RG 19: Elérte a tucatot Rafael Nadal

Tizenkettedjére is megnyerte a Roland Garrost és ezzel már 18-szoros Grand Slam-bajnok a Salakkirály.

A legnagyobb salakpályás tenisztorna döntőjébe napjaink salakpályás teniszének két legjobbja jutott be. Idén is. Rafael Nadal (2.) és Dominic Thiem (4.) között ismét összejött egy Roland Garros finálé, ahol újfent az lehetett a kérdés, hogy képes lehet-e kettő szettnél tovább eljutni a 25 éves osztrák teniszező a borítás történelmének legnagyobb alakjával szemben egy olyan meccsen, ahol három játszma szükségeltetik a sikerhez. Az elmúlt években a felkészülési időszakban egy Nadal-skalp mindig jutott a “Dominátornak”, s ez idén sem maradt el. Ráadásul Thiem idei győzelme azon a pályán született meg (Barcelonai elődöntő), amit magáról a mallorcairól neveztek el. Első sorban ebbe kapaszkodhatott az osztrák, másrészt erre a mérkőzésre már Grand Slam-döntő tapasztalatainak birtokában állhatott ki.

Egymás elleni legutóbbi Grand Slam-mérkőzésükön, a tavalyi US Open negyeddöntőjében azt lehetett megállapítani, hogy Thiem játékban szinte már felnőtt Nadal szintjéhez. S ami mostani összecsapás első szettjében történt, csak még erősebb lábakat adott e tézisnek. Elképesztő iramban kezdődött a 2019-es Francia Nyílt Teniszbajnokság férfi egyes döntője. Nagyon intenzív játékot láthatott egy darabig a nagyérdemű. Már-már azt hihette az ember, hogy túl kicsi a pálya mindkettejüknek, különösen Thiem-nek, aki képes volt tudása legjavát nyújtani ekkor. Ez is azonban csak három játék megnyerésére volt elegendő. Nadal nem véletlenül jutott el e meccsig 11 Garros-győzelemig, s nem hiába adatott meg neki a lehetőség, hogy további eggyel gyarapítsa párizsi sikereinek számát. Thiem extra játékára annak ellenére is volt válasza, hogy az osztrák adogathatott a 4/2-es vezetésért. Végül a korábbi világelső szerezte meg a vezetést 6/3-mal.

Csipkednie kellett Nadalnak magát a mérkőzés első szakaszában.
Kép forrása: twitter.com/rolandgarros

Nagyon érdekes mérkőzés volt ez. Három periódusra lehet lebontani, ezek között azonban nem volt átmenet szinte. Az első szettbeli tűzijáték után mintha egyszerre vonták volna le a következtetést, hogy ugyan az akkor nyújtott játék élvezetes volt, de fizikai igénybevétel szempontjából nem lett volna túl gazdaságos. Elkezdtek mindketten szerva-orientáltan játszani a második játszmában. Break nélkül pedig mindig Thiem volt az, aki hamarabb jutott egy játéknyi előnyhöz, miután a nyitószettet Nadal adogatóként zárta le. A bal kézzel játszó hispán első “rövid zárlata” a legrosszabbkor jött, mikor másodjára is a játszmában maradás volt a tét. Vétett két könnyebb hibát, mindemellett a világranglista 4. helyezettje is vissza-visszanyúlt ahhoz a játékhoz, amivel a meccset kezdte. Erőfeszítései ekkor nem váltak hiábavalóvá, elvette Nadal szerváját, s elmondhatta magáról azt, amit nem lehetett még a tavalyi döntőben: nyert egy játszmát (7/5). Hogy mennyiben változott meg a meccs dinamikája, jól mutatja, hogy míg az első szettben 53 perc alatt játszottak 9 játékot, addig a másodikban 12-t 51 perc alatt.

Stratégiai váltás hozta meg az egyenlítést Thiem számára.
Kép forrása: twitter.com/Imp_Swaroop

Mint kiderült, Thiem ekkor lőtte el utolsó puskaporait. A folytatásra szétesett a játéka. Először azt gondolhatta az ember, hogy az egyenlítést afféle katarzisként élte meg és ez kizökkentette a ritmusból. Ez is igaz lehetett. Sokkal inkább valósabb magyarázat lehet az, hogy a balsors keze e ponttól nyúlt bele a mérkőzésbe igazán. Thiem-nek azok után kellett neki leselkednie a sportág legnagyobb kihívásának – Nadal ellen Garros-döntőt vívni – hogy a szerdai negyeddöntők elnapolása, illetve a pokolian megtördelt és amúgy is hosszú elődöntő miatt egymás követő négy napon is három nyert szettre menő meccset kellett játszania – négyből három során ráadásul Novak Djokovic vagy épp Nadal ellen.

Az osztrák a következő két szett alatt tudott mindösszesen két játékot megnyerni. S bár tényleg nincsen a sportban “ha”, de elgondolkodtató, hogyan alakult volna ez a mérkőzés és talán az egész torna, ha a Roland Garroson is van befedhető és/vagy kivilágítható pálya. Nadal érdemeit azonban ez mit sem csorbítja. Tíz évvel ezelőtt Roger Federer és Pete Sampras 14-14 győzelemmel álltak a Grand Slamek örökranglistájának élén. Azóta a Salakkirály eljutott kedvenc terepén 12. sikeréig, ami félelmetes rekord.

Végeredmény: R. Nadal (2.) – D. Thiem (4.) 6/3 5/7 6/1 6/1

Tucatnyi harapás.
Kép forrása: twitter.com/Reuters

Nadal szinte pontosan 3 órányi tenisz után ünnepelhette 18. Grand Slam-címét. Nem volt felhőtlen a felkészülése, hiszen az utolsó nagy bemelegítő tornáig, a római Mastersig tornagyőzelem nélkül állt, amit nem igazán szokhattunk meg tőle az elmúlt évek során. Az ebből fakadó folytonos feszültség pedig a siker pillanatában néhány örömkönnycsepp formájában ki is fakadt a spanyolból.

Véget ért ezzel a salakpályás idény. Az előttünk álló hetekben a leglassabb borításról áttérünk a leggyorsabbra, a fűre, s megkezdődik a Wimbledonra való háromhetes felkészülés.

A borítókép forrása: twitter.com/rolandgarros