ATP: 2020-tól minden tornán lesz shot clock

Az ATP nyilvánosságra hozta a 2020-as versenynaptárát, egyúttal bejelentette, hogy a következő szezontól az összes versenyen alkalmazni fogják a korábban több helyszínen is tesztelt shot clockot.

A shot clock egy 25 másodpercről visszaszámláló óra, mely a két labdamenet között eltelt időt hivatott lecsökkenteni, pörgősebbé és élvezetesebbé téve ezzel a játékot a nézők számára. Először a 2017-es Next Gen Finals-en alkalmazták, majd a legutóbbi két Grand Slam tornán is arra ösztönözte a játékosokat, hogy kevesebb ideig pattogtassák a labdát.

A rendszer nem aratott osztatlan sikert, Nadal szerint például kifejezetten rossz hatással van a játékra. “Attól függ, hogy mire vágynak a nézők. Ha rövid pontokra vágynak és azt akarják, hogy a játékosok gondolkodás nélkül teniszezzenek, akkor jó döntés lehet a bevezetése.” – nyilatkozta Nadal a shot clockról a tavalyi US Open alkalmával. “Ha olyan meccseket szeretnének látni, mint amilyeneket Novakkal játszottunk a döntőink alkalmával, ha hosszú és látványos labdameneteket szeretnének, akkor nem várhatják el tőlünk, hogy 25 másodpercnyi pihenés után ilyeneket produkáljunk.”

Az ATP a kritikák ellenére úgy döntött, hogy a következő szezontól minden egyes versenyen ketyeg majd az óra, az időt túllépő játékosok pedig figyelmeztetésben, majd pontbüntetésben részesülnek.

A 2020-as szezon az ATP Cup névre hallgató új csapatversennyel kezdődik, melyet Sydney, Brisbane és egy máig még nem ismert harmadik ausztrál város rendez majd. Adelaide 2008. után ismét tornát rendezhet január 13.-i kezdettel, az indiai ATP 250-es versenyt pedig az Australian Open utánra mozgatták. A Wimbledon előtti héten zajló 250-es füves pályás torna rendezési jogára még nyitott a pályázat, ennek tavaly Antalya adott otthont.

Kép forrása: skysports.com