RG 19: A torna meccse “ágyazhat meg” az álom-elődöntőnek Federer és Nadal között?

Stan Wawrinka és Stefanos Tsitsipas közel 5 és negyedórán keresztül nyüstölte egymást egy örökké emlékezetes mérkőzésen. Emiatt és a játéknap szervezése miatt akár az alsó ági elődöntő sorsa is eldőlhet.

Mindketten szépen játszanak, mindketten profik, mindketten jó formában várhatták a mérkőzést. Dörzsölhették a tenyerüket a teniszrajongók, mikor kiderült, hogy Stan Wawrinka (24.) és Stefanos Tsitsipas (6.) összecsaphat egymás ellen a Roland Garros nyolcadik játéknapján. A cél nem volt akármi: negyeddöntő Roger Federer (2.) ellen.

Bármit is várhattunk el a találkozótól, azt kamatostul megkaphattuk: parádés nyerők, finomkezű megoldások, remek küzdőszellemről tett tanúbizonyságok, óriás hangulat, maratoni csata. S a végén egy korábbi bajnok, aki talán e győzelemmel visszatért az őt megillető helyre. Wawrinka, aki a 2015-ös döntőben brutálisan látványos játékkal nyert az akkor is világelső Novak Djokovic ellen tekintélyes játékkal menetelt eddig Párizsban, az előző fordulóban például három tie-breakben győzte le Grigor Dimitrovot. A rövidítés szériája négyig jutott el, hiszen a görög tehetség elleni összecsapáson is a mindent eldöntő, 13. játék megnyerésével harcolta ki a játszmaelőnyt.

Közel volt a győzelemhez Tsitsipas.
Kép forrása: twitter.com/KDJE_tennis

A háromszoros Grand Slam-bajnok végig előnyben volt a mérkőzésen, ami a játszmák állását illeti. Tsitsipas az egyenlítéseknél messzebb nem tudott eljutni. Pedig nagyon közel volt hozzá a drámai döntőszettben. A mindössze 20 éves hellén teniszező az ominózus játékrész elején fogadóként eljutott semmi-40-ig, de a svájci mindegyik kritikus pontot megnyerte egymás után és meg is fordította a game-t. Tsitsipas-nak azonban a későbbiekben további öt break-labdája volt, ezek ugyanúgy kihasználatlanul maradtak. A madridi döntős a tűzzel játszott, hiszen Wawrinka volt az, aki fogadóként közvetlenül befejezhette a mérkőzést. S amikor már a kétjátéknyi különbség kiharcolása volt a tét, meg is tette a 2015-ös bajnok és 2017-es döntős.

Tsitsipas nem kerülhette el sorsát. 6/7-es állásnál a meccsben maradásért adogatott és “Stan the Man” a döntőjátszmában először jutott break-labdához, rögtön kettőhöz, melyek rögtön mérkőzéslabdák voltak. Az elsőt még egy jól helyezett szervával hárította a görög, de a következő pont méltó lezárása volt 5 óra 11 perces thillernek. Tsitsipas újfent első szándékkal kezdte meg a labdamenetet, ki is és le is szorította a pályáról Wawrinkát egy tenyeressel, a svájci azonban fonák nyeséssel el tudta kapni a röptét előkészítő ütést, mozdulatával pedig a túlsó térfél oldalvonalára helyezte a labdát.

Végeredmény: S. Wawrinka (24.) – S. Tsitsipas (6.) 7/6(8) 5/7 6/4 3/6 8/6

2015 után így újra Federer – Wawrinka negyeddöntőt rendeznek a Roland Garroson, azon kiírás után, melyen utoljára részt vett Federer. Azt a svájci rangadót a későbbi bajnok Wawrinka nyerte meg három szettben. A kipihentséget csak a 20-szoros Grand Slam-bajnok élvezheti, ez természetesen az ő esélyeit növelheti.

Dicsőséges győzelem, de vajon nem vesz ki túl sokat Wawrinkából?
Kép forrása: twitter.com/rolandgarros

Lehet azonban ennek a meccsnek egy másik nyertese is, Rafael Nadal (2.) személyében. A 11-szeres Garros-bajnok spanyol továbbra is ellenfelére vár, miután régi nagy vetélytársához hasonlóan továbbjutott a nap folyamán. Benoit Paire és Kei Nihsikori (7.) összecsapását azonban csak néhány perccel este fél 8 után, e mérkőzést követően kezdték meg a Suzanne Lenglen-on. Nem tették át máshova, például az 1-es pályára, ahogyan az egyébként a Wawrinka – Dimitrov találkozóval történt pénteken. A kései kezdés miatt nincs garancia arra, hogy még ezen a napon befejeződhet a francia-japán találkozó, melynek nyertese így várhatóan nem lesz túl kipihent a Salakkirály elleni összecsapásra.

Mindez pedig megnövelheti az esélyét annak, hogy Nadal és Federer összecsaphasson az elődöntőben…

A borítókép forrása: twitter.com/rolandgarros