Az örök kérdés: Federer vagy Nadal?

2018. október 17.
by kert

A spanyol világelső szerint az emberek jogosan gondolják, hogy Federer a világ legjobbja

Újságírók kérdezték Rafael Nadalt, nem bosszantja e, ha Federert nevezik a valaha volt legjobbnak, és nem hallaná e szívesebben a saját nevét ilyenkor. “Én vagyok az első, aki azt mondja, Roger a legjobb. Ő a ma élő legnagyobb játékos, és nagyon nehéz lesz túlszárnyalni a teljesítményét.” – hangzott a spanyol válasza.

A férfimezőnyben Federer nyerte a legtöbb, szám szerint 20 Grand Slam tornát. Rafael Nadal 17, Novak Djokovic pedig 14 győzelemmel követi őt. Mivel mindketten fiatalabbak a svájcinál -Nadal 32, Djokovic 31 éves-, így bőven van esélyük, hogy beérjék, vagy akár meg is előzzék a Grand Slam győzelmek számában.

De Nadal szerint ennél árnyaltabb a kép: “Mindig ugyanazt mondom: nem helyes kizárólag a Grand Slam győzelmek alapján megítélni egy versenyző sikerességét. Akinek köze van a sportághoz, tudja, hogy a tenisz ennél sokkal összetettebb. Rogernek a Grand Slameken kívül is kimagasló eredményei vannak.”

Sok szakértő és szurkoló Federert tartja a legelegánsabb, Nadalt pedig a legatletikusabb teniszezőnek. Chris Evert, a korábbi 18-szoros Grand Slam bajnok 2014-ben rendkívül találóan fogalmazta meg ezt: “Federer a tenisz művésze, Nadal pedig a harcos. Különböző a stílusuk, a személyiségük, a vérmérsékletük. Ettől olyan különleges kettejük rivalizálása.”

Nadal kiemeli az ausztrál Rod Lavert is, aki fantasztikus pályafutása során 11 Grand Slam tornát nyert. 1962-ben első, és egyben utolsó férfi játékosként a naptári Grand Slamet is teljesítette, azaz ugyanabban az évben mind a négy major tornán győzni tudott. Ezt azóta sem tudta megismételni senki, a jelenlegi nagyok közül egyedül Djokovic birtokolja a “non-calendar” Grand Slamet, azaz egymás után, de nem egy naptári évben (2015-2016-ban) győzött mind a 4 Grand Slam tornán.

“Nem láttam Lavert játszani, de ismerem a történetét.”- mondja Nadal az interjúban. “6 évig nem játszhatott eltiltás miatt, mivel professzionális játékos lett. Eltiltása előtt és után is meg tudta nyerni az összes Grand Slamet. Ki minden idők legjobbja? A válasz inkább így hangzik: Rod Laver vagy Roger Federer.”

“Saját pályámon már így is többet értem el, mint amiről valaha álmodtam. Remélem, még lesz lehetőségem győzelmekre, és ha visszavonulok, a tenisztörténelem egy lapján én is helyet kapok.” – zárja a tőle megszokott szerénységgel az interjút Nadal.

Az aktuális világranglistát még a spanyol vezeti, de Novak Djokovic shanghaji tornagyőzelmének köszönhetően már csak 215 ponttal van lemaradva. A párizsi Masters tornán mindketten indulnak, a verseny sorsdöntő lehet az év végi világelsőség szempontjából.

A kép forrása: https://www.bbc.com

A hozzászólások le vannak zárva.