RG 19: Barty vagy Vondrousova lehet az új Grand Slam bajnok

Még szinte el sem kezdődött a játéknap, de máris tudjuk a női döntő párosítását. A holnapi fináléban Ashleigh Barty küzd meg Marketa Vondrousovával. 

A Suzanne Lenglen pályára délelőtt 11 órakor megérkezett a torna nyolcadik kiemeltje, Ashleigh Barty és a mindösszesen 17 éves Amanda Anisimova. Kettejük közül talán inkább Anisimova elődöntős részvétele volt inkább meglepetés, hiszen a mostanában egyre jobban berobbanó ausztrál nagyon meggyőző játékkal jutott el a legjobb 4 közé.

Az első szett történéseire nehéz szavakat találni. Lehet néha látni, főleg női meccseken igazán hullámvasút szerű játszmákat, de a mai minden ilyenen túltett. A némileg megilletődött Anisimova nem igazán találta a mérkőzés elején még a teniszét, ami kis híján a játszmájába került. Bartynak 5-0 15-40-je volt az amerikai adogatásánál, majd újra játékot csak a 12. játékban tudott nyerni. Anisimova egyre jobban elkapta a fonalat, 6-5-nél mégsem tudta kiszerválni a szettet. A Tiebreaknak köszönhetően végül Anisimova egy elképzelhetetlennek tűnő szettet tudott a maga javára fordítani. A lendület még kitartott egy darabig, hiszen az amerikai 3-0-ra is ellépett a folytatásban, azonban egyre közelebb lépkedve a döntő felé nem tudta kezelni mekkora lehetőség kapujában áll. Ebben a szettben zsinórban 6 játékos sorozatot Barty tudott csinálni, amivel kiharcolta a döntő szettet. A harmadik játszmában Anisimova került break előnybe, de látva ezt a mai meccset, lehetett tudni, ez nem nagy fór. Ez gyorsan be is bizonyosodott, hiszen az ausztrál azonnal visszajött, majd a következő három játékot is az ő nevéhez lehetett feljegyezni. Anisimova még óriásit küzdött, 5 mérkőzéslabdát is hárított, azonban a dráma elkerülése érdekében a hatodiknál Barty lezárta a mérkőzést.

Barty kaotikus meccset nyert meg Anisimova ellen
Kép forrása: rolandgarros.com

Ashleigh Barty igen viszontagságos mérkőzés jutott fináléba, de döntőbe jutása nem akkora meglepetés, hiszen remekül játszik az idei Roland Garroson. Az ausztrál ráadásul egyre jobban kezdi bizonyítani, hogy játékával minden borításon rendkívül hatékony tud lenni. Barty idén Premier tornát már nyerni tudott Miamiban, holnap kiderül egy fokkal nagyobb verseny trófeáját is a kezében tarthatja-e.

A mérkőzés végeredménye: Ashleigh Barty ( 8 )-Amanda Anisimova 6/7(4) 6/3 6/2 

Johanna Konta és Marketa Vondrousova csatája a Simonne-Mathieu pályán került megrendezésre. A kérdés hasonlóan az volt, mint Bartyéknál, ki tudja jobban kezelni azt a számára új szituációt, hogy bejuthat pályafutása első Grand Slam döntőjébe.

Az első játszma kezdetleges tapogatózása után nagyon úgy tűnt, hogy Konta lehet az, aki egy szettre lesz a mérkőzés megnyerésétől. A második break után a brit már jobban meg tudott indulni az előnye tudatában, azonban a fogadóként elpuskázott három szettlabda megbosszulta önmagát. A cseh teniszezőnő megmentette a játszmát, majd a következő három játékot megnyerve elkobzott egy olyan szettet Konta elől, ami már gyakorlatilag a brit kezében volt. Ennek ellenére Konta nem tört meg és nagyon közel állt ahhoz, hogy kiharcolja a döntő játszmát. Ezen a mérkőzésen azonban az 5-3-as vezetés nem volt egy jó ómen Konta számára, aki 5-4-nél adogathatott a szett megnyeréséért, viszont ismét képtelen volt lezárni a szettet. A második játszmát a rövidítés döntötte el. Vondrousova fiatal kora és tapasztalatlansága ellenére sokkal higgadtabban teniszezett a Tiebreakban, amit viszonylag magabiztosan abszolvált.

Vondrousova szettveszteség nélkül jutott a fináléba
Kép forrása: rolandgarros.com

Marketa Vondrousova tündérmeséje tehát tovább folytatódik, már csak az a kérdés, hogyan végződik szombaton. A 19 éves teniszezőnő nem először mutatta meg a tornán milyen jól tud hátrányban küzdeni, hiszen a két hét folyamán több olyan szettet nyert meg, amit igen vert helyzetből kellett megfordítania.

A mérkőzés végeredménye: Marketa Vondrousova-Johanna Konta ( 26 ) 7/5 7/6(2) 

Kiemelt kép forrása: rolandgarros.com