AusOpen 2019: Nem lesz újabb címvédés, Tsitsipas legyőzte Federert!

Stefanos Tsitsipas megmutatta miért számít a jövő egyik trónkövetelőjének. Semmi félelem, és ezt ezúttal a kétszeres címvédő Federer bánhatta. 

Ezt a mérkőzést nagyon vártuk , hiszen a Hopman Kupán bár Federer két Tiebreakban legyőzte Tsitsipast, bizakodásra adott okot a görögnek, hogy ez a vereség annak ellenére történt meg, hogy nem bukta el az adogatását. Federer eddig nagyon magabiztosan menetelt, még a görög ugyan bukott játszmákat, mégsem lehetett mondani, hogy nyögvenyelős útja lett volna a legjobb 16-ig.

A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy azt valamilyen szinten lehetett várni, de ezt a lehetőséget Federer nem tudta kihasználni. Nem gondolhattuk, hogy erre a játszmára ez marad az utolsó lehetősége a breakre, ám Tsitsipas innentől kezdve ellentmondás nem tűrően adogatott. Federer könnyedén tudott az eredmény után szaladni, majd egy igen hosszas lezáró Tiebreakot tudott megnyerni 13-11-re. Nem lepődtünk volna meg, ha a svájci megszerzi a 2-0-ás vezetést, viszont a játszma közepén rendre elpocsékolta könnyű hibákkal a break labdákat, majd a szettlabdáknál Tsitsipast inkább a higgadtsága menekítette meg az igen kényelmetlen két szettes hátránytól. Mindenesetre a sok elpazarolt esély megbosszulta önmagát, Tsitsipas a második rövidítésben nagyon stabilan és agresszívan teniszezve kiegyenlített. A harmadik játszmában szépen komótosan haladtunk úgy a rövidítés felé, hogy mind a két játékos elpuskázott két break labdát, azonban a kettejük közötti újabb Tiebreakra egyelőre várni kellett. Az első break a mérkőzésen igen váratlanul érkezett, Federer pillanatnyi rövidzárlatának köszönhetően a tavalyi Next Gen világbajnok került szettelőnybe. A negyedik  szett ismét a magabiztos adogatásokról szólt, hiszen Tsitsipas részéről a legkecsegtetőbb állás is csupán 15-30 volt egyetlen Federer szerva játéknál. A hatszoros bajnok ezen a mérkőzésen az igazán kritikus pillanatoknál nem játszott jól és ez ebben a Tiebreakban is kiütközött. Tsitsipas pedig 6-5-nél az első továbbjutást érő lehetőségnél bátran megjátszva a mérkőzéslabdát kiejtette Federert.

Tsitsipas remek játékkal ejtette ki Federert
Kép forrása: ftw.usatoday.com

Stefanos Tsitsipas összességében megérdemelten győzte le Roger Federert. Főképp az volt sikerének kulcsa, hogy rettentően egyben volt mentálisan ezen a mérkőzésen. Majdnem 4 órás mérkőzés, ahol a görög 12 Federer lehetőség ellenére nem volt hajlandó odaajándékozni az adogatását! Tsitsipas zsinórban negyedik négy szettes győzelmével ott van pályafutása első Grand Slam negyeddöntőjében, ahol szintén első ilyen mérkőzésére készülő Roberto Bautista Agut az ellenfele.

Kiemelt kép forrása: abc.net.au

A hozzászólások le vannak zárva.