“Kedves 16 éves Pete…” – Sampras levele fiatalkori önmagához

2018. október 4.
by andF

Pete Sampras fiatalkori önmagához írt “levele” olvasható alább. Sok minden van, amit felnőtt fejjel másképp csinált volna, ezekkel kapcsolatban látja el hasznos tanácsokkal a 16 éves Pete-t.

Kedves 16 éves Pete,

Hamarosan profivá válsz és emiatt nagyon izgatott vagy. A szíved mélyén tudod, hogy végül majd sikeres leszel. De hidd el nekem, ez sokkal korábban jön majd el, mint gondolnád.

Kezdetben leszel fent is, lent is, de mindössze néhány éven belül beverekeded magad a top5-be a világranglistán. A US Opent is meg fogod nyerni, olyan játékosokat legyőzve, mint Ivan Lendl, John McEnroe és Andre Agassi. 19 éves korodra te leszel a legfiatalabb játékos, aki valaha megnyerte ezt a versenyt. Ennél a pontnál fog megváltozni minden.

Egyik nap még te vagy az egyik legnagyobb ígéretű amerikai játékos, akin nincs nyomás, másnap pedig, a US Open siker után egyik talk show-ból a másikba hívnak. Minden szem rád szegeződik majd, a körülötted lévő figyelem szinte már megszokottá válik – ez nem fog jót tenni egy olyan személyiségű srácnak, mint te.

Profinak lenni sokkal többet jelent annál, hogy egyszerűen csak teniszezel. Minél sikeresebb vagy, az emberek annál többet várnak tőled. Nem mindig alakulnak majd úgy a dolgok, ahogyan te szeretnéd, és nem lesz mindig örömteli az élet. A rád nehezedő nyomás fárasztóbb lesz, mint bármi, amit korábban átéltél a pályán. De bajnokként tiéd a felelősség. Azért teniszezel, mert imádod a játékot, nem pedig a rivaldafény miatt, szóval készülj fel. Fontold meg, hogy médiatréningeket veszel. Hosszú lesz az út. Szerencsére már nem leszel aktív játékos, mikor a Twitter és Facebook nevű dolgok megjelennek. Légy hálás érte. Egy nap majd megérted, miért.

Ó, és tedd le az újságokat! Ne olvasd el, hogy mit mondanak az emberek rólad, semmi jóra sem vezet majd. És ha mégis hallasz vagy olvasol valami negatívat magadról, ne törődj vele! Beszéljen az ütőd helyetted.

Most beszéljünk egy kicsit a játékodról. A pályafutásod során kifejlesztenek  egy új típusú húrt, ami segít majd abban, hogy gyorsabban és többet pörgetve tudj játszani. Látni fogsz majd egy Gustavo Kuerten nevű srácot, aki salakon remekül hasznosítja ezt, sőt, az edzőid és más játékosok is azt fogják tanácsolni, hogy használd te is. Az új húr a nagyobb ütőfejjel egyetemben segíthet kitolni a hibahatárt, amire szükséged van, hogy sikeres lehess salakon – de nem fogadod meg a tanácsot. Kicsit mániás vagy a felszereléseddel kapcsolatban – mint ahogy a legtöbb játékos – de ha meg szeretnéd nyerni a Roland Garrost, hogy meglegyen mind a négy Grand Slam, ki kell próbálnod valami mást. Légy nyitott az új technológiák felé.

Ezen felül ne felejts el törődni a legfontosabb fegyvereddel: a testeddel. Figyelj oda rá, mit eszel! Lesznek olyan idők, mikor majd a meccs előtti éjszaka arra ébredsz, hogy pizzára és hamburgerre vágysz. Ez azért van, mert a szervezeted hiányol valamit. Ha figyelmen kívül hagyod a szervezeted ezen reakcióját, és nem deríted ki, mire van szüksége a testednek (bizonyosan nem burgerre és pizzára), akkor másnap, ha kimégy a pályára, úgy érzed majd, hogy összeesel.

A legjobb példa erre az 1996-os US Open lesz. Alex Corretja-val találkozol majd a negyeddöntőben, ahol a negyedik szettben azt fogod érezni, hogy kifogyott belőled a szusz, mert előző nap nem táplálkoztál rendesen. Fel kell pörgetned magad, és előveszel egy doboz Coca-Colát. Nem ez a megoldás! Annyit fogsz elérni vele, hogy az ötödik játszmában elhányod majd magad a pályán. Végül megnyered a mérkőzést, de hidd el, nem lesz valami mókás (bár mindenki imádni fogja a drámát).

Egy napon majd mindenki táplálkozás mániás lesz. Előzd meg ezt a hullámot.

A gyógyszerekkel szintén óvatosan! Ha altatókat szedsz, hogy kiküszöböld a jet laget, mielőtt feleszmélsz, már minden éjszaka szükséged lesz rájuk. Ha a fájó karodra gyógyszert kínálnak, hajítsd el azt a flakont! Azok a pirulák fájdalmas, elhúzódó fekélyhez vezetnek majd. Figyelj arra, hogy mit viszel be a szervezetedbe!

Cikkünk itt folytatódik -> “Kedves 16 éves Pete…” – Sampras levele fiatalkori önmagához – 2. rész

Forrás: theplayerstribune.com

Kép forrása: stevegtennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.