AusOpen 2019: A görög sztorinak még nincs vége, Tsitsipas elődöntős

A 20 esztendős hellén tehetség nem illetődött meg első Grand Slam-negyeddöntőjétől, már az első Grand Slam-elődöntőjére készülhet.

Magyar idő szerint kora hajnalban rendezték meg az Australian Open férfi egyesének első negyeddöntőjét, ami egy “mediterrán” rangadó volt a spanyol Roberto Bautista Agut (23.) és a görög Stefanos Tsitsipas (14.) között. Mind a ketten rendesen felkavarták az állóvizet az elmúlt másfél héten Melbourne-ben. Bautista Agut rögtön Andy Murray legyőzésével kezdett, de később Karen Khachanovot (10.) is kiejtette. Tsitsipas pedig ugyan az egyik legnagyobb tehetségként van számon tartva, de így is meglepetésszerűen hatott, hogy a vasárnapi nyolcaddöntőben egy roppant szoros meccsen ejtette ki a kétszeres címvédő Roger Federert (2.). A két teniszező egyébként együtt hiúsította meg a tavalyi döntő visszavágóját, ugyanis ezalatt a spanyol a 2018-as döntős Marin Cilicet (6.) búcsúztatta.

A trónfosztók összecsapását annak ellenére kezdte jobban Bautista Agut, hogy az eddigi négy mérkőzéséből három öt szetten és több, mint négy órán át tartott. Az első szettben 4/2-re is vezetett, de Tsitsipas akárcsak Federer ellen, most is bizonyította, hogy kora ellenére már nemcsak játékban, de versenyszellemben is készen állhat, hogy folyamatosan a legmagasabb szinten mérethessen meg, meg tudta fordítani ugyanis a nyitójátszmát. Az az ember azonban, aki a meccs pillanatáig nem jegyzett még vereséget 2019-ben, és aki mentálisan is megterhelő meccsek sorozatát játszotta le eddig ezen a tornán, egy így kialakult hátránytól aligha ijedt volna meg. A spanyol sem, az új játszma hasonlóan kezdődött, de most már nem engedte vissza Tsitsipast. 93 perc után egyenlő volt az állás szettek tekintetében.

Jól kezdődött a meccs spanyol szempontból.
Kép forrása: twitter.com/josemorgado

A harmadik felvonás azonban, mintha az első “klónja” lett volna. A görögnek ismét 2/4-es hátrányból kellett felállnia, de ezt most hősiesebben tette meg, megnyert ugyanis az ominózus állástól zsinórban négy játékot, így ő került egy szettre karrierje első Grand Slam-elődöntőjétől. A negyedik játszma teljesen elütött a meccs addigi forgatókönyvétől, a felek meg tudták őrizni az adogatásaikat, olyan szinten, hogy ebben a játékrészben összesen egy break-labdát lehetett feljegyezni. Bár, az meccslabda volt a görögnek, éppen a tie-break kapujában. Ekkor még a spanyol megmenekült, de ami késett, nem múlott. Tsitsipas mindössze két labdamenetet engedett Bautista Agutnak, aki a rövidítésben egy adogatópontját se tudta megnyerni.

Az álom folytatódik.
Kép forrása: twitter.com/ATP_Tour

A csata 3 óra 19 percen keresztül tartott és Tsitsipas újabb csúcsot döntött, ami a görög teniszt illeti. Már azzal, hogy kiállt erre a meccsre, az ország első teniszezője lett minden nemet beleértve, aki eljutott egy GS-negyeddöntőig, de most már megvan a hellének első elődöntőse is. 20 esztendősen ő az elmúlt másfél évtized legfiatalabb teniszezője, aki eljutott a legjobb négyig az Australian Openen. Legutóbb Andy Roddick menetelt ilyen sokáig Melbourne-ben, 2003-ban ugyanilyen idősen. S ami még fajsúlyosabb, Novak Djokovic 2007-es US Open szereplése óta a legfiatalabb GS-elődöntős lett.

Végeredmény: S. Tsitsipas (14) – R. Bautista Agut (23) 7/5 4/6 6/4 7/6(2)

Tsitsipas így már várhatja ellenfelét, aki a 2009-es bajnok Rafael Nadal (2.), vagy a torna másik fiatal meglepetés-embere, az amerikai Frances Tiafoe lesz.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/AustralianOpen

A hozzászólások le vannak zárva.