garfia és Alexander Lee jóval erősebb játékosok jelenleg nála, azonban a kötelezőket stabilan hozta. Roman Burruchaga mégis egyértelműen verhető lett volna, fejben viszont még van hova érnie Zsombornak. Buzonics Dominik ezen a héten csak párosban szerepelt, amit már sajnos nem láthattam, így nehezebb lenne bármit is róla írnom.

Fajta Petinek kell a bíztatás, hiszen még sokszor bizonytalan a pályán
Kép forrása: facebook.com/huntennis

A hozzászólások le vannak zárva.