A Laver Cup bekerült a hivatalos ATP események sorába

A Roger Federer által életrehívott, Rod Laver előtt tisztelgő bemutató torna az idei, harmadik kiadástól kezdve része az ATP Tour sorozatnak

A nagy közönségsikert kiváltó rendezvény alapkoncepciója szerint két csapat, Európa és a világ többi részének válogatottja mérkőzik meg egymással egy három napos, hosszú hétvége keretében. A csapatkapitányok sem akárkik, Björn Borg és John McEnroe vezeti a két csapatot.
Az első két alkalommal, Prágában és Chicagóban is az európai játékosok diadalmaskodtak.

2019 szeptemberében újra Európa, a svájci Genf ad otthont a tornának, ez alkalommal már mint hivatalos ATP versenynek. Világranglista pontokat ugyan nem kapnak a résztvevők, de a torna szervezőinek rendelkezésére áll majd mindaz az infrastruktúra (logisztika, marketingkommunikációs háttér, fizioterapeuták), amely bármely más férfitorna esetében is.

Tony Godsick, a verseny főszervezője rendkívül lelkesen nyilatkozott az ATP-vel való együttműködésről: “A kezdetektől törekedtünk rá, hogy létrejöjjön ez a partnerség. Az, hogy már 2 év után megvalósul, fényesen igazolja az elképzelésünket, hogy ennek a csapatversenynek helye van a versenynaptárban.”

Roger Federer, a torna egyik lelke és arca arról beszélt, hogy pályafutása végéhez közeledve mennyire örül, hogy a Laver Cup része lehet egy olyan tornasorozatnak, amelynek karrierje elmúlt 20 évét szentelte.

Első Roland Garros-sajtótájékoztatóján Rafael Nadalt is kérdezték a témáról. Ő azt hangsúlyozta ki, hogy a tenisznek szüksége van a fejlődésre, minél látványosabb, közönségcsalogatóbb show-t kell rendezni. A Laver Cup teltházas meccsei remek reklámot jelentenek a sportágnak.

A januárban Ausztráliában újjáéledő ATP Cup-pal együtt már két férfi csapattorna is színesíti a teniszpalettát, nem is beszélve a novemberben, új formában megrendezésre kerülő Davis Kupáról.

Kérdés, az új események mennyi plusz energiát igényelnek a már amúgy is túlterhelt játékosoktól, és ki vállalja egyáltalán a szereplést a kevés pihenőidő terhére.

A kielemt kép forrása: tennishf.centerblog.net