RG 19: Már biztos egy Grand Slam döntő újonc

Johanna Konta vagy Marketa Vondrousva? Ez a kérdés az alsó ágon, hiszen a meglepetések sora nem ért véget erre a Roland Garrosra a hölgyeknél. 

Sloane Stephens előtt egy igen nehéz akadály állt, amit meg kellett volna ugrania a mai napon. Johanna Konta ugyanis a 2018-as gyengébbre sikerült szezonja után egyre jobb formában van, és az sem könnyítette meg a tavalyi finalista dolgát, hogy eddigi két meccsükön, ami ráadásul idén volt, a brit teniszezőnő mind a két alkalommal legyőzte őt.

Ezen a mérkőzésen azonban a legfontosabb kérdés az volt, hogy melyik játékos támadó stílusa érvényesül. Konta Johanna erre igen egyértelmű választ adott, amire a jelenlegi formája alapján sem biztos, hogy számítani lehetett. A mérkőzés elejétől kezdve a kezébe vette a pontok irányítását és egyáltalán nem hagyta, hogy Stephens a saját játékát játssza. Ritkán láthatjuk ennyiszer védekező pozícióban az amerikait, azonban Konta rendre agresszívan lenyomta őt a pályáról. Az első játszmában Stephens 1-1-et követően teljes mértékben állva maradt, a folytatásban pedig egyetlen korai break elegendőnek bizonyult arra, hogy belássuk: ezen a mérkőzésen a US Open korábbi bajnokának semmiféle esélye sincsen az elődöntőbe kerülésre. Konta 25 nyerővel keserítette meg Stephens napját, ráadásul nem csoda, hogy az amerikai egyetlen break labdáját leszámítva, nem tudott különösebb problémát okozni fogadóként. A brit játékos a pontok 87 %-át nyerte meg saját adogatása mögött.

Konta harmadik Grand Slam elődöntőjét játssza csütörtökön
Kép forrása: bbc.co.uk

Konta Johanna bár nem a legtapasztaltabb a Grand Slam végjátékok terén, de azért teljesen újoncnak sem számít már ezen a szinten. A brit teniszezőnő eddig először 2016-ban Melbournben, majd 2017-ben hazai közönség előtt Wimbledonban jutott el a legjobb 4-ig.

A mérkőzés végeredménye: Johanna Konta ( 26 )-Sloane Stephens ( 7 ) 6/1 6/4 

A második negyeddöntőnél nem igazán tudhattuk, hogy ezen a napon mennyit tudnak lejátszani belőle. Az esőszünet nem volt jelentős, de pont annyira hosszú időtartamú, ami a Federer-Wawrinka meccs eredményének függvényében igen csak veszélybe sodorta ezt a mérkőzést. Petra Martic és Marketa Vondrousova végül viszonylag még időben elkezdték találkozójukat. Az esélyek talán egy picit a horvát felé lejtettek, hiszen mind a kettejük pályafutásuk első elődöntőjéért hajtott, de azt nem szabadott elfelejteni, hogy eddig Vondrousova még sosem győzte le Marticot az eddigi négy mérkőzésükön.

Vondrousávé volt a mérkőzés első breakje, de ez az előny előbb elillant, mint hogy elkezdhettünk volna arról beszélni, képes lehet-e a cseh teniszezőnő végig vinni a minimális fórját az első játszmában. Ez egy fordulat volt, mivel 2-3 után zsinórban 3 játékot nyert Martic, azonban a csavarok egymást követték és ez közel sem az utolsó volt. Martic annak ellenére tudott szintet tartani, hogy nem szerválta ki a szettet, azonban a fogadóként elért három játszmalabda ellenére nem szerezte meg a vezetést. Vondrousova innentől kezdve egy egészen más fokozaton kezdett el játszani, megnyerte az első szettet rövidítésben, majd a folytatásban hamar ott találta magát, hogy pályafutása első Grand Slam elődöntőjéért adogathatott. A lehetőség nagysága nem volt rá jó hatással, aminek köszönhetően Martic a mai napra annyi esélyt kapott, hogy egy holnapi folytatásra mentse a történetet. Ez viszont a cseh játékos napja volt, aki a harmadik mérkőzéslabdáját már nem hagyta kihasználatlanul, összességében teljesen megérdemelten nyerte meg a találkozót.

Vondrousova tündérmeséje vajon az elődöntőben folytatódik?
Kép forrása: sportskeeda.com

Marketa Vondrousova nevét eddig csupán kisebb WTA tornáknál lehetett hallani, amik közül ilyen volt karrierje első WTA győzelme helyszíne, a budapesti torna. A cseh teniszezőnő még csak 19 éves, ám rettentően sok potenciál van a játékában, ráadásul kellemetlennek bizonyul, hogy kétszeres Grand Slam bajnok honfitársához hasonlóan ( Petra Kvitova ) szintén balkezes.

A mérkőzés végeredménye: Marketa Vondrousova-Petra Martic ( 31 ) 7/6(1) 7/5

Kiemelt kép forrása: skysports.com