AusOpen 2019: Federer tovább robog, Anderson kiesett

Szerdán a férfi egyes alsó ágán már a 32 közé jutás a tét. Csak egy nagyobb meglepetés történt.

Immáron a második fordulóban rendeznek mérkőzéseket az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen. A Melbourne Park harmadik játéknapjának délutánján kétség kívül Roger Federer (3.) volt a legnagyobb szereplő, aki a Rod Laver Arénában zárta az “afternoon sessiont”. Ellenfele a brit Daniel Evans volt, aki ezen a héten ugyan csak a 189. a világranglistán, de a jó memóriájúak emlékezhetnek rá, hogy 2-2,5 évvel ezelőtt bőven top 100-on belül volt, ráadásul az élmezőny tagjaival is tudott érdemiekben konkurálni. A bajok 2017 közepén jelentkeztek nála, amikor kokainfogyasztáson érték tetten és a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) egyéves eltiltással büntette. Annak lejárta után azonban folytathatja karrierjét.

Evans kezd visszatérni eltiltása után.
Kép forrása: twitter.com/TeamGB

A selejtezőből érkező teniszező megcsillogtatta tudását a kétszeres címvédő ellen, aki egy korántsem könnyű, de annál szórakoztató mérkőzésen van túl. Federer megőrizte játszmahibátlanságát, de az első két szettet tie-breakben tudta megnyerni. “Dan” Evans a megszokottnál is többször támadta a hálót, aminek az első játszmában majdnem meg is lett az eredménye, hiszen annak rövidítésében 5-3-ra is vezetett, de a svájci innen fordított. A második szett alakulhatott volna simábban is, miután rögtön egy break-kel kezdett, de miután fogadóként elszalasztott két játszmalabdát, Evans visszavette az elvesztett szervát. Az újabb rövidítés azonban így is könnyebb volt a Grand Slam-rekordernek, megnyerte az első három pontot, innen pedig a britnek nem volt visszaút.

Federer a végén szabályosan szárnyalt a pályán. Zseniális fotó…
Kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

Sem a játszmában, sem a mérkőzésben. A folytatásban kinyílt az olló a két játékos között és Federer egy döbbenetesen jó játszmát produkált: 17 nyerője mellé 1 hibát ütött, első szervái mögött minden pontot megnyert, a második mögött pedig csak egyet veszített el. Az összesített statisztika is imponáló az “örökifjú” részéről: 56 védhetetlen és 17 rontott ütés. Az előbbi szám azért is figyelemre méltó, mert a meccsen 214 labdamenetet játszottak le, magyarán a pontok több, mint negyede végződött svájci nyerővel. Federer harmadik fordulós ellenfele a fiatal amerikai, Taylor Fritz lesz, aki a 30. kiemelt Gael Monfilst búcsúztatta négy játszmában.

Van egy nagy kiesőnk is

A nap meglepetését eddig kétség kívül a tavalyelőtti US Open és a tavalyi Wimbedoni bajnokság döntősének, Kevin Andersonnak (5.) a kiesése jelenti. A dél-afrikai teniszezővel is egy fiatal amerikai babrált ki, vele Frances Tiafoe. A vereség súlyát csak nehezíti, hogy megnyerte az első játszmát az ötödik kiemelt, mi több, break-előnyben volt a másodikban. A tavalyi éve után sokan azt remélték, hogy levetkőzte magáról azt, hogy a kedvező lehetőség kapujában varázsütés szerűen összeroppan, ezzel a démonnal azonban úgy tűnik, top 10-es teniszezőként is meg kell még küzdenie. Ennek az eredménynek egyébként Rafael Nadal (2.) örülhet a legjobban, hiszen papíron “elveszített” egy lehetséges “útonállót”. A spanyol teniszező egyébként e sorok íródásakor kezdte meg második fordulós meccsét az ausztrál Matthew Ebden ellen.

Idén sincs hosszú “vakációja” Andersonnak Melbourne-ben.
Kép forrása: twitter.com/Tennis

A többi magasabban kiemelt versenyző győzelemmel zárta a szerdai napot, de szinte mindenkinek nehéz dolga akadt. A tavalyi döntős Marin Cilic (6.) az amerikai McDonald ellen játszott négy szoros szettet, Diego Schwartzman (18.) három és félórás, ötszettes csatában jutott túl Denis Kudlán és a görög tehetség, Stefanos Tsitsipas (14.) is újfent elveszített egy játszmát, ezúttal Viktor Troicki ellen. Grigor Dimitrov (20.) pedig az uruguayi Pablo Cuevas ellen bonyolódott hosszabb mérkőzésbe. Karen Khachanov (10.) azonban kakukktojás a társaságból, az oroszok tehetsége gond nélkül verte meg a japán Nishiokát. Illetve még érdemes figyelni a nem kiemelt, de régi ismerős Tomas Berdychet, aki visszatérő Grand Slam-tornáján nagyon könnyen jutott el a legjobb 32-ig és akár több is lehet szereplésében.

Eredmények

Federer (3) – Evans (Q) 7/6(5) 7/6(3) 6/3
Cilic (6) – McDonald 7/5 6/7(9) 6/4 6/4
Tsitsipas (14) – Troicki (Q) 6/3 2/6 6/2 7/5
Khachanov (10) – Nishioka 6/3 6/3 6/3
Dimitrov (20) – Cuevas 6/3 6/7(5) 6/3 7/5
Schwartzman (18) – Kudla 6/4 7/5 3/6 6/7(6) 6/4
Basilashvili (19) – Travaglia (Q) 3/6 6/3 3/6 6/4 6/3
Verdasco (26) – Albot 6/1 7/6(2) 6/3

Berdych – Haase 6/1 6/3 6/3

Tiafoe – Anderson (5) 4/6 6/4 6/4 7/5
Fritz – Monfils (30) 6/3 6/7(8) 7/6(6) 7/6(5)

A kiemelt kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

A hozzászólások le vannak zárva.