Federer stabilnak látja a tenisz jövőjét

A volt világelső szerint a sportág a nagy hármas visszavonulása után is vonzó marad

A svájci a héten zajló Indian Wells-i tenisztornán, első körös győzelme után beszélt arról, hogyan látja a teniszt hosszabb távon. Úgy gondolja, bár jelenleg még valóban Novak Djokovic, Rafael Nadal és ő a tornák fő attrakciói, de az új, “menő” események, versenyek létrejötte biztosíthatja a jövőben is a tenisz iránti érdeklődést.

Az éppen Federer által életre hívott, hatalmas érdeklődést kiváltó és sztárjátékosokat felvonultató Laver Cup vagy a jövő januárban, Ausztráliában debütáló ATP Cup is üde színfoltjai lehetnek a sportágnak.
A fiatal generációnak teret biztosító NextGen kezdeményezés és csúcseseménye, a NextGen ATP Finals már most is olyan játékosok feltűnését segítette, mint Alexander Zverev vagy Stefanos Tsitsipas, akik már a Top 10 tagjai. A 18 éves kanadai Felix Auger-Aliassime vagy az amerikai Reilly Opelka az idén törtek be a Top 100-ba, és szintén nagy reménységek.

“Ezek a srácok már most is nagyon érdekesek, de a média egyelőre még inkább ránk, öregekre kíváncsi.” – tette hozzá Federer. “Novak egyértelműen dominálja jelenleg a teniszt, Rafa és én is jó formában vagyunk. A hírek rólunk szólnak, hogy meddig játszunk még. De biztos vagyok benne, hogy amint a fiatalok elkezdenek több tornát, Grand Slam-eket nyerni, többet fogunk hallani róluk a sajtóban is.”

Federer emlékeztetett a 2000-es évek elejére, a Sampras-Agassi korszak után periódusra: “Amikor Pete és Andre kivonult a sportágból, hirtelen sok Grand Slam győztesünk lett. Ezt én nagyon izgalmasnak találtam, de a szurkolók azt mondták, miért nyer mindig valaki más? Most, hogy ugyanazok az arcok nyerik a nagy tornákat évek óta, panaszkodnak, hogy miért nem nyernek többen. Nem lehet egyszerre mindenkit boldoggá tenni.”

 

A kiemelt kép forrása: pinterest.com