Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…

2018. október 7.
by kert

… ki a legjobb e vidéken? David Ferrer egy interjúban elmondja véleményét.


A Punto de Break spanyol teniszblognak adott interjújában David Ferrer azt elemzi, kit tart a valaha élt legnagyobb teniszjátékosnak: “Nagyon nehéz az összehasonlítás, de talán Federer minden idők legjobbja, szorosan mögötte pedig ott van Nadal. Borgot, McEnroe-t nem sorolom ide, ők egy másik korszakban, más ütőkkel játszottak. A tenisz rengeteget fejlődött azóta, de az én szememben Federer játéka áll legközelebb a tökéleteshez.”

Federer és Nadal rivalizálásában az összesítést tekintve még utóbbi vezet 23-15-re, azonban a Grand Slam trófeák tekintetében 20-17 az állás Federer javára. Utolsó 5 találkozójukat is a svájci nyerte. Legutóbb a tavalyi Rolex Shanghai Masters ATP 1000-es fináléban diadalmaskodott Federer, ahol 6-4 6-3-ra nyert a spanyol ellen. Az október 8-én kezdődő idei tornát Federer első kiemeltként kezdi, míg Nadal a US Openen elszenvedett sérülése miatt nem indul az ázsiai versenyeken.
Kettejük pályafutásának összehasonlításában érdekesség még, hogy Nadalnak eddig nem sikerült elhódítania az év végi ATP Finals nem hivatalos világbajnoki címet, míg Federer vitrinjéből az egyéni olimpiai arany hiányzik. Mindketten teljesítették a karrier Grand Slamet, azaz mind a négy major tornán sikerült győzniük.

Ferrer az interjúban arról is kifejti álláspontját, miért nem sikerül a nagy áttörés a feltörekvő fiatal tehetségeknek: “A nagy négyes tagjai bármely korszakban uralták volna a játékot. Az a tény, hogy Federer, Nadal, Djokovic és Murray azonos érában játszanak, igencsak megnehezíti a következő generáció dolgát. Alexander Zverev, Dominic Thiem vagy Stefanos Tsitsipas érhet oda a csúcsra, de 2-3 évet még valószínűleg várnunk kell arra, hogy a tenisz jelenlegi képe megváltozzék.”
Ferrer éppen honfitársa, Nadal ellen játszotta pályafutása utolsó Grand Slam mérkőzését az idei US Openen. A búcsú megható lett, miután Ferrernek sérülés miatt fel kellett adnia a meccset, Nadal pedig a tőle megszokott sportszerűséggel ünnepeltette korábbi Davis Kupa csapattársát.

A kép forrása: https://www.tennisworldusa.org

A hozzászólások le vannak zárva.