Rafael Nadal kilencedszer bajnok Rómában!

Rafael Nadal győzelmével zárult a római 1000-es verseny. A spanyol döntő szettben múlta felül a szerb Novak Djokovicot. 

54. alkalommal rendezkedhettünk be egy Novak Djokovic-Rafael Nadal összecsapásra. Az 54 csörte közül a felek már 6 alkalommal találkoztak Rómában, ráadásul négyszer a döntőben. 2009-ben és 2012-ben a spanyol, még 2011-ben és 2014-ben a szerb tudta elhódítani a trófeát az egymás elleni fináléban.

A mérkőzés egyik részről álomszerűen, másik részről rémálomszerűen kezdődött. Rafael Nadal 41 perc makulátlan teniszt produkált, amire Novak Djokovic látszólag tanácstalansággal asszisztált. A spanyol szinte semmit nem hibázott, ráadásul rengetegszer mattolta ellenfelét káprázatos kontrákkal. Djokovicnak az első szettben be kellett érnie néhány szép megnyert labdamenettel, játékot azonban nem sikerült elcsípnie. A szerb saját adogatásait annak ellenére nem tudta hozni, hogy többször is voltak labdái azok megnyeréséhez. A folytatásban Djokovic némileg összeszedte magát, és sokkal határozottabban próbált fellépni riválisa játékára, Nadal mégis könnyen dűlőre vihette volna két szettben a dolgot. A szerb azonban a vereség szélén belekapaszkodott az utolsó szalmaszálba és 3-3-nál a 0-40-ről való visszatáncolás nem maradt jutalom nélkül. Nadal 5-4-es hátránynál először vesztette el az adogatását, és így a semmiből döntő szett következhetett. A döntő játszma nagyon hasonlóan kezdődött, mint az első szett. Nadal gyorsan rendezte a gondolatait és egy hosszú játék végén elvette Djokovic adogatását. Hiába nyerte meg a világelső a második felvonást, ez Nadalt egy csöppet sem zavarta abban, hogy ismét a kezébe vegye a mérkőzést. Ebben a szettben a szerb ismét háromszor vesztette el az adogatását, de ebben a 48 percben is csak küzdelmek, és breaklabdák sorozatos hárítása árán tudott játékot nyerni. Nadal 2 óra 28 perc játékot követően nyerte meg a római finálét.

Nadal harmadszor nyert Djokovic elleni finálét Rómában
Kép forrása: internazionalibnlditalia.com

Rafael Nadal ezzel kilencedik alkalommal diadalmaskodott Rómában. A spanyol 34. Masters győzelme egyben azt is jelenti, hogy ismét ő vezeti az 1000-es verseny diadalok ranglistáját. Ami még fontosabb lehet számára a győzelménél, hogy ismét pazar formában teniszezett, ami jókor jön az egy hét múlva startoló Roland Garros előtt.

Kiemelt kép forrása: internazionalibnlditalia.com