Mi várható a legendák visszavonulása után?

2018. október 26.
by kert

Az ATP elnöke, Chris Kermode szerint nincs veszélyben a tenisz jövője

Sokan még hosszú ideig szívesen néznénk a jelen korszakos egyéniségeinek, Federernek, Nadalnak vagy Djokovicnak a játékát. Az elmúlt 15 év soha nem látott dominanciát hozott, ők hárman összesen 51 Grand Slamet nyertek ez alatt az idő alatt. Életkorukat tekintve (Federer 37, Nadal 32, Djokovic pedig 31 esztendős) azonban számíthatunk rá, hamarosan felhagynak az aktív tenisszel.
Kermode azonban hangsúlyozza, nagy bajnokok mindig lesznek: “Amikor azt kérdezik tőlem, mi lesz, ha Rafa és Roger abbahagyja, arra emlékeztetek, hogy Borg és McEnroe után is jöttek új sztárok.”

Kermode Milánóban, a NextGen ATP döntő, a 21 év alatti játékosok második alkalommal megrendezett világbajnokságának megnyitóján beszélt a témáról. “Ezen az eseményen már a jövő generációját csodálhatjuk. A NextGen versenyzők nagy része már most is top 50-es játékos.”

Az 5. helyezett Alexander Zverev például életkora alapján itt játszana, de indulási jogot szerzett a “nagytestvér” londoni ATP Finals-ra is, így ott lép pályára novemberben. A jelenleg világranglista 16. görög Stefanos Tsitsipasnak 2017-ben még nem sikerült kvalifikálnia magát, de 2018-ban nagyon jól játszott: áprilisban Barcelonában döntős volt Nadal ellen, októberben pedig első bajnoki címét is megszerezte a stockholmi 250-es tornán. Sajnos a címvédő dél-koreai Hyeon Chung sérülés miatt idén nem tud részt venni a NextGen döntőn, pedig ő is jól teljesített ebben az évben, és a világranglista 27. helyére jött fel.

Kermode szerint a NextGen Finals alkalmas arra is, hogy különböző újításokat próbáljanak ki. A tenisz rendkívül tradicionális sport, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a sportágat rendszeresen követők életkorának átlaga 61 év. Modernizálásra és a fiatal nézők igényeinek megismerésére van szükség.

A cikk forrása: https://www.tennisworldusa.org
A kép forrása: https://www.skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.