Roger Federer többet keres sok celebnél is

2019. február 20.
by kert

A Roger Federer márkanév a világ egyik legkeresettebb brandje. Hogyan építette fel a játékos pénzügyi birodalmát?

(A The Sun cikke nyomán)

Világszenzáció lett abból, hogy 24 év után Roger Federer tavaly szakított a Nike sportszergyártóval, és a sportban rekordösszegnek számító 41 millió dolláros (AUD), tíz évre szóló szponzori szerződést kötött a japán Uniqlo céggel. Hosszú út vezetett azonban addig, hogy a svájci a világ egyik legjobban fizetett sportolója legyen, aki hatszor annyit keres reklámokból, mint a teniszből.

1998-ban vált profi versenyzővé, kezdetben az International Management Group egyengette karrierjét. Ők kötötték az első Nike szerződést is, valamint a Wilsonnal, mint ütőszponzorral és a svájci tejipari vállalattal, az Emmi AG-val is megállapodtak. 2003-ig tartott az együttműködés a menedzsmentirodával, mert Federer túlzsúfoltnak tartotta a naptárát, és a bevételeket is kevesellte.

Ebben az évben megnyerte élete első Grand Slam tornáját Wimbledonban, és elindította saját menedzsment cégét is. Megszületett a Roger Federer Management, ahol egy jogászon és egy pénzügyi tanácsadón kívül Mirka, Roger (akkor még) barátnője, és édesanyja, Lynette dolgozott. Ők szervezték Federer utazásait, és a médiakapcsolatokkal, PR-ral foglakoztak.
2004-ben Federer három Grand Slam tornát nyert, ezzel érezhetően megnőtt iránta az érdeklődés, már komoly világcégek számára is vonzóvá vált, mint “hirdetési felület”. Anyja, Lynette tudta, hogy Roger megjelenését és imázsát is formálni kell ahhoz, hogy minél előnyösebb szponzori szerződéseket köthessenek. Ennek érdekében Federer visszatért az IMG irodához, a külső megjelenés csiszolásában pedig a Vogue divatmagazin főszerkesztője, Anna Wintour volt a segítségükre.

Az IMG tanult korábbi hibáiból, és nyitásként egy 21 millió dolláros szerződést hozott tető alá a Rolex-szel. Ezt követte a Mercedes, a Gillette, majd a Lindt csokoládégyárral történt megállapodás. Elsősorban Federer visszahúzódó, de mindig határozott személyisége, a teniszpályán látható sportszerű, udvarias magatartása volt az, ami ideálissá tette őt a világ legdrágább luxusmárkáinak reklámarcaként.

Mark Borkowski PR szakember mondja Federerről: “A támogatók bajnokokat akarnak, azt akarják, hogy a győzelemmel azonosítsák őket. De ha veszít is Roger, nincs hisztéria vagy dühkitörés. Melegszívű és barátságos azokkal is, akik legyőzik őt. Tökéletes választás a szponzorok számára.”

Igy festene Federer, ha minden szponzora megjelenne a ruházatán (A kép forrása: Supplied)

Federer családi élete is példaértékű és botrányoktól mentes. Feleségével, Mirkával tíz éve házasok, négy gyermek (két ikerpár) szülei, akik mindenhova utaznak a családdal. A nézőtéren a gyermekek Oscar de la Renta ruhákat viselnek, míg Mirka Armanit részesíti előnyben. A házaspár egymáshoz illő Rolex karórákat hord. Nézők milliói láthatják ezt a képernyőn keresztül, mely óriási reklámot biztosít a divatmárkáknak.

Federernek három otthona is van , de a bázis Wollerauban, Svájcban található, a zürichi tó mellett. Ez a térség Európa egyik legalacsonyabb adózású övezete. Federer tehát nemcsak a pályán zseni, hanem családja segítségével pénzügyeit is okosan és gyümölcsözően igazgatja.

2018-as adatok alapján:

Teniszből szerzett pénzdíjak: 157 millió dollár (AUD)
Szponzori szerződések összértéke: 1 milliárd dollár (AUD)
 Uniqlo412 millió dollár
 Nike (lejárt)172 millió dollár
 NetJets magán repülőgép 115 millió dollár
 Mercedes-Benz68 millió dollár
 Barilla tészta 53 millió dollár
 Sunrise Telecom 47 millió dollár
 Jura kávé 44 millió dollár
Moet & Chandon pezsgő41 millió dollár
Lindt csokoládé44 millió dollár
Wilson sportszer (ütő)32 millió dollár
Credit Suisse bank26 millió dollár
Rolex20 millió dollár
Gillette nem publikus

 

Kiemelt kép forrása: http://www.bandt.com.au

A hozzászólások le vannak zárva.