Novak Djokovic kapta Az év sportolója díjat a Laureus gálán

2019. február 19.
by kert

A monacói székhelyű Laureus Sport for Good Foundation nemzetközi szervezet 2000-től adja át az elismerést a kiemelkedő teljesítményt és eredményeket felmutató sportolóknak

A jelöltek listáját egy sport szakírókból, szerkesztőkből és kommentátorokból álló grémium állítja össze, a kategóriák győzteseit pedig Monacóban hirdetik ki ünnepélyes keretek között. 2018-as teljesítménye alapján a férfiaknál Novak Djokovic lett Az év sportolója cím nyertese. A szerb tavaly hihetetlen visszatérést produkált: megnyerte Wimbledont és a US Opent is, és újra a világranglista élére állt. A sportolói Oscarként is emlegetett szobrocskát egykori honfitársától, a szintén legendás teniszező Szeles Mónikától vehette át.

Bár a hölgyek mezőnyében Az év sportolónője kitüntetés a négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok amerikai tornászhoz, Simone Biles-hoz került, a tenisz itt is képviseltette magát. A fő kategória hat jelöltje között Angelique Kerber és Simona Halep is szerepelt, míg Naomi Osaka, az immár kétszeres Grand Slam győztes női világelső Az Év felfedezettje díjat kapta meg.

Érdekesség, hogy a teniszezők kifejezetten sikeresen szerepelnek a Laureus szavazásokon. Az utóbbi 14 évből tízszer teniszező nyert a férfiaknál.
Maga Djokovic négy ízben volt jelölt, és 2012, 2015 és 2016 után idén negyedik alkalommal is megkapta díjat. Az összes sportágat tekintve is Roger Federer a csúcstartó, akit összesen hétszer jelöltek az elismerésre, és öt alkalommal meg is nyerte azt. Első és utolsó győzelme, 2005 és 2013 között 13 év telt el.
A triumvirátus harmadik tagja, Rafael Nadal mindössze egyszer, 2011-ben hódította el ezt a címet, amikor világelső volt és a karrier Grand Slamet is begyűjtötte az előző évben.

A teniszezőkön kívül még az atléták, a Forma 1-es versenyzők és a golfozók szerepelnek hagyományosan jól Az Év sportolója versenyben.

A kiemelt kép forrása: https://www.philstar.com

A hozzászólások le vannak zárva.