Tizenöt éve a trónon

2018. október 16.
by cort

Juan Martin Del Potro megsérült, Alexander Zverev kiszámíthatatlan, a többiek pedig lemaradtak. Úgy tűnik, hogy év végén, zsinórban tizenötödik alkalommal is a nagy négyes egyik tagja végez a világranglista élén.

2004. február 1. A Federer rajongóknak minden bizonnyal ismerősen cseng ez a dátum, ugyanis svájci kedvencük Marat Safin legyőzésével ekkor hódította el az Australian Open serlegét, karrierje során pedig először világelsőnek mondhatta magát. A hússzoros Grand Slam-bajnok ezután közel négy és fél évig birtokolta a világranglista első helyét, 2008 augusztusában azonban jött az akkor már ismert, de “mindössze” négyszeres GS-győztes Rafael Nadal, és megfosztotta a tróntól. A következő években a két játékos egymást váltotta a világranglista élén, majd jött Novak Djokovic, és 2011 nyarán az élre állt. A kvartett negyedik tagjának, a brit Andy Murray-nek egészen 2016 novemberéig kellett várnia a sikerre, a skót játékos végül 41 héten keresztül vezette a férfi teniszezők világranglistáját. A nagy négyesből Murray tartózkodott a legkevesebb ideig az élen, de még így is több ideig vezette a ranglistát, mint például Mats Wilander, Boris Becker, Thomas Muster, vagy a következő generációból Andy Roddick, Marat Safin vagy éppen Yevgeny Kafelnikov.

Csak összehasonlítva ezt a közel tizenöt évet az előtte lévő tizenöttel: Míg Federerék ennyi idő alatt négyen osztozkodtak a világelsőségen, addig korábban (1989-től 2004-ig) tizenhat világelsőt adott a férfi tenisz.

Hogy mikor, és ki váltja le ezeket a játékosokat az élről, azt nehéz megjósolni, de jelenleg úgy tűnik, hogy a trónkövetelőknek még jó darabig várniuk kell.

Kép forrása: it.eurosport.com

A hozzászólások le vannak zárva.