RG 19: Kiesett a címvédő is, új Grand Slam bajnok születik

Amanda Anismova búcsúztatta Simona Halepet. Ezzel már biztossá vált, hogy a női versenyben már nem lesz címvédés, az amerikai mellett Ashleigh Barty jutott a legjobb négy közé. 

Két különböző generáció találkozott egymás ellen a hölgyek egyik negyeddöntőjében. A rengeteg rutinnal rendelkező 28 éves Simona Halep ellenfele ugyanis a mindösszesen 17 éves Amanda Anisimova volt. Nem ígérkezett egyszerűnek a címvédő számára ez a mérkőzés, az amerikai játékos eddig döbbenetes magabiztossággal menetelt a negyeddöntőig.

Ahhoz képest, hogy első negyeddöntőjét játszotta Anisimova, nem úgy kezdett, mint aki nem bírja el a tétnek a súlyát. Az első szettben magabiztosan kezdett, és a látottak alapján nem volt meglepő, hogy korán előnybe került. Amellett, hogy rengetegszer leküldte a pályáról ellenfelét, Halep még nem igazán találta meg a saját maga ritmusát. Anisimova fogadóként 6-2-re zárta le a szettet. A folytatásban Anisimova továbbra is diktált a címvédő ellen, és nagyon úgy nézett ki, hogy Halep nem tud mit kezdeni az amerikai elképesztő tempójával. Halepnek csak a második szett derekán volt esélye a visszakapaszkodásra, ebben pedig Anisimova idegessége is nagyban közrejátszott. 1-4-ről lett hirtelen 4-4, azonban Anisimova remekül reagálta le az újonnan kialakult szituációt. Lélektanilag óriásit lépett a győzelem felé a következő saját adogatása megnyerésével, így Halepnek a mérkőzésben maradásért kellett szerválnia. Látszott a román teniszezőnőn is az idegesség, aki egy kettős hibával juttatta mérkőzéslabdához az amerikait, majd Anisimova egy fonák nyerővel alátámasztotta azt a tényt, hogy szombaton egészen biztosan új Grand Slam bajnokot avat Párizs.

Anisimova elképesztő tenisszel ejtette ki a címvédőt
Kép forrása: rolandgarros.com

A mérkőzés végeredménye: Amanda Anisimova-Simona Halep ( 3 ) 6/2 6/4 

A Suzanne Lenglen pályán a tavalyi elődöntős Madison Keys egy lépésre volt attól, hogy a 2018-as menetelése után újra a döntőért játsszon Párizsban. A mérkőzés esélyesének viszont inkább az eddig nagyon meggyőző játékot mutató Ashleigh Barty számított. Érdekes, hogy mennyit változott a körforgás a Roland Garroson, hiszen a két játékos egy éve még az első fordulóban találkozott, ahol simán tudott nyerni az amerikai.

A mérkőzés úgy kezdődött, ahogy arra számítani lehetett. Mind a két játékos jó adogatással rendelkezik, így jó néhány játékot kellett várni arra, hogy eljusson bármelyikük is break lehetőségig. Az első kínálkozó alkalom Barty előtt adódott, aki a szettnyerés kapujában saját szempontjából a lehető legjobbkor, azonnal lecsapott az esélyre. Egy hosszú játék következett, de nem volt kérdéses a kimenetele, hiszen az amerikainak nem sikerült eljutnia break labdáig, az ausztrál pedig a negyedik játszmalabdáját már kihasználta. A második játszmában úgy nézett ki, hogy Bartynál látva, milyen magabiztos adogatása mögött, Keysnek súlyos lehet a 3-3-nál elveszített szervajáték. Bartyn azonban meglátszott, hogy túlságosan is eljátszott az elődöntőbe kerülés gondolatával. Keys az utolsó pillanatban visszajött, ám ez mit sem segített rajta, a következő két játékot ismét Barty nyerte meg. A torna még legmagasabb kiemeléssel rendelkező még állva maradt játékosa így pályafutása első Grand Slam elődöntőjét játszhatja, 1 óra 11 perc alatt ejtette ki a tavalyi elődöntőst.

Barty megérdemelten jutott elődöntőbe
Kép forrása: rolandgarros.com

A mérkőzés végeredménye: Ashleigh Barty ( 8 )-Madison Keys ( 14 ) 6/3 7/5 

Kiemelt kép forrása: theguardian.com