RG 19: Federer és Nadal a 4. fordulóban

A jó időnek, és az egyre magasabb sorszámú fordulóknak hála, egyre többen látogatnak ki a felújított Roland Garrosra, hogy a salaktenisz csúcsait testközelből szemlélhessék. Erre az élményre Nadal és Federer, na meg Wawrinka és Tsitsipas neve volt a garancia.

Az új pályán, a Simonne-Mathieu-n Kei Nishikori, és a vajdasági magyar fiatalember, Györe László kezdte a napot. Felváltva nyerték a szetteket a játékosok, az elsőt a japán, a másodikat a szerb állampolgár Djere, majd ismét Nishikori, hogy aztán megint egyenlő legyen a szettállás, és következhessen a döntő játszma. Come on Laslo, kiálthatták az angol, Djere Laci, harsoghatták a magyar ajkú szurkolók, már ha voltak ott ilyenek. Sajnos, a szusimesterbe oltott szomorú szamuráj japános precizitással tartotta a sormintát, ami a felváltva nyert szetteket illeti, és hatalmas csatában, 8/6-ra nyerte a mindent eldöntő játszmát.

Roger Federert 400. Grand Slam mérkőzésén (évi átlag 20 meccs, úgy, hogy elvileg összesen 28-at lehet játszani!) ezúttal a Suzanne Lenglen-re száműzték, ahol a húszéves Casper Ruud várt rá. A találkozó báját az adta, hogy 20 éve még a norvég fiú édesapja, Christian játszott a Garros főtábláján, amelyen a 18 éves Federer neve is szerepelt. Magunk részéről nem lennénk különösebben meglepve, ha 2039-ben Christian Ruud unokája is összekerülne itt a svájci halhatatlannal. Federer egy közepes, egy parádés és egy nyögvenyelős szettet produkálva három játszmában győzött.

Rafael Nadal viszont egy szettel többet volt kénytelen játszani, miután a szemsérülése óta magára nem találó David Goffin váratlanul elcsente tőle a harmadik játszmát. A negyedikben a 12. Garros-címére hajtó spanyol emelt a színvonalon, és bebiztosította győzelmét.

A saját hattyúdalát író, 37 éves Nicolas Mahut nem találta az argentin Leonardóhoz a da Mayer kódot, és négy szettben kikapott. Ez volt a francia páros karrier Grand Slam győztes játékos utolsó párizsi fellépése. A közönség ovációja közepette kisfiával kézenfogva távozó játékost a győztes is könnyes szemmel, felállva tapsolta meg.

Az új csillag, Stephanos Tsitsipas nehezen melegedett be, de végül behúzta az első játszmát Filip Krajinovic ellen, hogy aztán valami káprázatos tenisszel rukkoljon elő a másodikban. A mérkőzés harmadik játszmájában a szerb fiú 5/3-nál a szettért adogatott, de elbukta a szerváját. A meccs 5/5-ös állásnál sötétedés miatt félbeszakadt, akárcsak Stan Wawrinka és Grigor Dimitrov találkozója.

Eredmények:

Kei Nishikori-Laslo Djere                             6/4 6/7 6/3 4/6 8/6
Martin Klizan-Lucas Pouille                         7/6 2/6 6/3 3/6 9/7
Pablo Carreno Busta-Benoit Paire              2/6 6/4 6/7 ret.
Casper Ruud-Roger Federer                       3/6 1/6 6/7
Nicolas Mahut-Leonardo Mayer                6/3 6/7 4/6 6/7
Juan Ignacio Londero-Corentin Moutet  2/6 6/3 6/4 5/7 6/4
David Goffin-Rafael Nadal                           1/6 3/6 6/4 6/3
Stan Wawrinka-Grigor Dimitrov                     7/6 7/6 int.
Stefanos Tsitsipas-Filip Krajinovic                 7/5 6/3 5/5 int