Újabb Federer-mérföldkő: “tizedes” lett a svájci Halléban

A sportág élő legendája nem áll le idén a rekorddöntögetéssel. Századik tornagyőzelme után immáron két számjegyű bajnoki címe van ott, ahol Wimbledonra készült fel világéletében.

Tizenharmadik döntőjében tizedik győzelmét szerezte meg Roger Federer (1.) a németországi Halle városában. A 2 millió euró összdíjazású füves pályás tenisztorna hagyományosan az egyik legnépszerűbb torna a Wimbledoni bajnokságra való felkészülés időszakában Queen’s Club mellett. A 20-szoros Grand Slam-bajnok svájci szinte egész eddigi karrierje során ezt a versenyt választotta a sportág szentélye előtt, s a közelmúlt során nagyon ritkán zárult kézzel fogható eredmény (vagyis legalább döntős szereplés) nélkül a bemelegítése.

Idén Jo-Wilfried Tsonga és Roberto Bautista-Agut sem volt messze az első két körben, hogy kivételt teremtsen, de Federer egyik legnagyobb ismérve, hogy az adott tornán belül fordulóról fordulóra javul a játéka. A döntőben David Goffin várt rá, akivel szemben volt törleszteni valója, mert másfél éve a szezonzáró ATP Finals elődötőjében a belga ejtette ki őt. Goffin megcsillogtatta a hét során azt, amivel karrierje eddigi legjobb eredményét érte el. A korábbi fordulókban legyőzte a kiemeltek közül Guido Pellát (8.) és Alexander Zverevet (2.), valamint a friss stuttgarti bajnokként érkező Matteo Berrettinit is.

Federer konkurenciára akadt az első szettben a belga személyében, ha azt vesszük figyelembe, hogy Goffin mindvégig stabilan őrizte a szerváit, míg a nyitójátszma közepén a svájcinak semmi-40-ről kellett megfordítania adogatójátékát. A minden eldöntő rövidítésben azonban sorsfordító különbség alakult ki: Federer itt már csak két pontot engedett ellenfelének és 54 perc után szerezte meg a vezetést. S amilyen nehéz volt a kezdés, annyira volt könnyű a folytatás. Goffin a második játszmában már csak egy játékot tudott megnyerni az adogatóként érinthetetlen svájci ellen, aki alig egy futballmérkőzésnyi időtartam után ünnepelhette 10. hallei bajnoki címét.

Végeredmény: R. Federer (1.) – D. Goffin 7/6(2) 6/1

Borna Coricnak tavaly még sikerült elhalasztania a történelmi sikert, David Goffinnek (balra) már nem.
Kép forrása: twitter.com/dm_mauron

A világranglista jelenlegi 3. helyezettje ezzel karrierje 102. tornagyőzelmét aratta, s már csak hét sikerre van az abszolút rekorder Jimmy Connorstól. Ez a torna pedig a legsikeresebbje lett, hiszen korábban még soha máshol nem tudta elérni a “La Décimát”: idén ezt szülővárosában, Bázelben is elérheti, míg Dubai-ból és Wimbledonból eddig 8 bajnoki címe van.

Jó kérdés, hogy utóbbin meddig büszkélkedhet ennyi számmal, ezzel a győzelmével ugyanis megerősítette favoriti státuszát a szezon harmadik Grand Slam-jén, ami 8 nap múlva kezdődik.

A borítókép forrása: twitter.com/ssravan