Az alvó oroszlán kezd ébredezni, de a neheze még csak most jön!

Roger Federer könnyedén verte Dominic Thiemet a Nitto ATP Finals Lleyton Hewitt csoport második körének zárómérkőzésén! Saját sorsáért csak abban az esetben tehet, ha legyőzi Kevin Andersont, ami nem lesz egyszerű! 

A varázsló és a magát szelídnek mutató, ám felbőszült fenevad küzdelme! Akár lehetett volna azt is kérdezni, hogy torreador képes lehet-e megszelídíteni a győzelemre éhes bikát. Mind a kettejüknek óriási tétje volt ennek a találkozónak, hiszen egy vereség a leghatékonyabb útmutató a pár nap múlva lévő repjegyhez! A győztes kap egy esélyt, hogy tovább küzdjön a végső győzelem céljáért, a vesztes megérdemelten távozhat üres kézzel! Előzetesen a győzelemre inkább Thiemnek volt esélye, hiszen ő az első körben egy szintet hozva kapott ki Andersontól, még Federer pocsék játékát látva nem tudtuk mire számítsunk!

A tenisz azonban napról-napra más forgatókönyvet ír, és ezért szeretjük mi ezt a sportágat. Roger Federer jobban átérezte rutinjából kifolyólag, hogy az ilyen mérkőzéseket, milyen mechanikával kell megjátszani. A svájci nem csinált igazán sok mindent a pályán, de azt viszont maximálisan jól. Pontosan tudta, hogy alapvetően a tempót Thiem fogja diktálni, mégis neki elég lesz kivárásra játszani. Federernél ami pozitívumként szolgált, hogy most mint egy szürke kisiparos, tette a dolgát: Remekül adogatott, megbecsülte a labdát és néha 1-2 extrát vállalt, mellette pedig hagyta, hogy Thiem rontson. Ezt az osztrák nem túl okos módon a legfontosabb pillanatoknál megtette és hát az ilyen dolgok egyszerűen nem férnek bele. Az idei Roland Garros döntőse hiába ütött jó tempót, azonban a kritikus helyzetekben sokat hibázott! Roger Federer az első fordulóhoz képest meggyőző játékkal tartotta életben a reményt, 6/2 6/3-ra legyőzve a jövő egyik legesélyesebb trónkövetelőjét. Thiemen ezen a mérkőzésen pedig látszott, hogy az alapjátéka már megvan ahhoz, hogy nagy eredményeket érjen el, azonban mentális adottságain még sokat kell javítania, mert ennél nagyobb összpontosítás kell a kulcsfontosságú pontoknál, játékoknál. Federer ezen a találkozón hiába játszott jól, Thiem nagyon sokat tett azért, hogy ez az összecsapás ennyire mérhetetlenül sima legyen!

Federer magabiztosan legyőzte Thiemet, de a java még csak most jön!
Kép forrása: nittoatpfinals.com

Federer a Thiem elleni győzelme után a következőt mondta:

“Ugyanezt kell csinálnom ismét, mert dolgozom. A legfontosabb nem a tenyeresem, a fonákom, a szervám vagy bármi. A megoldás a fejemben van! Időnként szükséged van a kikapcsolódásra! Az elmúlt két hónapban rengeteget játszottam. Ezt mondtam a Nishikori meccs után a hotel felé vezető úton. Egy jó hosszú utazás. Ez pozitív volt! Volt nagyon sok idő megbeszélni a dolgokat. Le kellett vonnunk a következtetéseket vagy az edzők gondolták: Legyek lazább, töltsem a napot a családommal, kapcsoljak ki nyugodtan. Amikor játszol Thiemmel, a fej számít és nem az ütések. Ezek az ütések! Éreztem ma az utamat. Nagyon boldog vagyok, hogy ez volt a helyes döntés és képes voltam reagálni az első meccsem után.”

Lement két kör, a Lleyton Hewitt csoportban csütörtökön a záróakkord következik! A harmadik napot Dominic Thiem és Kei Nishikori csörtéje nyitja. Ezen az összecsapáson Thiem csupán egy két szettes siker esetén tehet a saját sorsáért. Nishikori pedig amennyiben nyer, csupán óriási lépést tehet a továbbjutás felé. Az esti mérkőzésen Andersonnak valami egészen megdöbbentően simán kellene kikapnia Federertől, hogy veszélyben legyen a folytatás! A svájci esetében pedig csak a győzelem a megfelelő opció, hiszen egy újabb vereséggel nem biztos, hogy az első fordulós két szettes veresége után a matematika szabályai megsegítik az elődöntős helyét.

Vajon visszavág-e egy ilyen fontos mérkőzésen Federer a wimbledoni fricskáért Andersonnak?
Kép forrása: tennisworldusa.org

Kiemelt kép forrása: nittoatpfinals.com

 

A hozzászólások le vannak zárva.