Monte Carlo 1000-es torna – a döntő elé

A tegnapi elődöntőket hárman-hárman játszották. A szél teljes értékű játékosként vette ki a részét a küzdelmekből. A mai nap folyamán is lehet szerepe a döntők során, a meteorológia szerint 18 kmh átlagsebességű szél várható, kisebb-nagyobb befújásokkal. A döntőbeli produkciókra leginkább az előző meccsek elemzése ad támpontokat.

A Medvedev vs Lajovic találkozón az orosz előző, Djokovic elleni megnyert meccséről hozott, fizikai korlátozottságot eredményező sérülése volt a kulcs. Ennek ellenére az első szett alakulása 5:1-es Medvedev vezetésig abszolút papírformának tűnt. Ekkor azonban Medvedevnél eltört valami, valószínűleg a fizikális probléma felülkerekedett a játékában és Lajovic megérezve a lehetőséget egyre kevesebbet hibázva visszajött a masszív hátrányból, majd legyőzve a váratlanul jött lehetőségből adódó nyomást 7:5-re behúzta a mérkőzés első szettjét. Nem tudjuk, mi lett volna, ha Medvedevnek sikerül hozni a szettet, mindenesetre a másodikban az előzmények után már markánsan látszott, ennek az ütközetnek a kimenetele szinte kizárólag a szerb fejének állapotán múlik. Voltak is komoly, és egyben érthetetlen megbillenései, hibái, de végül mindig visszarángatta magát egy olyan szintre, ami elég volt a maródi Medvedev elfogyasztásához.

A másik semi már sokkal magasabb színvonalú és élvezetesebb derbit ígért és hozott. Elsősorban, mert Fognini tud sok lenni Nadalnak salakon is. Az egyetlen bizonytalansági faktort az olasz mentális libikókái adják. Fabionál sosem lehet tudni, a teniszezőt fogjuk látni, vagy a bomlott agyú itáliai kakast:

Az első szett első gémje már jelzés volt, talán ma a teniszező fog felülkerekedni. Egy végtelen hosszúságú Nadal adogatójáték végén Fognini brékelt. Majd hasonló nehézségei támadtak, nem találta el a pályát, a spanyol visszaveszi a bréket. Nadal küzdelmesen, és az olasz hathatós segítségével, de hozza a sajátját a harmadikban. És ekkor jött a negyedikben egy olyan momentum, ami akár végérvényesen romba dönthette volna ezt az ígéretes mérkőzést. Történt ugyanis hogy Fognini adogatója első pontjánál labdamenet közben a szél által pályára röpített törölköző megállásra késztette az olaszt. Evidens lett volna a pont újrajátszása. Ehelyett viszont a székbíró buta szereplési kényszere okán elvette az olasztól a pontot, mondván akkor állt meg, amikor a labda már kettőt pattant, holott az ismétlésből világosan látszott, Nadal még csak előkészít, amikor a törölköző már a pályán landol. Egyébként is tökmindegy, Fognini mikor állt meg, idegen tárgy pályára kerülése automatikusan pontismétlést kell eredményezzen. Bíró sporttárs: egyes.

Az ominózus eset 1:34-től:

Az ilyen szituációk és minősíthetetlen bírói tévedések az esetek többségében Fognini számára kezelhetetlennek bizonyulnak és egyik pillanatról a másikra elemi részecskéire hullik szét a tenisze. Ennek a valószínűsége most is nagy volt, látva az ezt követő pillanatokban mutatott játékát. Villámgyorsan semmire vesztette el az adogatóját. Fognini gesztusai pedig nem arra utaltak, ami azután következett. Történt ugyanis, hogy Nadal továbbra sem találta a ritmust – Fognini ellen ez nem rendkívüli – gyakran ütött indokolatlanul rövid labdákat, hiányzott belőle a tőle megszokott energikus dominancia, az olasz pedig a hibái mellett elkezdett extrákat is ütni és újra felé billent a mérleg, ott volt az olasznál újra a momentum. A következő játékokban túlsúlyba kerültek Fognini oldalán az elsöprő erejű fonákok, amiket többnyire tenyeres oldalon készített elő hatékonyan. Érdekes módon, tőle szokatlanul, Nadal nem tudott alkalmazkodni a szél és az olasz ütéseinek erejéhez és kiszámíthatatlanságához. A spanyol egyre inkább elbizonytalanodni látszott és Fabio fonákjai egyre durvább tempóban és helyekre érkeztek az oldalára. 4:4-nél aztán simán, semmire brékelt az olasz. 5:4-nél adogathatott a szettért. Ekkor Nadal játékán érezhető volt, próbál emelni a szinten, de 30:30-nál egy Fognini fonák nyomán úgy hullott a hálón elakadva a necc mögé a labda, ami megpecsételte a szettet. A következő pontban egy csodás szerva-röpte játékkal nyeri a szettet az olasz.

A másodikban azt a Fogninit láthattuk, aki egyértelműen sok Nadalnak. Tenyeres oldalon is, de elsősorban fonákról nagyon erős játékot mutatott be az olasz. Nadal többnyire csak nyomozta a labdákat, a tour egyik legjobb anticipáló képességével sem tudta lekövetni az olasz játékát, aki kreatívan, ritmust rombolóan, elképesztő tempóváltásokkal és megoldásokkal sokkolta a Nadal szurkolókat. 5:0-nál Fabio a meccsért adogatott. Már 40:0 volt, három meccslabda. Itt jött Fabionál egy kis görcsösség Nadalnál pedig a vabank felfogás és ennek az lett az eredménye, nem lett bágel. A következő, Nadal féle adogatóban folytatódott ez a trend, Nadal rendre a sarkokat és vonalakat találta, Fognini pedig próbálta rendezni a fejében támadt káoszt. 5:2-nél aztán elengedte a démonait Fabio és 30:15 után ellenállhatatlan vehemenciával ütve a labdát egy fantasztikus tenyeres nyerővel lezárta a meccset.

Fognini kulcsütése a fonák. Nagy nyomással és kiszámíthatatlan irányokba üt rengeteg 150-160 körüli fonákot, ha olyan napja van.
Nagy kérdés persze, a papírformának tűnő döntő nyerés esélyével mit fog kezdeni Fabio Fognini. Ezres torna döntőjébe most jutott életében először, ez spannolhatja, de nyomhatja is. Lajovic pedig álmodik. Ha ma túl hamar felébred, akár meg is ijedhet, milyen magaslatokba repítette magát a touron. A mentális kondícióknak a szokásosnál is nagyobb szerepe lehet ma. Az olasz számára a hazainak számító környezet sokat segíthet. Amennyiben az olasz megnyeri a döntőt, új karriercsúcsot ér el a 12. pozíciójával.
Külön pikantériája a találkozónak, Lajovic edzője Jose Perlas korábban hosszú éveken át Fabio trénere volt.

 

kép forrása: atptour.com