RG 19: Semmilyen szél nem kedvez annak, aki Nadal ellen kiáll a Garroson

Viharos széllökések közepette is három szettben intézte el Rafael Nadal Roger Federert a Roland Garros első férfi elődöntőjén.

Korántsem kegyes ezen a héten az időjárás a Roland Garros-szal. Szerdán a komplett játéknapot törölték az eső miatt, ebből azonban a férfi egyes alsó ága nem sokat érzékelhetett, hiszen Rafael Nadal (2.) és Roger Federer (3.) is aznap be tudta fejezni a maga negyeddöntőjét, mikor azok elkezdődtek. A két legenda 39. alkalommal nézhetett farkasszemet egymással, s abban a kényelemben, hogy annyit pihenhettek az összecsapás előtt, amennyire számíthattak is – ellentétben Novak Djokovic-csal (1.) és Dominic Thiem-mel (4.).

Az időjárás okozta deficitekből végül a svájci és a spanyol sem maradt ki. Viharos erejű széllökések vannak egész nap a francia fővárosban, ez pedig rendesen rá tudja nyomni a bélyegét egy mérkőzés alakulására. Ezen a meccsen azonban inkább a labdamenetekre volt hatással a hatalmas légmozgás. Kíváncsian várhattuk, hogy folytatódik a párharc Nadal kedvenc terepén, miután az utóbbi 5 összecsapást Federer nyerte meg (köztük a 2017-es Australian Open döntőt).

Válasz: ahogyan általában a Salakkirály legtöbb meccse zajlik a Philippe Chatrier-n. Az ellenfél mindent megtesz, beleadja a meccsbe tudása legjavát, de a kétszettnyi tisztes helytállás után a mallorcai olyan ihletett állapotba kerül, hogy nincs tényező, ami megállítaná. Az első játszmában játszott közre a legkritikusabban a szél, a párharc nívójához képest igencsak szürreális volt egy-két labdamenet, de így is meg tudták zabolázni a mostoha időjárás következményeit, természetesen Nadal első sorban. A nyitószettben az számított inkább break-nek, ha széllel szemben hozni tudta valaki a szerváját: a 11-szeres bajnoknak ez sikerült kétszer is. 53 perc után megszerezte a vezetést.

Nadal újra és újra ámulatba ejti az embert, ha a Garroson játszik.
Kép forrása: twitter.com/SkySportsTennis

A második játszma hozta a legnagyobb színvonalat. Hirtelen Federernek is ment a játék a szembe szélben, hiszen megnyerte a szett első két játékát. Szemekbe hulló salak ide, kacskán repülő labdák oda, Nadal így is tudott emelni játéka színvonalán. A svájci Grand Slam-rekordernek több break-lehetősége nem adódott a szettben, mert a spanyol nem engedte ilyen helyzetbe kerülni. S mikor a mérkőzés legszorosabb periódusában jártunk, jött a mindent eldöntő pillanat egy váratlan helyzetben: 4/4-es állásnál Federer adogatott és 40-semmire állt, de a 2009-es bajnok képes volt innen elveszíteni a szerváját.

Az agresszívabb játékkal sem jutott előrébb Federer.
Kép forrása: twitter.com/TheSporTalk

Nadal nem habozott, parádés játékkal – 12 nyerővel és mindössze 4 ki nem kényszerített hibával – duplázta meg előnyét. Innen pedig már nem volt visszaút, s a harmadik szettben “kinyílt az olló”. A Salakkirály kétszer is breakelte a lassan 38. életévébe lépő svájcit és szűk kettő és félóra alatt befejezte a mérkőzést. Bejutott 12. Garros-döntőjébe, ahol 12. Garros-győzelméért és 18. Grand Slam-trófeájáért fog harcba szállni Novak Djokovic (1.) vagy Dominic Thiem (4.) ellen.

Végeredmény: R. Nadal (2.) – R. Federer (3.) 6/3 6/4 6/2

A borítókép forrása: twitter.com/luckyosaze21