Szezonsumma 2018: Sikerek mellett csalódások, majd slusszpoén zárásként

2018. december 18.
by Airon

Alexander Zverev a mostani mezőny egyik rejtélye, ezt 2018 jól bebizonyította. Tud rettentően jól és időként ugyanennyire pocsékul teniszezni. 2019 az ő éve lesz? 

Grand Slameken még mindig csak a nyögvenyelős szereplés…

Az igen csak laposra sikeredett idei Grand Slam szereplés az Australian Openen kezdődött el, ahol a kötelezőket letudva kikapott Hyeon Chungtól már a harmadik fordulóban. Ez még önmagában nem is lenne probléma, azonban az, hogy az utolsó két szettben a dél-koreai gyakorlatilag tönkreverte és Zverev hagyta magát felidegesíteni, aggodalomra adhatott okot. A remekül sikerült salakszezon után joggal várhattuk a fiatal némettől, hogy a Roland Garroson megmutatja, hogy megérett az áttörésre, viszont Thiem elleni mérkőzéséig a versenyben maradása, ellenfelei mentális vagy éppen fizikai gyengeségén múlt, az osztrákkal szemben lévő mérkőzésre pedig kipukkant lufiként tündökölt a pályán. Wimbledonban gondoltuk a nagy szerva és az agresszív játék előny lesz, azonban második kőkemény öt szettes mérkőzésén az utolsó 2 játszmában lemásolta Chung elleni Melbourne-i teljesítményét, majd igen nagy meglepetésre Ernests Gulbis továbbjutásának gratulálhatott. A US Openen egyértelműen látszódott, nincs annyira egyben, két sima győzelem után egy nem túl szoros csatában búcsúzott honfitársa, Philipp Kohlschreiber ellen. 2019-ben vajon többet várhatunk a négy nagy tornán Zverevtől?

Zverevnek a Roland Garroson mutatott kínszenvedés volt az idei legjobb Grand Slam szereplése
Kép forrása: atpworldtour.com

Vegyes Masters eredmények, de azért volt siker…

Alexander Zverev az Australian Opent követően egy gyorsan megnyomhatta a delete gombot Indian Wellsnél, hiszen Joao Sousa már az első fordulóban kiejtette. Miamiban nem szeretett volna a szakértők által minden bizonnyal ismételten erősen kritizálva lenni, így végre újra valamit megmutatott tudásából. Miután igen nehézre sikeredett az első két köre Medvedev és Ferrer ellen, Kyrgios, Coric, valamint azon a tornán bombaformában játszó Pablo Carreno Busta sem találta lehengerlő játékára a megfelelő ellenszert. A fináléban is igen biztatóan kezdett, azonban Isner képes volt egy egészen másik fokozatba kapcsolni és pazar játékkal, egy emlékezetes mérkőzésen végül otthon tartotta a serleget.

Zverevet Miamiban csak az extázisban teniszező Isner tudta legyőzni
Kép forrása: tennistv.com

A salakszezon kifejezetten jóra sikerült a németnek hiszen Monte-Carloban az elődöntőig jutott, ahol a remek hetet kifogó Nishikori állította meg, Madidban viszont már nem volt cécó. Ez volt Zverev idei legmeggyőzőbb egész heti teljesítménye, hiszen Donskoy, Leonardo Mayer, John Isner, Denis Shapovalov, majd a többek között Rafael Nadalt is kiejtő Dominic Thiem sem tudott szettet fogni ellene. Ez volt Alexander Zverev pályafutása harmadik 1000-es tornagyőzelme. Kis híján a negyediket is megszerezte, hiszen Rómában is makulátlanul teniszezett, azonban mentálisan az esőszünetet nem tudta kellően helyén kezelni a Rafael Nadal elleni döntőben. A szereplés azonban így is magáért beszélt a Forro Italicon, valamint a salakpályás 1000-es versenyeken.

A német 2018-ban is tudott salakpályás Masterst nyerni!
Kép forrása: droptenis.co.ar

Vannak olyan vereségek Alexander Zverevnél amik teljesen váratlanok, azonban a Rogers Cupon való kiesése nem sorolható ebbe a kategóriába. A görög Stefanos Tsitsipas elkezdte kibontogatni idén a szárnyát és Torontóban mutatott formájának egy szoros mérkőzése áldozatul esett Zverev, aki így is közel járt a sikerhez.  Cincinnatiben becsúszott egy meglepő bukás a holland Robin Haase ellen, ezt a mérkőzést nem igazán tudta a második szettől kezdve a keze között tartani a német. Shanghaiban egészen jól ment a játék Zverevnek, azonban az elődöntőben jött az akkor már igen nehezen verhető Novak Djokovic, aki egy igen csúnya vereséggel küldte haza. Páriszban pedig a holtpontját átlendülő Kachanov szintén egy méretes zakóban részesítette a világranglista negyedik helyezettjét, aki így vegyes érzésekkel készülhetett rá lelkileg az év végi világbajnokságra.

Az utolsó négy Masters torna nem úgy sikerült a német számára, ahogyan azt ő elképzelte! 
Kép forrása: tennismash.com

Két extra nap, megszülhet az áttörés? 

Alexander Zverev a horvát Marin Ciliccel, nem túl szerencsés módon Novak Djokoviccal, valamint az amerikai John Isnerrel került össze.

Az első napon igen kulcsfontosságú volt Marin Cilic legyőzése. A német még sosem kapott ki horvát riválisától és bármennyire volt mind a két szettben előnyben Cilic, 2-0-ás vereséggel hagyta el Zverev ellen a londoni O2 Aréna küzdőterét. Az első nap eredményei függvényében Djokovic és Zverev számára is a megnyugvást jelentő győzelem volt a tét egymás elleni csörtéjükön, ahol a szerb kifogástalan játékkal igen simán megverte ismét Ivan Lendl tanítványát. A harmadik körben matematikailag még mindenkinek volt esélye a továbbjutásra, Zverev szerette volna elkerülni az izgalmakat, ennek mérten két szettben legyőzte Isnert. A csoport másik mérkőzésen nem született megdöbbentő meglepetés, ami azt jelentette, hogy Zverev csoport másodikként Roger Federerrel néz farkasszemet az elődöntőben.

Nem tudni mi zajlott le Alexander Zverev fejében amikor felment Roger Federer ellen a pályára, azonban tény és való, hogy levegőhöz sem hagyta jutni a svájcit. Kiválóan adogatott, agresszív teniszével nyomást helyezett a 20-szoros Grand Slam bajnokra, egészen elképesztő teljesítményt lerakva az asztalra, két szettben arrivedercit mondott Federernek. Azt lehetett gondolni, egyszer brutál módon kijön a lépés, oké. Na majd Djokovic, aki az elmúlt fél évben kétszer kapott ki, ugyanúgy lesöpri Zverevet, mint azt tette a sanghaji elődöntőben. A német azonban ott folytatta, ahol Federer ellen abbahagyta. Káprázatos teniszt vett elő a szerbbel szemben is, Djokovic sem tudott szettet nyerni. Ezen a mérkőzésen a német ismét magabiztosan adogatott, sokszor leszorította a szerbet a pályáról, a fontos pontokat pedig rendre uralta. Alexander Zverev teljes mértékben megérdemelten lett világbajnok két zseniális klasszist legyőzve.

Ezt a képet nehezen lehetett volna gondolni a Djokovic elleni csoportmeccs után!
Kép forrása: 24.hu

Zverev tehát ha a Grand Slam tornákon nem is, de a Masterseken és a világbonajnokság megmutatta mi van benne, ebben az évben még Washingtonban és Münchenben ünnepelhetett tornagyőzelmet. Vajon 2019-ben már a legnagyobb tornák egyikén is ilyen sikeres lesz, vagy csak örök ígéret marad továbbra is? 

 

A hozzászólások le vannak zárva.