Csak Federer tud ennyi hibával is meccset nyerni

2018. október 26.
by SchGy

A bázeli ATP 500-as torna negyeddöntőjében a hazai kedvenc Roger Federer a francia Gilles Simon ellen lépett pályára.

Az első helyen kiemelt volt világelső svájci eddigi két fellépésén nyögvenyelősen nyert, és a mai játéka sem volt igazán meggyőző a francia Gilles Simon ellen. A mérkőzést a francia adogatójátéka nyitotta, amit mindjárt egy gyors break követett, és néhány perccel később már 3-0-át mutatott az eredményjelző Simon javára. 5-3-as francia vezetésnél a közönség által űzött svájci visszabreakelt, majd Simon 6-5-ös vezetésénél szettlabdát hárított, a tie-breakben pedig már nem kegyelmezett. Federer nagy csatában, 1 óra 1 perc alatt abszolválta a nyitó szettet.

A folytatásban 1-1 után négy elveszített adogatójáték következett, mindkét játékos kétszer-kétszer bukta a szerváját, így jutottak el 4-4-ig, ahol Federer tetőzte azzal a dolgot, hogy újra képtelen volt hozni az adogatását, a francia 6-4-gyel kiegyenlített. A döntő játszmában gyorsan előnyhöz jutott a svájci, amit 4-3-ig tudott megőrizni, ekkor azonban semmire bukta el az adogatását. Nem gyakran fordul elő ilyen a svájcival, ahogy az sem, hogy egy három szettes meccsen ötször elvegyék az adogatását. A hajrában Simon idegei bizonyultak gyengének, hiába volt két labdája az 5-5-höz, nem tudta hozni az adogatását, így 2 óra 36 perc után 7-6 4-6 6-4-gyel a hazai közönség kedvenc Roger Federer jutott a négy közé. A svájci tőle nem megszokott módon rengeteg hibával játszott (bár ezen a tornán igencsak szórja a hibákat), összesen ötvenhat ki nem kényszerített hibát vétett, de a szerencse és a rutin most még kihúzta a bajból, kérdés mire lesz ez elég a folytatásban.

A nap többi mérkőzésén a fiatal amerikai Taylor Fritz a selejtezőből feljutó, román Marius Copillal csapott össze az elődöntőbe kerülésért. A huszonnyolc éves román teniszező az előző körben a horvát Marin Cilic-et búcsúztatta, és ma sem hibázott, 1 óra 55 perc alatt 7-6 7-5 arányban nyert amerikai vetélytársa ellen. Copil már az ötödik győzelmét aratta Bázelben a selejtezős meccsekkel együtt, és még szettet sem veszített.

A torna második kiemeltje, a német Alexander Zverev a spanyol Roberto Bautista-Agut ellen lépett pályára. A két játékos eddig hatszor játszott egymás ellen, négyszer a fiatal német örülhetett, két spanyol siker mellett. Ma is a német irányított, de mindkét játékos rengeteg hibával játszott, ezt jól mutatja az is, hogy csak a németnek tizenkilenc fogadóelőnye volt, amiből ötöt tudott megcsinálni. Az első játszmát 7-5-re nyerte Zverev, a folytatásban a 30 éves spanyol 3-0-ra elhúzott, és úgy tűnt, hogy akár egyenlíthet is. A német játékos viszont nem így gondolta, megrázta magát, és zsinórban hat játékot nyerve, 7-5 6-3-mal jutott az elődöntőbe, ahol először csaphat össze a már korábban említett Marius Copillal.

A késő esti órákban a fiatal generáció két jeles képviselője néz farkasszemet egymással. A húsz éves görög Stefanos Tsitsipas, aki az előző héten Svédországban aratott tornagyőzelmet, a pár hete Japánban szintén tornagyőzelmet ünneplő orosz Daniil Medvedevvel találkozik. A két játékos legutóbb a US Open-en mérte össze tudását, akkor Medvedev nyert 3-1-re. A mérkőzés győztesére vár holnap Roger Federer.

A kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.