Big John saját dallamát játszotta a fekete zongorán

2019. március 29.
by Írókéz

Direkt lemondtunk mindent. Lett volna még munka, meg más is, nem baj, hazudtunk valamit, hogy egy perccel a meccs előtt le tudjunk ülni a tévé elé.

Végül is, ha titkos reményeink beválnak, egy olyan történelmi pillanat tanúi lehetünk, amelyre mindig emlékezni fogunk, és irigyelni fognak minket érte, mondjuk tizenöt év múlva. Nem mondod, te láttad, amikor FA2 először döntőbe jutott egy ezresen?? Na elmész te…

Bár az esélyek Isner mellett szóltak, Felix az elmúlt másfél hónapban annyiszor cáfolt rájuk, hogy éreztük – mit éreztük, TUDTUK! – hogy meg tudja verni a nagy embert.

Igazunk lett. Illetve, nem, de mégis. Na.

Felix nyugodtan kezd, Isner ideges. Hoppá. Azért hozzák a szervájukat, majd Auger Aliassime lebrékeli a világ legnehezebben brékelhető játékosát. De ami ennél is gyönyörűbb, hogy látszik, megvan a taktikája és a repertoárja a szervagép ellen. Jól ritörnözik, pipa. Ha ezen túl vagyunk, a labdamenetekben Izzyboy kegyetlen inside out tenyereseit kell valahogy kivédekezni, és ez csodálatosan sikerül. Felix lábmunkája és fonákja már most élményszámba megy, odaér, beleáll(!), és magasan visszapörgeti. Szél a vitorlából kifogva, Isner nem érti, már csak ki kell szerválni a szettet.

Három kettőshiba és egy szerva utáni unforced error.

Zavar támadt az erőben, nem baj, most lehet igazán megmutatni, milyen fából faragtak. Tie break, de ez már Big John vadászterülete. Első szett oda, de nem ez a baj. Aliassime mutatja a stábjának, mondja is, hogy már nem működnek a lábai, nem tud elrugaszkodni sem a szervához, ez mondjuk meg is látszott, az utolsó néhány gémben gyakorlatilag nem volt jó első szervája. Igen, ha valaki 18 évesen 40 nap alatt lejátszik 19 meccset (Miamiban selejtezős volt), és közben utazik tizenhatezer kilométert, salakról áttér keménypályára, mellesleg megver 5 top 20-as játékost, előfordul, hogy elfárad.

Úgy tűnik, a zongora temperációja elállítódott, és Isner tenyeressel nem kegyelmez, ráadásul 90%-át beüti az első szerváinak. De ez a fiú nem egy átlagember, sőt, nem is egy átlagos teniszező. Megint megcsinálja a lehetetlent, break. Megint ki kéne szerválni a szettet… és megint nem sikerül. De legalább csak egy kettőshibát üt.

Kép forrása: twitter.com/bbcsport

Végül a fáradtság, az ellenfél jó játéka, a rutin, és Miami szelleme legyőzi a 18 éves üstököst. Izzyboy ütőjét félredobva, átöleli a fiút. Mélységes tisztelet és szeretet van ebben a mozdulatban. A meccs összefoglalva egy mondatban: A csúcsformában játszó címvédő mindkét szettben hátrányból fordítva, 7/6 7/6-ra tudta legyőzni az erejével elkészült Auger Aliassime-et, akiről most nem annyira Bach jól temperált, inkább Ady fekete zongorája juthat eszünkbe:

Fejem zúgása, szemem könnye,
Tornázó vágyaim tora,
Ez mind, mind: ez a zongora.
Boros, bolond szivemnek vére
Kiömlik az ő ütemére.

Ez a fekete zongora.

Kép forrása: twitter.com/miamiopen