Vita a coaching szabályról

2018. október 18.
by kert

Itt az ideje, hogy a Grand Slam tornákon engedélyezzék az edzői segítséget?

A US Open botrányos női döntője után, ahol Serena Williams figyelmeztetést kapott edzői segítség miatt, a major tornák szervezői fontolgatják, hogy bevezetik a coaching lehetőségét.

A jelenlegi gyakorlat szerint csak a WTA által rendezett női tornákon engedélyezett a coaching. 2009-ben vezették be, és népszerűnek bizonyult mind a játékosok, mind a nézők körében. Az ATP tornákon nincs ilyen lehetőség, kivételt ez alól csak a tavalyi Next Gen Finals jelent, ahol a fiatal versenyzők headsetek segítségével kommunikálhattak az edzőikkel. A beszélgetés kizárólag angol nyelven folyhatott, és hallható volt a közönség számára is.

A Grand Slam tornák felnőtt főtáblás mérkőzésein nem adhat tanácsot az edző a játékosának. Az Australian Open és a wimbledoni torna szervezői nyitottak a coaching kipróbálására, a januári Ausztrál Openen tesztelni is fogják a selejtezőben és a juniorok versenyében.

A coaching bevezetésének szép számmal akadnak támogatói és ellenzői is. A mellette érvelők szerint engedélyezésével a jövőben elkerülhetőek lennének a Serenáéhoz hasonló botrányok. A női világelső Simona Halep is kedveli a rendszert: azt mondja, nagy segítséget jelent számára, ha edzője mérkőzés közben is adhat tanácsokat.

Az ellenzők azt mondják, ha nem vezetik be egységesen az összes tornán a coachingot, akkor nincs igazán értelme. A 2017-es Roland Garros győztes Jelena Ostapenko is ezen a véleményen van. Őt idén Wimbledonban büntették meg a szabály megszegéséért. “Nagyon dühös voltam. Mi értelme a WTA tornákon engedni a coachingot, ha a Grand Slam versenyeken megbüntetnek miatta?”

A Roland Garros döntős Dominic Thiem is ellenérzésének adott hangot. Úgy gondolja, a pályán történő edzői tanácsadás nem adna hozzá sokat a játékhoz. Támogatná viszont a coachingnak egy olyan formáját, ahol az edzők a boxból kézjelekkel kommunikálhatnak a versenyzőkkel (ez történt egyébként a US Open női döntőjében is).

Karen Khachanov, a 2017-es Next Gen döntő egyik résztvevője az ott alkalmazott headsetes megoldást is nagyon kényelmetlennek találta: “Zavaró volt, hogy angolul kellett beszélnünk. Ha lehetővé teszik a coachingot, akkor az folyhasson az anyanyelvemen, és ne közvetítsék a nézőknek.”

Friss Twitter-bejegyzésében véleményt nyilvánított Patrick Mouratoglou, Serena Williams edzője, a US Open döntő-beli perpatvar egyik főszereplője is. Ellentmondva 2015-ös véleményének, amikor még határozottan ellenezte a coaching legalizálását, ma már azzal érvel, hogy az edzői segítségnyújtás lehetősége feldobná, látványosabbá tenné a teniszt. A világ egyik legjobbjának tartott francia tréner szerint a legtöbb edző most is próbál kézjelekkel segíteni tanítványának, és ha mindezt meghatározott keretek között, a nézők számára is értető módon tehetnék, az extra érzelmeket vihetne a játékba, és a mérkőzések a sportélményen kívül egyfajta “show-jelleget” kapnának.

Craig Tiley, az Ausztrál Open versenyigazgatója próbál konszenzust kialakítani a vitában, a teniszvilág irányító szervezeteit (ATP, WTA, ITF) egy asztalhoz ültetni, és közös álláspontot kialakítani a coaching kérdésében. “Nagyon fontosnak tartom az egységes szabályozást, hogy a játékosok és a szurkolók ne zavarodjanak össze.” – mondta Tiley.

A kép forrása: https://www.telegraph.co.uk

A hozzászólások le vannak zárva.