RG 19: Karen Khachanov nagyon szeretheti Párizst

A fiatal orosz teniszező kiejtette Juan Martin Del Potrót a 16 között és bejutott első Grand Slam-negyeddöntőjébe a Roland Garroson.

Bár Juan Martin Del Potrót (8.) nehéz nem szeretni, de a francia szervezők talán örülnek annak, hogy nem tudott feljönni dupla-szetthátrányból Karen Khachanov (10.) ellen, máskülönben megint egy olyan napon lettünk volna túl, mikor kivilágítás hiányában fel kell függeszteni egy mérkőzést. Hiányérzete így sem lehet sok azoknak, akik látták az orosz és az argentin összecsapását, hiszen a két hasonló karakterű teniszező – magasak, de jól mozognak a pályán, nagyokat szerválnak és nagy a tenyeresük – egy kimondottan szórakoztató és drámai mérkőzést rittyentett a Suzanne Lenglen-pályára.

Del Potro küzdött-hajtott, de ez a meccs és a talán a korábbiak is bizonyították, hogy igazán csak néhány hete kezdte el a 2019-es szezont.
Kép forrása: twitter.com/rolandgarros

A mérkőzést valamennyivel Del Potro kezdte jobban, az első tíz játék alatt ugyanis ötször is eljutott break-labdákig, Khachanov viszont mindet hárította. 5/5-ös állás után pedig sorsfordító ponthoz érkezett a mérkőzés, ami olyan mederbe folyt bele ezután, melyből a 2009-es US Open bajnok nem tudott kimászni, még ha a legnagyobb tiszteletet kiérdemelve is küzdött érte. “Tandil tornya” adogatott az első játszmában maradásért, amikor először kellett break-labdával szembesülnie. Orosz ellenfele az első adódó lehetőséget kihasználta, s ezzel Khachanov rögtön az első szettet is megnyerte.

A 10. kiemelt megőrizte lendületét a második játszmára is, megnyerte az első három játékot, így kényelmes előnybe került, amit remek adogató statisztikáinak köszönhetően tudott megőrizni. Del Potro másfél óra után nagyon nehéz helyzetbe csöppent bele. A heroikus pillanatok azonban ezután következtek. Az argentin óriás elengedte a kezét a harmadik szettben, elsőnek kiharcolt break-előnyét ugyan még nem tudta megerősíteni, de a másodikat már igen. Az izgalmak újra fokozódtak a lemenő nap fényében a Roland Garros második számú stadionjában. Del Potro mellé pedig, ahogyan várni lehetett, a komplett közönség beállt. A tavalyi elődöntős azonban most nem igazán volt abban az állapotban, hogy a futballmérkőzésekhez tendáló hangulat átborítsa a holtponton.

Khachanov az új világranglistán már top 10-es lesz!
Kép forrása: twitter.com/KDJ_tennis

Khachanov a második játszmához hasonlóan ismét megnyerte az első három játékot, most pedig már több ízben is megduplázhatta volna az előnyét. Del Potro törekvései azonban csak a szimpla különbség fenntartására voltak elegendőek, megfordítására nem. Az orosz teniszező jól menedzselte az egész mérkőzést, nem inogott meg, mikor dél-amerikai ellenfele kezdett visszajönni a mérkőzésbe. A találkozót végül stílusosan, egy ásszal fejezte be 3 óra 12 percnyi élvezetes tenisz után.

Végeredmény: K. Khachanov (10.) – J. M. Del Potro (8.) 7/5 6/3 3/6 6/3

A 23 évesen máris leendő apuka egy kisebbfajta gátat is átszakított ezzel a győzelemmel, ugyanis az elmúlt két évben rendre a negyedik forduló jelentette a végállomást Párizsban. A városban, amit könnyen lehet hogy a szívébe fog zárni. Tavaly ugyanitt szerezte meg eddigi legrangosabb tornagyőzelmét az év végi fedett pályás Masters-versenyen, hét hónappal később pedig ugyanitt jutott be karrierje első Grand Slam-negyeddöntőjébe, ahol majd a tavalyi döntős Dominic Thiem (4.) lesz az ellenfele.

A borítókép forrása: twitter.com/SI_Tennis