Thiem kiénekelte Federer szájából a tornagyőzelem sajtját

A 25 éves osztrák teniszező szetthátrányból verte meg a sportág koronázatlan királyát az Indian Wells-i fináléban és megszerezte élete első Masters-győzelmét.

Azok után, hogy az elmúlt években többször is képes volt legyőzni Dominic Thiem (7.) Rafael Nadalt a spanyol kedvenc borításán, salakon, kevesen gondolták volna, hogy az osztrák teniszező kemény pályán fog először 1000-es kategóriájú tornát nyerni. Márpedig ez történt, ezt a sikert ráadásul Roger Federer (4.) ellen tudta elérni. Úgy, hogy a 37 esztendős svájci 100. tornagyőzelmének megszerzésével melegített be az év első Masters-versenyére, s úgy, hogy az elmúlt 20 tornadöntőjét megnyerte, miután övé lett a nyitójátszma.

Mindkét teniszező képes a látványos játékra és a gyors ütésekre, de ezt nem ugyanazon a módon teszik. Federer a megtestesült virtuóz, aki azért ezzel együtt heavy metál szólamokat penget meg húrjain. Thiem pedig inkább a sztahanovizmus állatorvosi lova, aki rengeteg munkát öl bele a játék minden egyes szegmensébe és olyan szinten tud pörgetni, hogy megkapta “a Salak Hercege” stigmát – miután a királyi trónt egy korábban emlegetett hispán úriember bitorolja. A svájcinak és az osztráknak is egy meccsel kevesebbet kellett játszania ahhoz képest, amennyit egy kiemelt versenyzőnek kell az Indian Wells-i döntő eléréséhez. A negyeddöntőből Thiem jutott tovább játék nélkül Gael Monfils visszalépése után, Federer pedig Nadal térdsérülése miatt “hagyta ki” az elődöntőt.

Hamar Federer kezébe került a gyeplő.
Kép forrása: forevernews.in

Az első szettben a hatodik kaliforniai bajnoki címére hajtó svájci kívánságai szerint alakultak az események. Sokoldalú ütés-arzenálját kihasználva rendre kirángatta Thiem-et kissé sematikus taktikájából, ami természetesen azon alapult, hogy tenyeres pörgetéseivel támadja Federer egykezes fonákját. Az osztrák elképzelései nem jöttek be a rajtnál, hamar 1/4-es hátrányban találta magát, melyből később vissza is jöhetett volna, ha első breakje után nem veszíti el azonnal az adogatását. Federer 36 perc alatt szerezte meg a vezetést.

A mérkőzés a második szett harmadik és negyedik játékában fordult meg. Thiem ismét fogadóelőnyök hárítására kényszerült, de mindkét kritikus pillanatban megnyerte a labdamenetet, később a game-t is, s ami ellenfelének nem sikerült, az neki a következő játékban igen. Magabiztos adogatójátékának köszönhetően pedig végig is tudta vinni az előnyét: első szervái mögött három, a második mögött csak öt pontot veszített el. Egy- és negyedóra után máris a döntőjátszmának leselkedhettek neki a felek.

Itt csúcsosodott ki a mérkőzés. Mind a ketten szinte makulátlanul szerváltak a harmadik szettben, de ahogyan egyre közelebb kerültek a lehetséges lezáráshoz úgy jöttek elő az első repedések azon a bizonyos jégen. 4/3-nál Federer harcolta ki a döntőjátszma első break-labdáját, de ezt Thiem újra hárította, majd egy maratoni játékban megőrizte adogatását. A találkozót pedig ez a faktor döntötte el végül, hogy ki hogy tudja megjátszani a fogadóelőnyös labdameneteket. Federer többször volt egy pontra attól, hogy elvegye Thiem szerváját, mint vice versa – 11-4. Ám az, hogy a 11 ilyen lehetőségből csak kettőt használt ki, megbosszulta önmagát. A Roland Garros tavalyi döntőse 5/5-nél breakelte rutinos ellenfelét, a következő játékban pedig ki is tudta szerválni karrierje 12. tornagyőzelmét, két óra tenisz után.

A győzelem pillanata.
Kép forrása: au.europsort.com

Végeredmény: D. Thiem (osztrák, 7.) – R. Federer (svájci, 4.) 3/6 6/3 7/5

Roger Federer ezzel tavaly után ismét elveszítette Indian Wells-i döntőjét (2018-ban Juan Martin Del Potro ellen), s idén is ennek olyas valaki örülhetett a legjobban, aki korábban még nem nyert Masters-tornát. A 9 millió dollárnyi összdíjazásból 1,3 üti Thiem markát, az osztrák azonban annak feltételezhetően jobban örül, hogy sikerével újra elérte karrierje eddigi legjobb ranglistás pozícióját, a 4. helyet.

– Meg kellett szoknom Roger játékát, mert a korábbi fordulókban teljesen más stílusú ellenfeleim voltak. Szenvedtem is emiatt, de nagyot küzdöttem, különösen a break-labdáknál […] Ez most még kicsit hihetetlen. Rossz formában érkeztem ide, erre megszereztem karrierem első igazán nagy győzelmét. […] Nagyon örülök, hogy Rogerrel játszhattam egy ilyen nagyszerű döntőt. Az előző két Masters-finálémat elbuktam, de ezt most megnyertem, így most úgy érzem, mintha egy Grand Slamet nyertem volna meg – mondta el Thiem a mérkőzés után.

Tükröm, tükröm…
Kép forrása: pe.com

– Nem vagyok túlságosan csalódott – nyilatkozott Federer – Olyas valakitől kaptam ki, aki akkor játszott jobban, amikor igazán számított, én pedig rosszabbul, mikor megvoltak a lehetőségeim. A teniszben itt dől el minden. Azért természetesen frusztrál dolog, de voltam már ebben a helyzetben, szóval gyorsan túllépek rajta. Örülök Dominic első 1000-es sikerének, nagy dolog ezt a tornát megnyerni. Nekem sincs miért szomorkodnom: jó hetet zártam, Dubai-ban megnyertem a 100. tornámat, jól érzem magam fizikálisan, most már Miamire készülök.

A tengerentúli teniszdömping nem ér még tehát véget. Ahogyan lenni szokott, Kalifornia után egy másik napsütötte vidékre, Miamibe utazik át az ATP Tour. Azonban Key Biscane és a Crandon Park helyett egy új helyszínre, a félmilliárd dollárból (!) felépített tenisz-komplexumhoz, Miami Gardensbe. 

A kiemelt kép forrása: nbclosangeles.com