Teniszvilag.com - hírek, érdekességek a tenisz világából

Miért ilyen sérülékeny Rafael Nadal?

2018. november 10.
by kert

Nadal párizsi visszalépése és hétfői bokaműtétje kapcsán érdemes visszatekinteni sérülésekkel teli pályafutására

Több vélemény szerint Nadal agresszív erőteniszével “széthajtotta” a testét, és harcos stílusa okozza egészségi problémáit. A dolog gyökerét azonban máshol (is) kell keresni.

A spanyol játékos hányattatásai már 17 éves korában elkezdődtek. Első Roland Garros szereplésére készült, amikor fény derült egy születési rendellenességre a bal lábfejében. Az ún. Köhler-betegségben szenvedőknél a lábfej sajkacsontja nem fejlődik ki megfelelően, és nem megengedett az olyan extrém terhelés, ami egy élsportoló testét éri. Emiatt nemcsak a tervezett salakos Grand Slamet kellett kihagynia, hanem néhány napig még az is kétséges volt, folytathatja e egyáltalán a teniszt. Végül édesapja érkezett a mentőötlettel, és a Nike kifejlesztett számára egy speciális, ortopédiailag tervezett teniszcipőt, melynek segítségével terhelést vesznek el az érzékenyebb bal lábfejről.

A probléma megoldódott – gondolhatnánk, azonban ha felidézzük Nadal krónikus térdsérüléseit, látjuk, hogy valójában további komplikációk okozója lett a gyógymód. Példa nélküli, hogy Rafa a Tour-on töltött 15 éve alatt 25 hónapot volt távol a versenyektől, nagyrészt a bal térde miatt.
Már a 2005-ös Tennis Masters Cup-on (a ma kezdődő Nitto ATP Finals elődje) és a 2006-os Australian Openen sem tudott játszani lábfájdalmai miatt. Innentől kezdve csapata számára egyértelmű lett, hogy teljes gyógyulásban nem reménykedhetnek, a beteg bal lábbal folyamatosan foglalkozni kell.

A 2006 és 2009 eleje közötti időszak viszonylagos nyugalomban telt, Nadal stabilan őrizte a világranglista 2. helyét Federer mögött, és kedvenc salakos borításán kívül is sikeres tudott lenni, megnyerte Wimbledont és az Australian Opent. A 2009-es Garroson viszont hatalmas meglepetésre vereséget szenvedett Robin Söderlingtől a negyedik fordulóban. Ekkor derült ki, hogy a speciális cipő kialakítása enyhíti ugyan a lábfejre kerülő terhelést, viszont a rendkívül intenzív tenisz aránytalanul nagy mértékben veszi igénybe a bal térdet, és íngyulladást okoz.

Ezt követően már a térd terhelésével is nagyon óvatosan kellett bánniuk, elsősorban az “ízületgyilkos” kemény borítású pályákon. 2012-ig ez sikerült is, akkor azonban egy különösen kimerítő salakos szezon után Nadalnak az eddigi leghosszabb, 7 hónapos szünetet kellett beiktatnia. 2013-as visszatérése után árnyéka volt önmagának, hiányzott a dinamika és az erő a játékából. 2014-ben hát- és csuklósérülés is hátráltatta. Ebben az évben kezdték meg orvosával, dr. Ángel Ruiz-Cotorroval azt az őssejt-terápiát, melyet a hát- és térdsérüléseknél egyaránt alkalmaznak mind a mai napig. Az eljárás során Nadal saját őssejtjeit egy speciális eljárásnak vetik alá, majd visszajuttatják azokat a fájdalmas testrészbe. Ilyen módon felgyorsul a porcok regenerációja, és csökken a gyulladás esélye is.

A térdproblémákkal Nadal tud meccseket – adott esetben Grand Slam döntőket is – játszani, mert bár fájdalmai vannak, de a versenyzés nem ront az állapotán, és pontosan ismeri saját teste reakcióit. Hogy Rafa gyakran fájdalommal játszik, azt nagybátyja és korábbi edzője, Toni Nadal is megerősítette egy murciai konferencián: elmondta, hogy unokaöccse 13 éve kénytelen fájdalomcsillapítókat szedni.

Hála a profi orvosi háttérnek, és nem utolsó sorban elképesztő akaraterejének és motivációjának, Nadal 2017-ben újra szenzációs idényt produkált, tizedik alkalommal nyerte meg a Roland Garrost, majd a US Opent is, és ő lett az év végi világelső. 2018-ban elérte a “La Undecima”-t, a tizenegyedik Garros győzelmet. Az idei US Openen újra utolérte a már szinte szokásos íngyulladás a térdben, ehhez novemberben még egy hasfalhúzódás, és egy, a bokaízületből levált porcdarab is csatlakozott.

Ha minden a terv szerint halad, a hétfői operáció után 4 héttel kezdheti meg Nadal  a komolyabb edzéseket, így a december 31-én kezdődő brisbane-i 250-es ATP tornán már szerepelne, hogy kellő meccsrutint szerezzen a januári Australian Open előtt.

Bár egyelőre cáfolja, hogy Federerhez hasonlóan a szezon bizonyos részeit teljesen kihagyja a jövőben, úgy tűnik, muszáj lesz versenyeket kihúzni a naptárából. Logikus lenne, ha a számára legtöbb sikert hozó salakos szezonra koncentrálna, azon túl pedig egészséges egyensúlyt találna a feltöltődés és a versenyzés között.

A kép forrása: http://www.10sballs.com