Szezonsumma 2018: Vele egészen biztosan számolni kell a jövőben!

Dominic Thiem az idei évben amellett, hogy hozta szokásos salakpályás formáját, nem kérdés, hogy sokat fejlődött. Roland Garros döntő, majd egy felejthetetlen US Open, nézzük az osztrák 2018-as évét. 

Kisebb tornagyőzelem, de az igazán nagy eredmények elmaradtak.

Thiem is áldozatul esett a torna egyik meglepetésemberének nagy menetelésénél
Kép forrása: wwos.nine.com.au

Ezt az esztendőt Dominic Thiem egy dohai elődöntővel kezdte meg, aminek valódi végkimenetelét már sosem tudjuk meg, hiszen a francia Gael Monfils ellen sérülés miatt visszalépett. Így  készült fel Thiem az Australian Openre, ahol Denis Kudla ellen túlélt egy harcias küzdelmet, azonban nem minden amerikait lehetett ezen a tornán öt szettben megverni, mint azt a mellékelt ábra mutatja. Történt ugyanis, hogy jött Tennys Sandgren a semmiből és egy káprázatos mérkőzésen és ez már nagyobb bravúrnak tekinthető a sérüléséből visszatérő Wawrinka legyőzésénél, Thiem is meglepetésre kénytelen volt gratulálni Neki!

Thiem másodszor lett Buenos Aires bajnoka
Kép forrása: beinsports.com

Thiemnek egyértelműen a salakpálya a kedvence és nem nagyon játszott Indian Wells előtt kemény pályán, inkább átruccant Dél-Amerikába. Buenos Airesből szép emlékeket őriz az osztrák, hiszen 2016-ban megnyerte a tornát, aminek serlegét egy újabb páros évben újra elhódította . Első kiemeltként papírforma győzelmet aratott, a négy mérkőzésen szettet sem veszített, a fináléban a szlovén Aljaz Bedene sem tudta megszorítani. Az első  kemény pályás tornáján nem lehetetett csalódott, hiszen a későbbi győztes, azon a héten bombaformában teniszező Juan Martin Del Potrotól kapott ki a kötelező körök letudása után a negyeddöntőben. Indian Wellsben pedig legyőzte Tsitsipast, azonban Cuevas ellen egy rossz mozdulat véget vetett a versenyének.

Döntő és egy óriási skalp a salakszezonban 

Monte-Carloban tért vissza Thiem és miután egy hatalmas mérkőzésen legyőzte Novak Djokovicot, farkasszemet nézhetett a kedvenc helyszínén brillírozó Nadallal. Meccs közben meglátogatta Monte-Carlo hírhedt szabóját is, szal a mesterember pedig egy tökéletesen precíz zakóval engedte útjára. Félretéve a viccet, Nadal úgy átment a hercegségbeli negyeddöntőn Thiemen, mint az úthenger. Thiem amennyiben nem szerette volna, hogy a Roland Garroson végig a vert sereg egyik neve legyen a szakértőknél, valamit mutatni kellett és erre megfelelő volt a madridi visszavágó. Az osztrák ezen a mérkőzésen nagyon elkapta a fonalat és irgalmatlanul legyorsította Nadalt a pályáról. A remek szereplés még egy kicsit kitartott, azonban a fináléban Alexander Zverev sokkal jobban egyben volt nála mentálisan, így Thiemnek még várnia kellett pályafutása első igazán nagyobb tornagyőzelmére. Erre Rómában sem volt sok esélye, hiszen az első körben megkapott egy igen jó formát kifogó, hazai közönség előtt teniszező Fabio Fogninit. Hiába nézett ki a második szettől úgy, hogy Thiem kezében a meccs, az olasz a döntő szettre összekapva magát, kiejtette a friss madridi finalistát. Thiem a Roland Garrosra még egy lyoni tornagyőzelemmel melegített, ekkor jó kérdés volt, megérte-e ilyen módon terhelni magát az év második Grand Slam tornája előtt.

Megvolt az első 1000-es finálé, de a végső győzelem Zverevé volt!
Kép forrása: thenational.ae

Első Grand Slam finálé, azonban a salakkirályt nem lehetett még legyőzni! 

Dominic Thiem viszonylag jó formában érkezett Párizsba és az első körön kívül azért nem lehetett mondani, hogy egyszerű sorsolása lenne. Azt azonban érezni lehetett, hogy vannak olyanok, akiknél egyelőre egy Grand Slam mérkőzésen kiütközik a rutin. Ezt lehetett észlelni Stefanos Tsitsipas legyőzésénél, valamint amikor a rutin diadalmaskodott a hatalmasakat szerváló Matteo Berretini felett. A negyedik körben Kei Nishikori épp hogy elcsípett egy szettet, majd a negyeddöntőben Thiem kegyetlenül kivégezte a hullafáradt és fizikai problémákkal küzdő Alexander Zverevet is. Az elődöntőbe ellenfélnek az egyre jobban teniszező Novak Djokovicot lehetett várni, azonban mindenki számítását keresztül húzta Budapest bajnoka, Marco Cecchinato. Az olasz élete legnagyobb skalpját követően szépen helytállt az osztrákkal szemben is, azonban Thiem a fontos pillanatoknál sokkal jobban tudott koncentrálni. Thiem remekül játszott két héten keresztül, a top formában lévő Nadalt mégsem tudta egy szettnél tovább tartani. Nagyon fontos lett volna Thiem számára megnyerni a nyitó játszmát, innentől kezdve azonban bekerült ő is a darálógépezetbe, de így is büszke lehet erre a tornára, ahol pályafutása első Grand Slam döntőjét játszotta.

Remek teljesítménnyel Grand Slam döntő, azonban Nadal még nagy falat volt
Kép forrása: rolandgarros.com

Kisebb hullámvölgy követte a wimbledoni sérülését

Wimbledonban érezhető volt, hogy Thiem még nem szokta meg kellően a füves pályás mozgást. Egyrészt a hallei felkészülési versenyen Halléban nagyon hamar kiesett, másrészt első wimbledoni mérkőzésén Marcos Bagdhatis ellen meg is sérült. Az osztrák ezek után sem nagyon hallatott magáról, Hamburgban meglepetésre Nicolas Jarry győzte le a negyeddöntőben, hazai közönség előtt pedig az első mérkőzésen kikapott Martin Klizantól Kitzbühelben. Majd következett az újabb nagyobb megmérettetés Torontóban, ahol nem okolhatja magát, hiszen csupán Rafael Nadalnak sikerült a döntőben megfékeznie az Őt legyőző Stefanos Tsitsipast.

Brutális teljesítmény és egy vereség az év mérkőzésén a US Openen!

Thiem kirobbanó formáját a nyolcaddöntőben a tavalyi finalista is megsínylette
Kép forrása: sportchatpalace.com

Thiemről nem gondoltuk volna, hogy az egyik legelképesztőbb teniszt pont az idei US Openen fogja játszani. Ekkor láttuk azt, hogy az eddigi energiát nem kímélő salakpályás teniszét felváltotta egy irgalmatlan agresszív játék. A második fordulóban ugyan rendesen megszenvedett Steve Johnsonnal, azonban Taylor Fritz legyőzésénél már érezhető volt, ezen a tornán nehéz lesz megállítani. Arra meg nehéz volt szavakat találni, ahogy lemosta a tavalyi döntős Kevin Andersont, és ez sima győzelem volt annak ellenére, hogy volt egy 7/5-ös első szett, majd rövidítésben zárta le a mérkőzést. Remek adogatások és brutális ütések mind a két oldalról, meglepő volt egy ennyire domináns Thiemet látni kemény pályán.

Eljött az az erőpróba, aminek egy torna végjátékában egyszer el kell érkeznie. Rafael Nadal ugyan jó sok órával a lábában, de mentálisan nagyon erősen lépett ki a küzdőtérre, a Thiem elleni idei negyedik csörténél. Az osztrák azonban úgy kezdett, mint akinek semmi vesztenivalója nincsen és kiosztott egy 6/0-át a címvédőnek. Egy ilyen padlózás után nem könnyű felállni, azonban Rafael Nadal elkezdte érezni, hogyan kell ebből a brutális tempóból játszani. A háromszoros US Open bajnok elkezdte egyre hosszabb labdamenetekre késztetni riválisát, Thiemnek pedig 4-5-nél jött az első holtpont, ami rögtön a szettjébe került. A harmadik szett szoros küzdelmében amikor a legjobban kellett, Nadal akkor kapcsolta be a tőle megszokott mesteri kontrateniszét a legmagasabb szintre. Thiem szeretett volna eljutni a Tiebreakig, azonban a spanyol a higgadt védekezés után kegyetlen fonák nyerőkkel oszlatta el ennek lehetőségét, 2-1-re vezetett. Nadal könnyen lezárhatta volna négy szettben ezt a meccset, viszont a 6-5 30-mindnél elpuskázott fonák röptéje felbátorította riválisát. Thiem így kiharcolta a rövidítést és ott kegyetlen nyerőinek is köszönhetően kiegyenlített. Thiem egyre jobban erősödött, azonban nem kérdés, hogy Nadal a Tour legerősebb fejű játékosa. Kevesen tudták volna valahogyan megfékezni ezt a mindenre elszánt Thiemet, azonban a címvédőnek fejben sikerült ezt a brutális dominanciát kompenzálni. Fej-fej melletti meccs volt, amit Thiem egy elrontott lecsapással vesztett el, de ez volt az egyik legjobb tornája idén. Sokkal gyorsabban ütött, jobb volt az adogatása és kellően intelligensen játszott ebben a másfél hétben.

Nadal a US Open negyeddöntőben csak mentálisan tudott Thiem fölékerekedni
Kép forrása: youtube,com

Újabb kisebb tornagyőzelem, majd minimális szétesés az év végére. 

Azért még látszik, hogy fejben van hova érnie az osztráknak, hiszen a US Openen való játékát kevés soron következő mérkőzésen tudta újra megmutatni. Szentpéterváron volt az egyedüli olyan hét Thiemtől, ahol ezt a lendületet tovább tudta vinni, és megszerezte idei második tornagyőzelmét, Martin Klizannak visszavágva kitzbüheli vereségért. Az év hátralévő részében Shanghai egyértelmű blama volt számára, majd Bécsben a negyeddöntőben Nishikoritól pocsék tenisszel kapott ki. Párizsban ugyan sikerült eljutnia az elődöntőig, azonban látszott rajta, hogy nem az a Thiem érkezik majd az év végi világbajnokságra, aki a US Openen igen magas szinten teniszezett. Londonban hiába szeretett volna maradandót alkotni, első két mérkőzése elvesztéséért Kevin Anderson és Roger Federer ellen kiesés lett a jutalma, hiába verte meg remekül teniszezve a japán Kei Nishikorit.

Thiemnek év végére még összejött egy szentpétervári tornagyőzelem
Kép forrása: beinsports.com

Dominic Thiemben óriási potenciál van, ez egészen egyértelmű. Sokáig csak a salakpályás versenyeken hallatott magáról és hiába a Roland Garros döntő, legmeggyőzőbb teniszét mégis az idei US Openen láthattuk. Amennyiben ilyen agresszívan tud a jövőben is játszani, komoly esélyes lehet a Grand Slam tornákon! 

Kiemelt kép forrása: usopen.org

 

 

A hozzászólások le vannak zárva.