ATP Basel: Otthon, édes otthon…

Ami Rafael Nadalnak a Philippe Chatrier, az Roger Federernek a St. Jakobshalle. A svájci legenda immáron 9-szeres bajnok szülővárosában, sikerével pedig már csak egy tornagyőzelemre  van az illusztris 100-as határtól.

Gyermekként labdaszedő volt, aztán az első meccsén rögtön Andre Agassi ellen játszhatott, most pedig már 9-szeres bajnok. Roger Federer és szülővárosának, Bázelnek közös története mesébe illő. Néha művel olyan dolgokat a teniszpályákon, azt gondolnánk, hogy nem is ember, ám a sportág gyakran érinthetetlennek tűnő alakja is, ugyanolyan ember, mint bárki más: egyrészt nem felejti el, honnan indult, másrészt neki is vannak gyengébb napjai, időszakjai. S ha ez megesik akkor is odateszi magát az abszolút hazai pályán, mert ugyan “csak”  ATP 500-as kategóriájú a Swiss Indoors, jelent annyit Federernek, mint Wimbledon.

A 20-szoros Grand Slam-bajnok az elmúlt 12 alkalommal, mikor szülővárosában elindult, minimum a döntőig jutott el, ezt a tendenciát pedig idén is megtartotta. Nem ment ez amúgy könnyen, mert Filip Krajinovic és Gilles Simon is megdolgoztatta, de önmagához hűen a mikor a tét csak nőtt és nőtt, úgy nőtt a teljesítménye is. Legmagasabban rangsorolt ellenfelét, Daniil Medvedevet (7.) győzte le a legkönnyebben az elődöntőben.

Élete legjobb hetén van túl a román teniszező
Kép forrása: twitter.com/MariusCopil

A fináléban a román Marius Copil várt rá, aki a világranglista 96. helyezettjeként a selejtezőből kezdhette meg a tornát. A sikeres kvalifikáció után kezdődött el igazán az ő diadalmenete: Marin Cilicet (3.) és Alexander Zverevet (2.) is kiejtette így karrierje első top 10-es elleni győzelmét hamarosan követte még egy. Ám csak annyi – ugyan egyenrangú ellenfele volt Federernek, hisz mindkét szett elején break-előnyben volt, de a hazai kedvenc mindkét alkalommal visszaküzdötte magát és aztán a javára fordította az eredményt. A második fordítása volt igazán nagy tett, mert azt 1/4-es állásról hajtotta végre. A meccset végül 94 perc alatt nyerte meg 7/6(5) 6/4-re.

Az ominózus 9. siker pedig azt jelenti, hogy Halléval holtversenyben ezen a tornán szerepel a legeredményesebben. A két 500-as tornát Wimbledon követi jelenleg 8 tornagyőzelemmel, majd a sort Cincinnati és Dubai folytatja 7-7 sikerrel. S mi lesz a folytatással, hol kísérelheti meg először a 100. ATP-sikert? Bázel előtt nem sokkal nyilatkozta azt, hogy ha “otthon” eredményesen szerepel, akkor kihagyja az azt követő Párizs Masterst, hogy rápihenjen az londoni ATP Finalsra, ám a Bercy-csarnokban már elkészült a főtábla, amin az ő neve is megtalálható…

A kiemelt kép forrása: twitter.com/tennis_photos

A hozzászólások le vannak zárva.