RG 19: Miért tartózkodott Federer a salaktól az elmúlt három évben?

Magyarázat persze volt rá mindig, de elnézve az eddigi Garrosát a svájcinak, költőinek megteszi ez a kérdés.

Ha azt mondja valaki, hogy Roger Federer (4.) és Rafael Nadal (2.) közül csak az egyikük fog szettveszteség nélkül bejutni a legjobb 8 közé a 2019-es Roland Garroson, szinte mindenki azt mondta volna, hogy a svájci Grand Slam-rekorder lesz az, akit jobban megszorongatnak, míg a spanyol salakkirály minimális erőfeszítés nélkül tudta volna le egyik kört a másik után.

Lám, milyen jó forgatókönyvet tud írni az élet! Hiszen mégis Federer mondhatja el ezt magáról – igaz, Nadal mérkőzése pont az övét követi a torna második vasárnapján. 35 esztendőn túl megérthető ha az az ember, aki eredményeinek nagy részét gyors borításokon szerezte, egy még hosszabb karrier érdekében feláldozza a salakszezonokat a garantált fittség oltárán. A 2009-es győztes így tett az elmúlt három esztendőben. Egyedül 2016-ban, az első távollét évében volt az a helyzet, hogy veszélyben forgott volna a testi épsége, ha bevállal néhány három nyert szettre menő mérkőzést a világ leglassabb pályáin: abban az évben egy térdműtétet követően tért vissza a salakszezonban, ám nagyon szeretett volna Wimbledonra és a riói ötkarikás játékokra koncentrálni. A többi két évben, mikor már a “reneszánsz-Federert” csodálhattuk, az azóta 20-szoros Grand Slam-bajnok önként maradt távol attól a borítástól, melyen megtanulta mesterségét.

Idén ezt a kis hegemóniát megtörte és visszatért. Két Mestertornán, Madridban és Rómában is a nagy kimaradás ellenére el tudott jutni a legjobb 8-ig. Igaz, volt két olyan győzelme, melyek csak meccslabdák hárítását követően születtek meg. A Fények városában azonban eddig szabályosan szárnyal, és ez úgy is megkérdőjelezi a hároméves távollétet, hogy eddigi ellenfeleit mind a top 50-en kívül jegyzik ezen a héten.

Tizenkettedik RG-negyeddöntőjébe jutott be Federer, ötödjére szettveszteség nélkül.
Kép forrása: twitter.com/WeAreTennis

Lorenzo Sonego-val, Oscar Ottéval és Casper Ruud-del ellentétben az argentin Leonardo Mayer ismerhette volna a kulcsot Federer megszorongatásához, mert 2014-ben Shanghaiban, meccslabdákig jutott a svájci ellen. Jogosan feltehette magának a kérdést, hogy ha egyszer ment neki ellenfele kedvenc borításán, miért ne menne neki a maga kedvencén? A férfi egyes 4. kiemeltje azonban egymás elleni 4. összecsapásukon sem osztott lapot az argentinnak. A Federer-expressz megint villámgyors volt és alig két óra (pontosabban: 1 óra 47 perc) alatt le tudta nyolcaddöntőjét, break-labda hárításának kényszere nélkül. Mayer négy játék erejéig érezhette, hogy nincs hátrányban, ha eltekintünk attól, hogy ez az intervallum a harmadik szettben volt. A többi kettőben még kevésbé habozott a svájci és minden egyes alkalommal kihasználta az első adódó lehetőséget. Remekül adogatott, eredményes volt a hálónál és a 30-19-es nyerő-hiba-aránya is imponáló. Aki pedig csomót keresne a kákán, az megtalálhatja az 5/10-es fogadóelőny kihasználásban, a 6/2 6/3 6/3-as eredmény tükrében azonban felesleges.

Federer személyében megvan az első férfi negyeddöntősünk az idei Garroson. A 37 éves legendának azonban minden eddiginél nehezebb feladata lesz a következő körben, akár Stan Wawrinka (24.) akár Stefanos Tsitsipas (8.) lesz az ellenfele. Mindketten legyőzték már őt Grand Slamen, honfitársa ráadásul pont ugyanitt, pont akkor, mikor legutóbb itt járt: 2015-ben, az a meccs szintúgy egy negyeddöntő volt.

A kiemelt kép forrása: twitter.com/rolandgarros