Thiem először vagy Federer hatodszor? Az Indian Wells-i döntő elé

Dominic Thiem lesz Roger Federer ellenfele az év első Masters tornájának döntőjében. Az osztrák nagy csatában, 2 óra 31 perc alatt, döntő szettben múlta felül a kanadai Milos Raonic-ot. A 39. Fedalra viszont még várni kell, ugyanis Rafael Nadal térdsérülés miatt visszalépett a találkozótól. 

Nem indult jól a tegnap este a teniszrajongók számára: ahogy mi is beszámoltunk róla, az egész napos várakozást követően Nadal térdsérülés miatt kénytelen volt visszalépni a találkozótól. Roger Federer így játék nélkül jutott be 9. Indian Wells-i fináléjába.

Valamelyest kárpótolt minket a kifejezetten magas színvonalú másik elődöntő, amiről itt írtunk bővebben. Thiem tőle szokatlan hidegvérrel kezelte a nyomást és a lehetőséget, rendkívül megfontoltan játszotta le a mérkőzést. Na de mire lehet ez elég a hatodik Indian Wells-i címéért pályára lépő Federer ellen?

Federer szezonja kezd alakulni az év eleji csalódást keltő Australian Open óta. A Tsitsipastól elszenvedett vereség után 9 meccset nyert zsinórban, és 12-1-el áll az egész szezont tekintve. Ha ehhez hozzávesszük a Hopman Kupát is, 16-1-re módosul a győzelem / vereség mutató. Hozzá kell tenni azonban, hogy Top10-es ellenféllel tétmeccsen még nem találkozott idén a svájci. Indian Wells-ben még játszmát se bukott, sőt, az adogatását is mindössze egy alkalommal vesztette el a lejátszott 4 mérkőzésén.

Thiem szezonkezdetét betegség árnyékolta be, kénytelen volt feladni a második körös meccsét az AO-n Popyrin ellen. Ezt követően a dél-amerikai salakos tornákon sem sikerült javítania, Buenos Aires-ben döntő szett tie breakben kapott ki Schwartzmantól egy finoman szólva is gyenge meccsen, Rióban pedig sima kettőben küldte haza a későbbi győztes Djere. Ennek fényében különösen meglepő a mostani döntőbe jutása, bár a sorsolásra nem panaszkodhat: Thompson, Simon és Karlovic ellen szettet sem veszített, majd Monfils visszalépett a negyeddöntőtől. Ezt követően viszont élni tudott a lehetőséggel, hiszen 3 szett alatt mindössze 9 ki nem kényszerített hibát ütött Raonic ellen, ami elég volt a győzelemhez.

Némi előrelépés mindenképp észrevehető Thiem keménypályás teljesítményében. 2016-ban és 2017-ben a salakszezont követően alig tudott értékelhető eredményet felmutatni, tavaly azonban előbb fedettpályán nyert tornát Szentpéterváron, majd lejátszotta a USOpen legjobb meccsét Nadal ellen. A párizsi ezresen is elődöntőt játszott, ami azt is jelenti, hogy az elmúlt kettő keménypályás Mastersen elődöntőt és (legalább) döntőt játszik. Ennek megfelelően a kaliforniai teljesítményével előre is lépett a világranglista 5. helyére. Thiem elmondása szerint nagy szerepe van ebben a borításoknak is, hiszen az Indian Wells-i és a New York-i pálya is lassabb, magasra pattannak a labdák, ami kedvez az ő nagy nyitásokkal, sok pörgetéssel operáló játékának.

Utóbbi alapján mondhatnánk, hogy Thiemnek kedvez a borítás, ugyanakkor furcsa lenne ezt állítani a zsinórban harmadik kaliforniai döntőjére készülő Federer ellen. Helyi idő szerint délután 15:30-kor kezdenek, ami talán inkább az osztráknak kedvez. Eddig 4 alkalommal találkoztak egymással, egyenlő arányban osztozva a győzelmeken. Legemlékezetesebb a stuttgarti füvespályás mérkőzésük, ahol meccslabdát hárítva nyert, és húzta be később a tornát is Thiem.

ÉVTORNAFÁZISGYŐZTESEREDMÉNY
2016BrisbaneSFFederer6-1, 6-4
2016RómaR16Thiem7-6(2), 6-4
2016StuttgartSFThiem3-6, 7-6(6), 6-4
2018ATP FinalsRRFederer6-2, 6-3

Hogy mi lehet Thiem esélye Federer ellen, azt személy szerint én nem látom. A tegnapi megfontolt játékra a sokkal agilisabb, támadóbb svájci ellen nem lesz idő, és minden bizonnyal Thiem adogatásait is jobb arányban fogja visszaütni Federer. A palánkról ritörnözés természetesen Federer ellen is működhet, de valószínűleg hasznosabb lenne támadóbban ritörnöznie, ahogy labdamenetekben is sokkal támadóbban kell fellépnie az osztráknak, ha esélyt akar adni magának a győzelemre. És mivel Raonic is elég problémát okozott a hálónál, mi lesz, ha Federer mellett kell elütnie? Mindenképp ki kellene lépnie a komfortzónájából, ami soha nem egyszerű,  főleg nem egy döntőben, főleg nem egy Federer ellen…

És mit kell tennie Federernek a győzelemhez? Azt hiszem, semmi extrát. Hozni a tornán látott eddigi jó játékát, és akkor maximum egy ihletett állapotú Thiem jelenthet rá veszélyt.

Thiem először vagy Federer hatodszor? Thiem gyűjti be 12. tornagyőzelmét, vagy Federer a 101.-et? Ti mit gondoltok?

képek forrása: facebook.com\TennisTV; https://usatftw.files.wordpress.com