Alexander Zverev az új Grigor Dimitrov?

2019. május 3.
by revan07

Alexander Zverev szezonja finoman sem alakul terv szerint. A németnek rengeteg pontot kellene megvédeni a salakszezonban, így megpróbáltuk megtalálni az okokat, és párhuzamba állítottuk teljesítményét a tavaly hasonló vesszőfutáson áteső Grigor Dimitrovéval. 

A tavalyi év utolsó ATP meccsén Zverev nem kis meglepetésre elhódította a világbajnoki trófeát Novak Djokovic elől, ezzel az elmúlt 10 év legfiatalabb ATP Finals győztese lett. Ezzel bezsebelt 1300 pontot is, és stabil harmadiknak mondhatta magát, Nadal és Djokovic előzték csak meg.

Az évet szokásához híven a Hopman Kupán kezdte, ahol a fináléban simán kapott ki Federertől, és a trófea végül a svájciaké lett. Az Ausztrál Openen sokadik nekifutásra próbált a végjátékig eljutni egy Grand Slamen, és ezúttal sem sikerült – a 4. fordulóban nagyon simán kapott ki Milos Raonictól, ráadásul úgy, hogy két 1-6-os játszmával kezdte a meccset a finoman szólva sem a ritörnjeiről híres kanadai ellen.

Zverevnek továbbra sem megy a Grand Slameken
Kép forrása: www.hindustantimes.com

Persze a gyenge GS szereplést már úgymond megszokhattuk tőle, úgyhogy valószínűleg a legtöbb ember csak legyintett. Annál is inkább, mert bár a magyar fiúknak papíron sem volt sok esélye Zverev ellen a Davis Kupában, a német Acapulcoban is eljutott a döntőig. Az év első keménypályás 500-as versenyén végül kikapott az azon a héten ihletett formában játszó Kyrgios ellen (ő hol is van azóta?).

Az eddigiek alapján mondhatjuk, hogy felemás kezdés, nem kifejezetten erős, de Top 10-es szinten valószínűleg vállalható. Ezt követően azonban valami eltört a németben.

Indian Wellsben és Miamiban összesen egyetlen meccset tudott nyerni, és azt is Martin Klizan feladásának köszönhetően. Kaliforniában összesen 4 játékot tudott nyerni Struff ellen, Miamiban pedig szettelőnyről kapott ki a búcsúkörútját teniszező Ferrertől.

Észak-Amerikában csak egy meccset tudott nyerni a német
Kép forrása: beinsports.com

Talán a gyenge szereplésnek is köszönhetően indult a Monte-Carlo előtt megrendezett 250-es versenyen is Marokkóban, kevés sikerrel – Istomint még megverte, azonban 3 szettben kikapott a feltörekvő Jaume Munar ellen.

Monte-Carloban egy várakozásokat jelentősen alulmúló meccsen megverte Félix Auger-Aliassime-t, azonban a következő találkozóját elbukta a későbbi győztes Fabio Fognini ellen. Barcelonában pedig már az első meccsén, meccslabdáról búcsúzott Nicolas Jarry ellen.

A mexikói döntőjét követő 8 meccséből így 5-öt elveszített, és nem mondhatjuk, hogy Top nevek ellen (Struff, Ferrer, Munar, Fognini, Jarry), legmagasabban rangsorolt ellenfele az akkor 15. hely körül álló Fognini volt.

Mi történik vajon Zverevvel? Az elmúlt 2 évben a Top 10-eshez mérten páratlanul gyenge GS szereplés mellett a többi versenyen nyújtott kiegyensúlyozott szereplés juthatott eszünkbe a németről.

Magánéleti problémák

Zverev a közelmúltban egy Tennis Magazine-nak adott interjúban beszélt az elmúlt időszak nehézségeiről. Elmondása szerint a gyakorló pályán minden rendben van, csak meccsekre nem tudja még átmenteni azt a formát. Ehhez pedig köze van a volt menedzserével, Patricio Apey-al folytatott vitájának, Apey szerint ugyanis 2023-ig az ő kliense kellene, hogy legyen a német. Zverev elmondása szerint az elmúlt időszakban emiatt napi több órát töltött a telefononnal a kezében, de kezd elcsendesedni a dolog.

Zverev és Lena Gercke a teniszpályán
Kép forrása: zimbio.com

Mindeközben további magánéleti problémákkal kell megküzdenie, hiszen szakított barátnőjével Olga Sharypovával, édesapját pedig meg nem nevezett ok miatt jelenleg kórházban ápolják. Emiatt főleg Ivan Lendl-re tud támaszkodni, aki viszont nagyrészt csak telefonon elérhető.
Pletykák szerint Zverev már meg is találta új barátnőjét a szupermodell Lena Gercke személyében, de ezt a német eddig tagadta.

Zverev az új Dimitrov?

Láthatjuk, hogy van elég dolog, ami elviheti Zverev fókuszát a teniszpályáról, így összegezve talán nem is olyan meglepő a vesszőfutása. Egyébként is természetes a fiatal játékosoknál, hogy a nagy berobbanás után egy hullámvölgybe kerülnek, főleg egy ilyen kiemelkedő sikert követően, mint amilyen az ATP Finals volt Zverev számára.

Mégis nem tudjuk nem párhuzamba állítani a német teljesítményét a 2017-es ATP Finals bajnok Grigor Dimitrovéval. A bolgár szintén harmadik helyen volt a győzelmet követően, és szintén nem egyből esett vissza. Az év elején Brisbane-ben kikapott Kyrgiostól, az AO-n viszont eljutott a legjobb 8-ig. Hasonlóan Zverevhez, ezt követően egy 500-as döntőbe is bejutott Rotterdamban, ahol Federertől kapott ki. Ezt követően azonban borzasztó szezont produkált. Dubaiban kikapott Jaziritől, majd Indian Wells-ben és Miamiban ő is összesen egy meccset tudott nyerni. Monte Carloban pár körrel tovább jutott, azonban a Barcelona-Madrid-Róma hármast 2 győzelem, 3 vereség mutatóval zárta. A szezon tovább részében pedig 2 meccsnél többet egymás után nem is igazán tudott megnyerni, a év végére kicsúszott a Top10-ből, az idei év kezdetén pedig a Top20-ból is, jelenleg mindössze a 49. helyen találjuk.

Kísértetiesen hasonlít az elmúlt két év VB-győztesének szezonkezdete
Kép forrása: zimbio.com

Persze Zverev sosem volt Dimitrov (eddig), előbbit a kiegyensúlyozottságáról ismerhetjük meg, utóbbit épp ennek a hiányáról. Mégis látványos a párhuzam, és a németnek oda kell figyelnie, hogy ne jusson Dimitrov sorsára. Münchenben 250 pontot véd, ezt követően pedig még 1960 pontot kellene megőriznie (Madrid W, Róma F, Roland Garros QF), így könnyen már a Garros előtt Federer és Thiem mögött találhatja magát…és mivel idén jelenleg csak a 19. helyen áll a szerzett pontokban, jó lesz összeszednie magát. Ehhez az első lépéseket már megtette a Londero elleni sikerével, ma pedig tovább folytathatja a feltámadást Christian Garin ellen…ezt követően pedig akár Fucsovics Marcival is összehozhatja a sors.

Kiemelt kép forrása: beinsports.com