Berrettini Budapest után Stuttgart bajnoka is lett

2019. június 16.
by Írókéz

A stuttgarti füves tornán, némi meglepetésre, két fiatal játékos, Matteo Berrettini és Felix Auger-Aliassime találkozott a fináléban.

A kanadai tinédzser meglehetősen impresszív kezdést mutatott be, az első két pontban két ásszal jelezte, komolyan veszi a meccset, és két elveszített döntő után ezúttal a trófeával a kezében szeretne távozni. Olasz ellenfele viszont azonnal felvette, mit felvette, feltépte az odavetett kesztyűt, és egy hasonlóan sima adogatójátékkal válaszolt. Berrettini beretvaéles maradt, és mint a tornán eddig minden szettben, most is elvette aktuális ellenfele adogatását. Ez az esemény elég is volt ahhoz, hogy megnyerje az első játszmát. A második szettben a 23 éves játékos folytatta hihetetlenül koncentrált játékát. Gond nélkül hozta adogatásait, és szinte minden game-ben veszélyeztette ellenfeléét. Itt azért felsejlett kissé a jövő, hiszen Auger-Aliassime szenzációs szervákkal vágta ki magát szorult helyzetéből, egyszer 15/40-ről, egyszer pedig 0/40-ről tudta hozni az adogatását. Régóta mondogatjuk, hogy a kanadai fiú igazi versenyző, tipikus big point player, aki akkor játszik a legjobban, amikor megszorongatják. Egyáltalán nem lenne meglepő, ha a közeljövőben a legnagyobb tornák végjátékában is megmutatná ebbéli tehetségét.

forrás: dailytimes.com

A második szettben mindenki hozta adogatását, így tie breakben dőlt el a játszma sorsa. Itt aztán mindketten maximumot nyújtottak, szórták az ászokat és a nyerő ütéseket. 5/5-ig mindketten hozták szervapontjaikat, itt viszont – a meccsen először – Berrettini megremegett, és szélesre ütött egy tenyerest, adogatóként juttatva játszmalabdához a kanadait, aki azonban nem tudott élni a lehetőséggel, 6/6. Itt Felix második szervára kényszerült, amelyre ütött egy vonalas ászt, a feszült helyzetben is széles mosollyal nyugtázva azt. Majd újabb erőtartalékokat mozgósított, ismét szettlabdához jutott, ezúttal fogadóként. Egy remek fonák támadás után felfutott a hálóhoz, a vonalközeli labdát Berrettini kerettel kiütötte, szett Auger-Aliassime-nek. Azaz mégsem, mert közben a vonalbíró outot kiáltott, és hiába bírálta felül a székbíró, Carlos Bernardes, a pontot bizony meg kellett ismételni. Teljesen érthető, ha egy játékos ilyen helyzetben, amikor elvesznek tőle egy már megnyert szettet, kiborul és balhézni kezd. Rutinos, sokat próbált profikkal is megesik. Itt az történt, hogy a kanadai egy rövid mondat után már ment is vissza fogadni. Ne felejtsük el, egy 18 éves kölyökről van szó…

Matteo, ha már ilyen szép ajándékot kapott, megragadta a lehetőséget. Fogadóként kétszer is meccslabdához jutott, ezeket FA2 “természetesen” ásszal hárította, akárcsak az ő újabb játszmalabdáját az olasz. A végletekig kiélezett küzdelmet 12/11 után Berrettini végül fogadóként zárta le.

Győzelmi beszédében a győztes, rendkívül szimpatikusan és sportszerűen, kiemelte, hogy ő 18 éves korában szerezte első ATP pontját, miközben ellenfele már tornák döntőiben szerepel. A sors és a sport nem mindig igazságos, ezúttal azonban az volt. A Mercedes Kupát, és vele a stuttgarti autógyár elektromos autócsodáját a legjobb játékos nyerte meg. Matteo Berettini Gstaad és Budapest után már harmadik tornáján nem talált legyőzőre, ráadásul Svájcban és Németországban is szettveszteség nélkül diadalmaskodott, ezen a versenyen ráadásul (az utolsó kivételével) minden szettben sikerült elvennie ellenfele adogatását. Füvön hatalmas bravúr. Az olasz meló tehát jól sikerült, míg Auger-Aliassime harmadik elveszített döntője miatt bánkódhat. Nagyon ne sajnáljuk, sok-sok nagy versenyt fog ő még megnyerni. Jelenlegi vereségével 21. a világranglistán, és 11. az ATP Race-en, ami 18 évesen nem akkora tragédia, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy éppen egy éve még a 173. helyen állt a ranglistán. Berrettini esetében ez a két érték 22., illetve 14., várható tehát, hogy a hagyományos világranglistán mindketten feljebb fognak még lépni.

Matteo Berrettini – Felix Auger-Aliassime  6/4  7/6.