AusOpen 2019: Ebből most nem lett Melbourne-Maraton! Djokovic űrtenisszel verte Nadalt a döntőben!

Novak Djokovic nyerte az év első Grand Slam-tornáját és immáron hetedik bajnoki címével újra egyedüli rekorder az Australian Openen.

Mindenki a 2012-es döntő “remake”-jéért kiáltott, mikor Novak Djokovic (1.) és Rafael Nadal (2.) jutott be az év első Grand Slam-fináléjába Ausztráliában. Hét évvel ezelőtt a szerb és a spanyol a tenisztörténelem leghosszabb Major-fináléját (5 óra 53 perc) játszotta le, jelenlegi formájuk pedig okot adott arra, hogy ahhoz hasonló csata kialakulásában reménykedjenek a teniszbarátok.

Jó kérdés azonban, hogy ilyen előzményekkel ki számított arra, hogy a sportág történelmének legtöbb mérkőzést (immáron 53) számláló párharca annyira egyoldalú fejezettel fog folytatódni, ahogyan például maga Nadal nyerte meg a Roland Garros-döntőket ebben az évtizedben? Nos, a spanyol ma megtapasztalhatta azt, amit például David Ferrer, Stan Wawrinka és Dominic Thiem tapasztalhatott az elmúlt évek néhány párizsi fináléjában.

Ez volt Nadal 25. Grand Slam-döntője, de az első, amiben nem tudott szettet nyerni.

Novak Djokovic döbbenetes teljesítményt tett le az asztalra magyar idő szerint délelőtt. A sportág történelmének egyik legjobbját, amit lehet nyújtani egy Grand Slam-döntőben. A meglepetés erejét pedig az még tovább növeli, hogy szinte a semmiből rukkolt elő vele. Magabiztosan menetelt az első fordulóktól kezdve, de a Dennis Shapovalov és a Danill Medvedev ellen elveszített játszmák apró aggodalmat kelthettek a rajongókban, hiszen ezalatt Nadal megreformált játékkal mérte egyik megsemmisítő csapás után a másikat.

Szavakat sem lehet találni Djokovic vasárnapi játékára…

A belgrádi teniszező azonban a formaidőzítés nagymestere. Már a Lucas Pouille elleni elődöntőben is nagy erődemonstrációt tartott, de vasárnap teljesen kinyitotta Pandóra szelencéjét. Ezzel pedig a 17-szeres Grand Slam-bajnok spanyol sem tudott mit kezdeni. Djokovic 2 óra 6 perc alatt intézte őt el. A játék minden szegmensében hatalmas fölényben volt. Amellett, hogy a szerb 34 nyerővel és mindössze 9 (!) hibával tudta le a mérkőzést, Nadalt egyetlen egy break-labdáig engedte. A Salakkirály persze önmagához hűen küzdött, míg csak lehet, de Djokovic zsenialitását ő sem zabolázhatta meg. Ez a tény pedig frusztrálta is alkalmanként, így a meccs elején csúsztak be olyan hibák, melyeket nem szokna meg tőle az ember. A középső szett volt e történetnek a tetőpontja, ekkor ugyanis a 11 nyerő mellé egy ki nem kényszerített hibát lehetett felírni a szerb neve mellé, aki ráadásul kétszer is elvette Nadal szerváját. Az elsőben és a harmadikban pedig egyszer-egyszer.

Végeredmény: N. Djokovic (szerb, 1.) –  R. Nadal (spanyol, 2.) 6/3 6/2 6/3

Djokovic ezzel megelőzte Pete Samprast, megszerezte 15. Grand Slam-trófeáját, így jelenleg két sikerrel van lemaradva most legyőzött vetélytársától. A Melbourne-i címekben azonban most újra a csúcson van, eddig ugyanis az örök ranglista első helyén Roger Federerrel és Roy Emersonnal kellett osztozkodnia, a hetedik bajnoki címmel azonban újra egyedüli rekorder a Déli Féltekén.

Pályafutása során pedig harmadszor nyert meg három egymást követő Grand Slamet, így nyáron a párizsi Roland Garroson újra megcélozhatja a nem naptári Grand Slamet, amit legutóbbi 2015 és 2016 között csinált meg, s amire Federer és Nadal sem volt képes.

Apropó Nadal! Ugyan most elég nagy vereséget mértek rá, azonban kiemelendő az ambíciója és Carlos Moyáék munkája, amit a tavalyi US Open után végeztek a mallorcain. Egyre direktebben játszik és egyre több labdamenetet igyekszik az adogatásokra alapozni, ez az új taktika pedig úgy eredményezett rögtön Grand Slam-döntőt, hogy az előtte csak egy bemutató mérkőzésen volt jóformán tesztelve.

A képek forrása: twitter.com/AustralianOpen

A hozzászólások le vannak zárva.