RG 19: Összejött a Nadal – Federer elődöntő!

A két klasszis annak ellenére fejezte be majdnem egyszerre a saját negyeddöntőjét, hogy azokat egy esőszünet félbeszakította.

Kedden már az egyik elődöntőre derülhetett fény a Roland Garros második játékhetén. A sportág rajongói árgus szemekkel követhették az eseményeket, hiszen egy fordulóra voltunk már csak attól, hogy új fejezete nyílhasson napjaink teniszének legnépszerűbb párharcának, Roger Federer (3.) és Rafael Nadal (2.) között. A három év után Párizsba visszatérő svájci honfitársával, Stan Wawrinkával (24.) mérkőzött meg a Suzanne Lenglen-on, míg a Philippe Chatrier-n a 12. címére hajtó spanyol salakkirály a japán Kei Nishikorival (7.) nézhetett farkasszemet.

Nem állítunk valótlan dolgot, ha azt mondjuk, hogy a kevesebb történés utóbbi mérkőzésen történt. Nishikorinak a várakozásoknak megfelelően nem sok babér termett, főleg nem azok után, hogy a Benoit Paire elleni nyolcaddöntője kétnaposra és ötszettesre sikeredett. A japánnak kipihenten sem lett volna sok esélye Nadal ellen, de így végképp a mallorcai játékszerévé válhatott, s vált is. A három szett alatt mindössze öt játékot tudott megnyerni, a világranglista 2. helyezettje pedig annak ellenére fejezte be könnyen a találkozót – alig két óta után – hogy a győzelem kapujában fel kellett függeszteni azt, ugyanis egy hatalmas felhőszakadás állt lesben, hogy lecsaphasson a Boulogne-i erdőre. Az égi áldás után még volt hátra két megnyerendő adogató játék, ezeket tudta is abszolválni.

Nishikori idén eddig mindkét GS-negyeddöntőjére kifulladt.
Kép forrása: twitter.com/tennis_phil

Bezzeg a svájci rangadó! Maga volt a kiélezett küzdelem! Sokan féltették a 2015-ös bajnok Wawrinkát, hogy a Stefanos Tsitsipas (6.) felett aratott maratoni győzelmével túl nagy árat fizetett, s ez a Federer elleni esélyei kárára mehet. “Stan the Man”, mikor megnyerte a salakpályás Grand Slamet, a torna ugyanezen szakaszán, ugyanezen a pályán három szettben megverte a legnagyobb tornák rekorderét. Az újabb sikertől nem volt messze. Ugyan nem ötszettes mérkőzésen kapott ki de nagyon szoros mérkőzést játszottak egymás ellen a honfitársak. Wawrinka megközelítette Grand Slam-győztes teniszét varázslatos nyerőivel, Federer pedig finom kezű röptejátékával színesítette amúgy is sokoldalú játékát.

Kevesebbet vett ki Wawrinkából a Tsitsipas elleni 5 órás meccs, mint amennyire számítottak.
Kép forrása: twitter.com/SI_Tennis

Hogy mekkora színvonalú mérkőzést játszottak, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a négy szett és a 320 labdamenet alatt ketten együtt 97 nyerőt ütöttek: Federer 54-et, Wawrinka eggyel kevesebbet. Utólag a statisztikákat böngészve megállapíthatjuk, hogy a képzeletbeli mérleget a hibák száma zökkenthette ki egyensúlyi állapotából. Federernek 49 ütése tévesztett pályát – tehát kevesebbet rontott ütése volt, mint vissza nem fogadott – Wawrinkánál ez a szám azonban 61-ig ugrott fel. A negyedik szettben 3/3-ra álltak, mikor a felhőszakadás megérkezte előtt félbeszakadt a meccs. A rendezők döntését a háromszoros Grand Slam-bajnok támogatta a leginkább, de a szünet után végül csak egy játékot tudott megnyerni. Federer, ha nehezen is, de három és félóra után kiszerválta a győzelmet és megnyerte 70. mérkőzését a Roland Garroson.

Federer igazi virtuóz volt a hálónál.
Kép forrása: twitter.com/rolandgarros

Eredmények

R. Nadal (2.) – K. Nishikori (7.) 6/1 6/1 6/3

R. Federer (3.) – S. Wawrinka (24.) 7/6(4) 4/6 7/6(5) 6/4

Mindezen eredmények azt jelentik, hogy a várva várt mérkőzés, a “Fedal”-álomelődöntő összejött! Immáron 39. alkalommal. Nadal kedvenc borításán pedig most fognak először megmérkőzni Federer 2017-es visszatérése óta, mióta ugyanis a svájci teniszező önmagához képest is agresszívabban játszik, ennek köszönhetően pedig eddig soha nem tapasztalt módon kezdte el kontrollálni a spanyol elleni mérkőzéseket. Nos, az új játék már megvan a 2009-es bajnoknál, de hogy bármiféle esélyben is reménykedhessen, sokkal jobb arányban kell majd kihasználnia a break-labdákat, mint a keddi mérkőzésen: 2/18!

Már várjuk a pénteket!

Hangoldásból egyelőre ennyit, fogunk rá még alkalmat találni, az biztos. Hátravan még ugyanis a két felső ági negyeddöntő, melyeket a következő napon rendeznek meg. A Chatrier-n Novak Djokovic (1.) és Alexander Zverev (5.), a Lenglen-on a tavalyi döntős Dominic Thiem (4.) és Karen Khachanov (10.) csap majd össze. Mindkét mérkőzés a második lesz a stadionok 14 órakor kezdődő programjában.

A borítókép forrása: twitter.com/rolandgarros