Rutin vs Potenciál: 2-0

Generációk csaptak össze a Miami Open elődöntőiben. Ezen a Mastersen is felbukkantak feltörekvő tehetségek, de újra arcul csapta őket a valóság.

A valóság pedig az, hogy rutinos vetélytársaik még nem igazán akarják átadni nekik a terepet, azért meg kell küzdeniük. Két kanadai tinédzser, Felix Auger-Aliassime és Denis Shapovalov (20.) is e céllal vezérelve lépett ki a Hard Rock Stadiumra pénteken, a rutin azonban legyőzte a potenciált.

Az első meccsen még megvoltak a lehetőségei a selejtezőből ilyen messzire jutó Aliassime-nek. A 18 éves szuper-tehetség mindkét lejátszott szettben break-előnyt harcolt ki a címvédő John Isner (7.) ellen, de mindkét alkalommal, mikor az adott játszma megnyeréséért szervált, megbotlott saját lábában mielőtt átszakította volna a célszalagot. A kemény pályás torna történetének legfiatalabb elődöntőse technikailag és fizikálisan is szinte “készen van”, de hiába lehet ma már a legifjabb életkorra is komplett atlétát faragni az emberből, a lelkület fejlődésére még nem találtak módszert – kérdés, kellene-e egyáltalán. Auger-Aliassime különösen az első játszmában ijedt meg látszólag a lehetőségtől, ugyanis mikor a nyitószett lezárása volt a tét, három (!) kettős hibát is vétett.

Auger-Aliassime lett a Miami Open történetének legfiatalabb elődöntőse. A játékát és a hozzáállását elnézve fogunk még róla hallani…
Kép forrása: twitter.com/le_nouvelliste

A hórihorgas Isnernek nem is kellett több egyik pillanatnál sem, megérezte, hogy a lélektani viszonyok megfordultak és miután visszavette a break-eket, később egy-egy magabiztos rövidítésben érvényesítette a papírformát. A nagy adogató hírében álló, 33 esztendős amerikai ezzel idén is bejutott a fináléba. Nagy lelki támaszt nyújthat számára egyrészt az, hogy ezt szettveszteség nélkül tette meg, másrészt pedig az öt mérkőzés tíz játszmájából kilenc végződött tie-breakkel, tudja tehát, milyen lesz majd kiélezett helyzetben odaállni az alapvonalra.

S mint magyar idő szerint kora éjszaka kiderült, a Miami Gardens-i éra első döntőjét a Key Biscane-i éra utolsó két bajnoka fogja játszani. Ugyanis ahogyan az első elődöntőben, úgy a másodikban sem tudott meglepetést okozni a feltörekvő fiatalság. Roger Federer (4.) erő-demonstrációja azonban lényegesen lehengerlőbb volt, különösen az első játszmában, melyben Denis Shapovalovnak azért a két játékért is derekasan meg kellett küzdenie, amit meg tudott egyáltalán nyerni. A 37 éves svájci legenda gyakorlatilag a levegőt is elvette a nála 18 esztendővel fiatalabb ellenfelétől. A második szettben a balkezes teniszező már tudta tartani a tempót a Grand Slam-rekorderrel, de fogadóként egyszerűen sansza nem volt, olyannyira, hogy Federernek csak két break-labdával kellett szembesülnie az egész mérkőzés során.

Federer beültette az iskolapadba Shapovalovot.
Kép forrása: atptour.com

Eredmények

J. Isner (7.) – F. Auger-Aliassime (Q) 7/6(3) 7/6(4)

R. Federer (4.) – D. Shapovalov (20.) 6/2 6/4

John Isner és Roger Federer is egy-egy tini-álomnak vetett véget, előbbinek erre 90, utóbbinak 70 percre volt csak szüksége. Nem vesztegette tehát egyikőjük sem az idejét és az energiáját, így magabiztosan és tettre készen várhatják a szezon második Masters-döntőjét, illetve egymás elleni nyolcadik összecsapásukat, amit magyar idő szerint vasárnap kora este rendeznek.

A borítókép forrása: atptour.com