Australian Open – Mennyit keresnek a játékosok?

A Grand Slam tornák pénzdíjai évek óta emelkedőben vannak

2001 óta több mint 350 százalékkal nőttek a megnyerhető összegek az Ausztrál Openen. Idén az összes kiosztott pénzdíj 35 millió angol font, azaz közel 12 és fél milliárd forint.

Amennyiben Roger Federer és Caroline Wozniacki megvédené bajnoki címét, az egyéni győzteseknek járó 2,3 millió font (majdnem 820 millió forint) ütné a markukat. A döntősök 1,15 millió fontot, az elődöntőben szereplő versenyzők pedig “szerény” 515 000 fontot vihetnek haza.

Azoknak a játékosoknak is megéri elutazni Melbourne-be, akik már az első fordulóban búcsúznak, mert ők is 42 000 fonttal (15 millió forint) gazdagodnak. Nagy szakadék van a párosoknál: míg a férfi és női csapatoknak páronként 420 000 font jár, addig a vegyespárost megnyerő duó mindössze 104 000 fontot kap majd.

A 2019-es Australian Open pénzdíjai, angol fontban
Győztes2,3 millió
Döntő1,15 millió
Elődöntő515 000
Negyeddöntő257 000
Negyedik forduló145 000
Harmadik forduló87 000
Második forduló59 000
Első forduló42 000

A versenyigazgató Craig Tiley a pénzdíjakkal kapcsolatban elmondta: “Nem csinálunk titkot belőle, hogy mindennél fontosabb számunkra, a versenyzők nagyszerű élményeket szerezzenek a versenyünkön, és minden lehetséges módon ki akarjuk szolgálni őket. Ők az előadás sztárjai. Ők vonzzák a közönséget, töltik meg a stadionokat. Ők a fiatalok példaképei, miattuk ragadnak ütőt, és kezdenek sportolni. Mi pedig jelentős forrásokat fektetünk az egyedülálló létesítmények, kényelmi szolgáltatások és barátságos környezet megteremtésébe.”

“A játékosokért történő felelősségvállalás része a megfelelő pénzdíjak kiírása is. A megemelt összeg nagy része a torna korai szakaszában búcsúzó versenyzőkhöz kerül: például ha valaki már a selejtező első körében kiesik, 15 000 ausztrál dollárt (kb. 3 millió forint) azért ő is hazavihet, ami kétszerese az eddigi összegnek. Minden játékos számára megfelelő körülményeket akarunk biztosítani. Ahhoz, hogy a versenyzők meg tudjanak élni a teniszből, emelni kell a pénzdíjakat, és mérsékelni az Australian Openen való indulás költségeit.”

A ma hajnalban visszavonulását bejelentő Andy Murray is elismerően nyilatkozott a melbourne-i fejlesztésekről: “Hihetetlenül jó körülmények várnak minket Ausztráliában. Nem láttam még jobb létesítményeket eddigi pályafutásom alatt.”

Kiemelt kép forrása: graphic.com.gh

A hozzászólások le vannak zárva.